Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2021-Q3

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

2-07-21 πŸ’ƒπŸΌ

Hebe (jeugd, kracht) is de Griekse godin van de jeugd. Ze was de schenkster (cupbearer in het Engels; mooie omkering) van nectar en ambrozijn (onsterfelijkheidsdrank) aan de goden en godinnen op Olympus. Hebe beschikte de macht om jeugd aan sterfelijken te schenken, en met haar drank hield ze de goden eeuwig jong. In de kunst wordt ze vaak weergegeven met haar vader Zeus, die de vorm van een adelaar aangenomen heeft. Adelaars worden gezien als onsterfelijk en net als de feniks zou deze vogel zichzelf kunnen vernieuwen tot een jeugdige en krachtige vogel.

Artwork: Madame Le Fèvre de Caumartin as Hebe, 1753, Jean-Marc Nattier
Nu in het National Gallery of Art in Washington, VS

/ | \

9-7-21 πŸ’ƒπŸ»

De Keltische jacht- en woudgodin Arduinna gaf haar naam aan de Ardennen. De betekenis van haar naam wordt gezien als 'de allerhoogste'. Arduinna wordt verbonden aan de wilde kracht van het everzwijn of van de beer. Ze wordt weergegeven als jageres, met pijl en boog, mes, zwaard. Diep in haar donkere wilde woud bereidt Arduinna geheime elixers die kracht en moed schonken aan ieder die het dronk.

Art: Arduinna, artist unknown

/ | \

16-7-21 πŸ’ƒπŸ»

Philyra (lindeboom) is de Griekse godin van heling, het schrift en waarzeggerij, van schoonheid en parfum. Haar zoon Chiron gaf zijn (en haar) geheime kennis van genezende kracht van de natuur door aan Asclepius, de eerste arts in de geschiedenis. Zo wordt Phylira de grootmoeder van de geneeskunst. Verwant aan haar naam is philein, een Grieks woord voor liefhebben. Philyra wordt vaak weergegeven met haar zoon, de centaur Chiron.

Art: A Nymph in the Forest by Charles Amable Lenoir (1860-1926)

/ | \

23-7-21 πŸ’ƒπŸ»

De Zwarte Madonna is de donkere kosmische moeder van het licht. Haar beelden worden gevonden in de natuur: bij bronnen, bijzondere bomen, in een grot. Vooral in Frankrijk is de Zwarte Madonna aanwezig, waar een warme verbinding gemaakt wordt met de verering van Maria Magdalena. De Zwarte Madonna is een bron van wonderen.

Art: de eerste Zwarte Madonna die ik ooit zag, La Moreneta oftewel Santa Maria de Montserrat (Spanje), kijk toch eens naar de zachte trekken op haar gezicht, zo wow! - foto: (br)onbekend

/ | \

30-7-21 πŸ’ƒπŸ»

Bij het korte onderzoekje naar Philyra (zie 16-7) kwam ik ook het verhaal van Baucis tegen. Past naadloos in mijn zomer met Linde & Eik ontmoetingen.

Het oude echtpaar Baucis en Philemon krijgt op een dag bezoek van twee vreemdelingen. Zoals het betaamt, worden de gasten gastvrij onthaald, ondanks dat Baucis en Philemon erg arm zijn. Tijdens de maaltijd raakt de kruik met wijn niet leeg en Baucis en Philemon vermoeden dat ze hoge gasten hebben. Ze besluiten om hun gans te slachten, zodat deze gasten goed verwend kunnen worden. De gans besluit echter anders, en rent de hele tijd naar een van de gasten. Deze maken zich bekend als Zeus en Hermes.

Zeus en Hermes hadden bij buren in het dorp aangeklopt, maar ze waren overal afgewezen. Behalve bij de arme Baucis en Philemon, daar waren ze welkom. Als dank voor de gastvrije ontvangst, nemen Zeus en Hermes het echtpaar mee de berg op en ondertussen wordt het dorp met de vrekkige bewoners weggespoeld door een zondvloed.

Zeus en Hermes vragen of Baucis en Philemon een wens hebben. Baucis en Philemon wensen dat ze Zeus en Hermes mogen aanbidden. Hun hutje verandert in een tempel. Ook vragen ze of ze als de tijd daar is, gezamenlijk mogen sterven. Toen de dag daar was, veranderden Zeus en Hermes Baucis in een Linde en Philemon in een Eik. In die vorm bleven ze nog eeuwen voor hun tempel staan.

Volksverhaal over gastvrijheid in Griekse vorm verteld, door Ovidius (43v-17n.Chr.)

Artwork: Baucis and Philomon, by Margit Kovácz

/ | \

6-8-21 πŸ’ƒπŸ»

Sekhmet is een Egyptische zonnegodin, een strijdster en een heler. Haar naam betekent de machtige, de krachtige. Zij draagt een bloedrode jurk en heeft een leeuwinnenhoofd waarop ze de zonneschijf balanceert. Volgens sommige verhalen is Sekhmet het donkere aspect van Hathor. (Hathor’s lichte aspect is Bastet, godin van bescherming en sensualiteit.) Sekhmet is de godin van hartstocht, van passie, van het innerlijk vuur. Vuur dat reinigt, transformeert en voedt.

Op 8 augustus (8-8) komt Sirius tegelijk op met de Zon. Deze krachtige dag wordt de Leeuwenpoort genoemd. Laat je innerlijk leiden door Sekhmet (de Grote Leeuwin) of de Sfinx (bewaker van geheimen en aanmoediger om je geheimen te ontsluieren). Luister naar je leeuwenhart, stap met deze begeleiders door de Leeuwenpoort en maak een nieuwe start.

Bron over de Leeuwenpoort: PetraStam.nl
Artwork: Sechmet, op de Kom Ombo tempel in Egypte, ca. 150 vChr, wikipedia

/ | \

13-8-21 πŸ’ƒπŸ»

Op zoek naar een godin van de Eik dient Romeinse Diana zich aan. Oorspronkelijk is Diana ('de goddelijke') een godin van de jacht en hoort ze bij een bos bij Nemi, Italië. Als bosvrouwe wordt ze Diana Nemorensis genoemd, Diana van Nemi. Nemeton, in verschillende vormen en talen, betekent heilig bos. Haar festival, de Nemoralia, werd jaarlijks midden augustus in Nemi gehouden.

Haar oudste toenaam is Trivia, dat drieweg betekent. Diana hoedt over de wegen, en specifiek de y-splitsingen en kruisingen met drie wegen. Soms wordt ze als drievoudige godin voorgesteld, Diana, Luna en Hecate: Diana de jager, Diana de maan en Diana van de onderwereld.

Artwork: Diana / Artemis, (br)onbekend

/ | \

20-8-21 πŸ’ƒπŸ»

Vrouwe van de Bergen. De Soemerische Ninhursag dient zich aan. Nin-hursag: vrouwe van de heilige bergen. Ze draagt nog meer klinkende namen: Ninmah, grote koningin; Nintu, vrouwe van geboorte, Mamma, moeder; Belet-Ili, vrouwe van de goden; Ninzinak, vrouwe van het embryo; Nindim, vrouwe van de vormgeving; Nagarsagak, schrijnwerkster van binnen; Ninmag, vrouwe vulva; Ninsigsig, vrouwe der stilte…

In een tempelhymne wordt NInhursag de ware en grote koningin van de hemel genoemd. Soemerische koningen voeden zich met Ninhursag’s melk. Haar haar wordt soms weergegeven in een omegavorm. Hmm… Dat doet me opeens denken aan een Egyptische godin… (wordt vervolgd)

Artwork: Ninhursag (of Nisaba), 2450vChr, uit Lagash, in hedendaags Irak

/ | \

27-8-21 πŸ’ƒπŸ»

De Egyptische godin van de hemel Noet heerst over de sterren, kosmos, astronomie en het heelal. Aangezien het Egyptische dodenrijk tussen de sterren is, is Noet de beschermster van de doden. Ze is de moeder van Osiris, Isis, Set en Neftys.

Hemelgodin Noet wordt weergegeven als een naakte vrouw vol sterren, die over de aarde (de god Geb) gebogen staat. Soms wordt ze gedragen door Shu (het midden). Waar haar voeten en handen de aarde raken, liggen de kardinale richtingen: oost, zuid, west, noord.

Artwork: Noet zoals ze vaak op papyrus wordt weergegeven, bron: Golden Meadows
Artwork: Noet als Melkweg, (br)onbekend

/ | \

3-9-21 πŸ’ƒπŸ»

Drie maal drie is negen. Hoewel Hekate als Griekse godin met connecties met de ondewereld en magie wordt weergegeven, liggen haar wortels waarschijnlijk in het oudere Anatolië of Thracië. Ze wordt aangeroepen tijdens het festival van de sleutel, waar de mysteriën van de onderwereld centraal staan.
Hekate wordt weergegeven met drie hoofden of drie lichamen of lichamsdelen: van een hond, een paard en van een leeuw of slang. Omgeven door toortsen draagt Hekate eikentakken en slangen in haar haar.

Artwork: Hekate, (br)onbekend; comment for credits

/ | \

10-9-21 πŸ’ƒπŸ»

Uni, Etruskische godin van de kosmos. Wellicht komt ze van nog ouder en waren het de Foeniciërs die hun Astarte naar het gebied van de Etrusken brachten waar ze als Uni ontvangen werd. Samen met haar partner Tinia, god van de hemel, en dochter Menrva, godin van wijsheid, is Uni een klassieke drie-eenheid.
Als Uni inderdaad jong betekent, sluit dat aan bij haar hoederschap over vruchtbaarheid, liefde en huwelijk. Uni wordt weergegeven met een mantel van geitenhuid, een schild, een huwelijkssluier of naakt.

Artwork: antefix van klei, uit Satricum, in Latium, gedateerd 5e eeuw v.Chr.
deze prachtige dame met geitenhoorns en -oren wordt geduid als Uni
nu in het Altes Museum in Berlijn

/ | \

17-9-2021 πŸ’ƒπŸ»

Oceaan, meditatie, wedergeboorte en beweging. De Walvis Godin brengt boodschappen van diepe intuïtie, oude kennis, mystieke communicatie, zachte gratie en grote kracht. Soms draagt ze de hele wereld op haar rug. Ze slikt je in en geeft je daarmee tijd en ruimte om een wedergeboorte te ondergaan. Of ze schudt je hele wereld los door het machtige klappen van haar staart. Dit magische wezen van de oceaan draagt je op haar rug om je naar je hart of naar je doel te brengen.

Artwork: Whale Witch by Adrianne Tamar Arachne

/ | \

24-9-21 πŸ’ƒπŸ»

De Mouras Encantadas zijn vrouwelijke wezens uit de feeënwereld van het Iberisch schiereiland. Ze zijn mooi en verleidelijk, ze zijn gedaantewisselaars en zij leven op de drempel tussen hier en daar. Soms zijn ze verwant aan de Moorse invloeden, soms vinden ze hun herkomst in oudere Keltische stammen.

Verhalen met het kammen van haren, gezang als van een nachtegaal, gouden vijgen. Zij zijn de watervrouwen bij de bron, de hoedsters van de wegen en de overgangen. De Mouras Encantadas zijn de bouwsters van megalitische tempels, doorgangen tussen de werelden.

Artwork: Illustratie uit het boek "Lendas de Portugal", door Fernanda Frazão

 


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Abracadabra:
ik creëer wat ik zeg."

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204