Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2021-Q4

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

1-10-21 πŸ’ƒπŸΌ the Cailleach

Verhalen van the Cailleach: Into a hare

Rust na het binnenhalen van de oogst
Tussen de herfstequinox en samhain

Artwork: Into a hare by Jane Brideson

/ | \

8-10-21 πŸ’ƒπŸΌ Queen Mother Eshe

Nichelle Nichols als Queen Mother Eshe,
Uit Sorghum & Spear, een fantasy saga.

Artwork: StarChildArt by Toni Taylor

/ | \

15-10-21 πŸ’ƒπŸΌ Seshat

Vrouwe van het Huis der Boeken en Heerseres van Plattegronden en Schriften: Sesjat (of Seshat). Egyptische godin van wijsheid en kennis, van schrijven, wiskunde, boekhouden, architectuur, landmeten, van tijd, astronomie en astrologie. Ze wordt weergegeven met een griffel en een schrijfpalm in de hand en een zevenbladige rozet (of ster) op haar hoofd. In verhalen over schrijven en schrift is Seshat een van de zeldzame vrouwen die schrijvend wordt weergegeven.

Artwork: Seshat in Luxor, fotograaf (br)onbekend

/ | \

22-10-21 πŸ’ƒπŸΌ Oya

Oya is een Yoruba orishá (bovennatuurlijk wezen) van de wind, van bliksem en van heftige storm. Daar horen ook dood en wedergeboorte bij. Ze is strijdster en onverslaanbaar, haar naam betekent ‘zij scheurde [het] [los]’. Oya is dochter van Yemaya en koningin van rivier de Niger. Het was Oya die de eerste elementen maakte waaruit het universum bestaat.

Artwork: Goddess Oya by Dylan Meconis

/ | \

 29-10-21 πŸ’ƒπŸΌ Hella

Samhain (soo-wèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante van de oude wijze vrouw, de crone, komt. Zij heerst over de onderwereld, daar waar de gestorvenen hun plek na het leven vinden. Hel of Hella, dochter van Loki en reuzin Angrboda, is de Noordse reuzin die over de zielen van de doden waakt. Haar ene helft is schoon, haar andere helft is doods. Ze rijdt een zwart paard en wordt vergezeld door een roedel honden en wolven.

Artwork: Hel by Hannah Boeving

/ | \

05-11-21 πŸ’ƒπŸΌ Persephone

Griekse Persephone verblijft de helft van het jaar bij haar moeder Demeter (de vruchtbare lente en de zomer) en de andere helft van de tijd in de onderwereld bij Hades (de herfst en de winter). Net als Hella is zij een vrouwe die twee kanten in zich verenigt: leven en dood, zomer en winter, en daarna weer leven en zomer.

Artwork: Korè is de naam die in de mysteriën van Eleusis aan Persephone gegeven wordt. Korè is ook de naam voor een sculptuur van een jonge vrouw met een kleed typisch voor een specifieke periode van Griekse beeldhouwkunst. Phrasikleia-korè (550-530vChr), gevonden in Attica (Gr) houdt volgens internet een ongeopende lotusbloem in haar linkerhand. Foto van wikipedia.

/ | \

12-11-21 πŸ’ƒπŸΌ Jabme-Akka

De grootmoeder van de doden: Jabme-Akka. Ze regeert over Saivo, een deel van de onderwereld waar alles gespiegeld is aan de wereld van de levenden. Als je het nog kan, kan je in haar gebied overvloedig jagen. Volgens sommige legenden veroorzaakt het bibberen van haar oude handen aardbevingen.

Artwork: symbolen van Jabmeaimo, de onderwereld, zoals gevonden op magische Sámi drums

/ | \

19-11-21 πŸ’ƒπŸΌ Louhi

Louhi (Louhitar, Louhetar, Loviatar) is de Saami godin van de maan en sjamanisme. Haar naam is verbonden met het Finse langeta loveen, de trancestaat van de sjamaan. Toen culturen patriarchaler werden, werd Louhi de godin van de onderwereld. In de oude traditie is de onderwereld een positieve plek waar zielen hun beurt afwachten om herboren te worden. Desondanks werd Louhi als duivel van het kwade gezien, de boze heks van het noorden.

Louhi is de godin van de zoekers, waarzeggers en verborgen kennis. Ze hoort bij de maan, winter, het noorden. Haar heilige dieren zijn wolven, slangen en draken. Louhi staat voor vrijheid, onafhankelijkheid, intuïtie en magie.

Bron: fairychamber

Artwork: Louhi by Tankero

/ | \

26-11-21 πŸ’ƒπŸΌ Baba Yaga

Baba Yaga is niet te vangen in een westers hokje. Ze wordt genoemd in honderden Slavische en Russische sprookjes: een oud lelijk wijf met dunne beetjes en een afzichtelijke neus, wonend in het bos, in een hutje dat op kippenpoten danst. Verhalen van kannibalisme, vliegend in een vijzel of breeduit liggend op haar fornuis. Baba Yaga is de slechterik, de trickster, de gedaantewisselaar, je redster in nood. Stel dat ze genegen zou zijn om in de vage richting van een hokje te wijzen, dan wijst deze Oude Dame heel misschien naar creatiegodin, winter of Persephone.

Artwork: Baba Yaga by Aleksei Vinogradov

/ | \

03-12-21 πŸ’ƒπŸΌ Grýla

Een winterse vrouwe uit IJsland: Grýla. Ze is een van de oude wezens van het land, een reuzin of een huldra. Pas sinds de laatste eeuw wordt ze verbonden aan de kerstperiode, waarin ze op zoek gaat naar kinderen om de stoute in een zak te stoppen en brave een kledingstuk te geven. Voor die tijd was ze de vrouwe van de winter en duisternis, en schiep en hoedde zij het landschap.

Artwork: Grýla by David Thiérrée

/ | \

10-12-21 πŸ’ƒπŸΌ Makosh

Makosh, Mokosh, Mokos, Moksha, Makusha: een Slavische moeder- en wintergodin. Haar feesten zijn bij de overgang van herfst naar winter. Makosh wordt weergegeven met spintol en spinrokken waarmee ze de levensdraad weeft, tijdreist en de tijd voor elk mens uitmeet. Ze hoedt de spinsters en de weefsters en op de dag van Makosh (vrijdag) wordt er niet gesponnen of geweven. Makosh is de godin van het Lot, soms samen met Dolya (Goede Lot) en Nedolya (Foute Lot). In Russisch borduurwerk wordt ze weergegeven als twee herten en in andere afbeeldingen heeft ze een gewei op haar hoofd. Ze wordt verbonden aan katten, zilver, maansteen en twee bomen: spar en uwe.

Art: borduurwerk met Makosh

/ | \

17-12-21 πŸ’ƒπŸΌ Elen of the Ways

Welshe en Britse Elen of the Ways wordt afgebeeld met een gewei op haar hoofd en een hert aan haar zijde. Ze draagt een staf, soms een lamp. Elen is de vrouwe die de oude kuddes hoedt: rendier, hert, misschien ook koe. De eerste wegen werden gemaakt door deze rondtrekkende kuddes: op zoek naar eten en gevolgd door mensenkuddes op zoek naar hún eten. Elen is de Vrouwe van de Wegen. Ze hoedt je op je weg, door binnen- en buitenwereld. Je zou Haar kunnen vragen of ze jou over de donkere wegen van de winter naar de lente wil leiden.

Artwork: (br)onbekend
pls comment for credit

/ | \

24-12-21 πŸ’ƒπŸΌ Modraniht

Op de vooravond van midwinter of de vooravond van Joel / Kerst wordt Modraniht (moedernacht) gevierd. Het is het moment voor de voormoeders, de matronen, de dísir, de nornen. De godinnelijke vrouwen die met hun liefde en wijsheid de wereld vormgeven, de levensdraden spinnen en het web weven.

Verbind je deze avond met de kracht van de Moeders (en grootmoeders en tantes en zusters en vriendinnen en buurvrouwen en …). Dank de dames met een luxe bonbonnetje (en schenk een kruidenbittertje voor de VoorVaders in).

Artwork: Mother's Night - Thorskegga

/ | \

31-12-21 πŸ’ƒπŸΌ Grote Dames

Op de drempel tussen 2021 en 2022 zeg ik dank aan de grote dames door wiens hand ik mij op mijn pad geleid voel. The Cailleach / Vrouw Holle, die mij zo veel leert over door het donker gaan en vertrouwen in de aanwezigheid van het licht. Brighid, vrouwe van inspiratie en transformatie. Lady Venus en haar Vrouwen Isis, Anna, Maria, Maria Magdalena; voor hun onvoorwaardelijke liefde.

Dankbaar voor het onderscheidend vermogen van Pallas Athena, de draad van Ariadne, de wegen van Elen, de standvastige aanwezigheid van de Nornen aan de voet van Yggdrasil. En elke vrijdag ontmoet ik nieuwe grote dames.

Lieve Dames, mijn grote dank.

Wie dank jij voor haar of hun gidsende hand op je pad?


Artwork: Een heerlijke bos rozen - CaWen


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Geef gehoor aan elke roep
die je geest opwekt."

- Rumi