Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q2

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram of telegram

/ | \

1-4-22 πŸ’ƒπŸΌ Cawen

Verstopt in de stoffigste archieven achterin het internet deed ik een geweldige ontdekking. Wist je dat Cawen ook een godin is? Haar naam betekent de zuivere en vrije vriendin. Ze wordt vaak weergegeven in vrolijk gekleurde kleding, niet ver uit de buurt van een boom of een labyrint. Cawen houdt een kop thee in haar hand, een fotocamera of wellicht een roos. Je kunt haar aanroepen voor heling, een goed gesprek of een fijne wandeling.

Beeld: Cawen

#Cawen #1april #knipoog

/ | \

08-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Aditi

Aditi, Sanskriet voor grenzenloos of eindeloos, is een godin uit de Indiase Vedas. Ze is godin van de aarde, de hemel, het verleden, de toekomst, de ruimte en mystieke spraak. Zij is de hemelse moeder van elke bestaande vorm en elk wezen. Aditi staat voor de eeuwige cyclus van wedergeboorte van de hemelse essentie. Ze vliegt op haar feniks door de grenzenloze hemel, en draagt een zwaard en een drietand.

Artwork: Aditi Divine Mother
artist unknown, please comment for credits

/ | \

15-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Aya

In de voorbereiding van Vrijdag Freyadag word ik soms op een diepe laag geraakt door een godinnennaam. Zoals me twee keer overkomt bij een godin van de dageraad. Ze is de vrouw van de zonnegod en ze worden gezamenlijk aanbeden (toch?). Een van haar titels betekent gouden gloed. Ze is de Hemelse Bruid, vrouwe van schoonheid en charme. Op zegels wordt zij weergegeven in een kleed dat haar rechterborst vrij laat.

Haar naam?
Haar Akkadische naam is Aya.
Haar Soemerische naam is Sherida.

Artwork: Born Free by Freydoon Rassouli

/ | \

22-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Gaia

Vandaag, 22 april, is het Earth Day. Natuurlijk is het elke dag Earth Day, maar het is goed om eens bewust stil te staan bij onze Moeder Aarde. Een beeld dat ooit bij me opkwam, is dat Zij ons draagt, altijd en overal. Dat ontroerde me en het beeld raakt me nog steeds. En dan toe-vallig voor vandaag dit kunstwerk vinden.

Artwork: Gaia Sacred System by Cristina McAllister

/ | \

29-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Olwen

Welshe Olwen of Olwyn draagt een vuurrode zijden mantel, en om haar nek een roodgouden torc gezet met robijnen en smaragden en ze draagt vele gouden ringen. Haar haar is geler dan brem, haar huid is witter dan het schuim op de golf en haar handen en vingers zijn mooier dan de bloesem van het bosanemoontje. Haar blik is scherper dan die van een havik, haar borst is stralender dan de borst van een witte zwaan en de blos op haar wang is roder dan de roodste roos.

Olwen (gouden wiel) is een gouden godin van de Zon, die in de zomer de Aarde met haar gouden mantel verwarmt. Olwen (witte voetafdruk of wit spoor) is een witte godin van de Melkweg, die in haar zachte voetstappen een spoor van witte klavertjes achterlaat.

Je kunt haar aanroepen voor het volbrengen van een moeilijke taak, voor transformatie bij het ontkiemen van innerlijke zaadjes of voor de moed om een nieuwe weg te bewandelen.

Artwork: Sun Goddess by Kylene Mok

/ | \

06-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Blodeuwedd

Blodeuwedd of Blodeued - gezicht van bloemen - is in het leven getoverd door de tovenaars Math en Gwydion, met bloemen van mooie brem, helende spirea en machtige eik. Het verhaal van haar verplichte huwelijk en haar escapade met een vrijer eindigt in haar verandering in een uil.

Ze is een deel van het Land, godin van emoties, hoedster van bloemen en vrouwe die helpt bij de transformatie van universele energiën in doelgerichte levenskracht. In haar gedaante als uil wordt ze verbonden met de maan, magie en initiatie.

Artwork: Blodeuwedd by Jenny Dolfen

/ | \

13-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Gwena

Het woord gwener is Welsh voor de planeet Venus, schijnen, glimlachen en vrijdag. Ode voor de soevereine godin van de liefde, de Britse Venus: Gwena. Oorspronkelijk was Gwenhwyfar (Guinevere) de drievoudige godin, de feeënkoningin, dochter van de zonne- of zomerkoning. De Vrouwe die koning Arthur zijn koningschap schonk en de Ronde Tafel (symbool van het sterrenjaar) als bruidschat bracht. Godin-Koningin Gwenhwyfar, als partner, geliefde, mentor, inspiratrix. Godin van Liefde.

Artwork: Guinevere by Penny Golledge

/ | \

20-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Embla

Iep of Olm trok de afgelopen weken mijn aandacht en deed mij denken aan haar verschijning in een Noords scheppingsverhaal. Nadat de wereld geschapen is, vindt Odin met zijn twee broers twee boomstammen op het strand. Ze hadden een menselijke vorm, maar waren levenloos en zonder kracht. De goden gaven hen önd (adem, geest), óðr (inspiratie) en lá (meestal geduid als vitaliteit en gezondheid). Ook kregen ze namen: Ask voor hem (askr, de es boom) en Embla voor haar (iep, slingerplant of waterpot). Ask en Embla kregen Midgaard om in te wonen en werden vader en moeder voor het mensenvolk.

Artwork: titel onbekend, door Dega Karilyan (?)

/ | \

27-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Druantia

In zijn boek The White Goddess stelt schrijver Robert Graves de hypothetische godin Druantia voor. Deze bomengodin staat voor het archetype van de eeuwige moeder, zoals je haar in het eeuwig groene bos kunt ontmoeten. Ze is koningin van de druïden, is godin van vruchtbaarheid voor zowel het planten- als het mensenrijk en heerst over seksualiteit en passie. Ze beschermt kennis, creativiteit en uiteraard bomen.

Is ze minder echt omdat ze slechts hypothetisch is? Of kunnen wij haar leven inblazen door haar aan te roepen in het bos en het woud, het park en de nemeton?

Artwork: Dryad Sister by Jane Starr Weils

/ | \

03-06-2022 πŸ’ƒπŸΌ Iuno

‘Juno of Iuno is de Romeinse godin van het huwelijk.’ Punt. Dat klinkt eerlijk gezegd wel een beetje saai, voor zo’n godinnelijke vrouwe. Laten we opnieuw beginnen.

Juno Lucina, Heerseres van de Hemelen, Vrouwe van het Zuivere Licht. Vrouwe van de Maan, Matrone op haar Hemelse Troon.

Ja, dat lijkt me beter passen bij de godin van de midzomermaand.

Artwork: Juno / Hera by Gaël Chauvet

/ | \

10-06-2022 πŸ’ƒπŸΌ Hera

Van de Romeinse goden wordt gezegd dat ze nogal eens leentjebuur bij de Grieken speelden. Zo zou de bron van de verhalen van Romeinse Juno (zie vorige week) bij Griekse Hera liggen. Deze koningin van de goden wordt genoemd als vrouw en zuster van oppergod Zeus. Ze is godin van vruchtbaarheid en het huwelijk. Haar naam betekent meesteres van alles dat bestaat. Hera is heerseres van hemel en aarde en zij beheerst het weer. Deze temperamentvolle vrouwe wordt afgebeeld met typische godinnensymbolen, zoals de koe, de granaatappel, gezeten op een troon of omgeven door pauwen. De pauw is o.a. een symbool van transformatie, onsterfelijkheid en wedergeboorte, waarheid, vrijheid en schoonheid.

Artwork: Hera by Pamela Matthews

/ | \

17-06-2022 πŸ’ƒπŸΌ Moeder Maria

Je zou denk ik wel kunnen zeggen dat Moeder Maria een van die goddinnelijke dames is die als een schitterende diamant alle facetten van godinnelijke liefde en kracht in zich toebedeeld heeft gekregen. Voor mij is ze een vrouwe in een lange, eerbiedwaardige lijn van liefde, wijsheid en waarheid. Wat betekent Zij voor jou?

Artwork: Inner Lotus 2 by Daniel B. Holeman

/ | \

24-06-2022 πŸ’ƒπŸΌ Saule

In de Baltische staten is Saule (‘zon’) de zonnegodin. Saule is de vrouwe van de boerderij, huis en haard. Zij draagt gouden sieraden en gouden kleding: sjaal, riem, schoenen. Ausriné de ochtendster maakt het vuur aan voor Saule en maakt haar klaar voor de dag. Vakariné de avondster maakt voor Saule het bed op.
Haar midzomerfeest wordt gevierd met kransen, vreugdevuren en het zoeken naar de magische varenbloem. Deze bloem bloeit alleen op de avond van de zomerzonnewende en geeft geluk aan wie hem vindt.

Artwork: Saule by Helena Nelson Reed

 


 

/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Als je de richting niet aanpast,
zou je wel eens kunnen komen waar je op af koerst."

- Siddhartha Gautama