Welkom bij Awen

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige cyclus zien van groei, verval en nieuw begin. De invloed van de maan op water (en dus ook op mens, dier en plant) is al eeuwen onbetwist. Je kunt je leven op deze wassende en afnemende energieën afstemmen en daarmee verrijken.

Naast praktische handreikingen om je handelen en wandelen op de maanenergie af te stemmen, zie ik ook veel maanwedstrijdjes. De volgende maan wordt nog groter sterker zeldzamer roder blauwer eclipsiger aangekondigd dan de vorige. Ik wilde wel eens weten hoe dat zit en heb het een en ander op een rijtje gezet.
 
Maan & namen

In een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) kan je twaalf of dertien keer een volle maan zien. De dertiende volle maan komt eens in de drie jaar voor. Veel natuurtradities beginnen volle manen te tellen vanaf midwinter (21 december).

Van oudsher hebben de manen een  naam, bijvoorbeeld ijsmaan, eimaan of oogstmaan. Deze namen zeggen vaak iets herkenbaars uit de natuur op dat moment. Verschillende tradities hebben verschillende namen voor de manen. De maannaam geldt vaak voor de  hele ‘maan-maand’.
 
Maan & maansverduistering

Een maansverduistering (eclips) doet zich alleen voor bij volle maan, als de aarde tussen de zon en de maan in staat. De maan beweegt zich door de bijschaduw of door de kernschaduw van de aarde, waardoor er verduistering optreedt. Omdat de baan van de maan om de aarde iets helt, vindt er niet elke keer een maansverduistering plaats. Maansverduisteringen komen een aantal keer per jaar voor. (Elk jaar zijn er vier tot zeven eclipsen: sommige maan, sommige zon, sommige totaal, sommige gedeeltelijk.)

Op het hoogtepunt van de totale maansverduistering ontstaat door verstrooiing van het licht door de atmosfeer van de aarde een roodachtige gloed op de maan. Dit effect wordt tegenwoordig populair een ‘bloedmaan’ genoemd.
 
Maan & supermaan

De maan draait om de aarde niet in een cirkel maar in een ellips-vorm. De maan staat dus soms verder van de aarde af (apogee) of juist dichterbij de aarde (perigee). Hierdoor lijkt de maan vanaf de Aarde ten tijde van perigee iets groter dan gemiddeld. Vooral bij maansopkomst lijkt de maan heel groot: supergroot, supermaan.

Supermaan is een populaire term. De officiële astronomische namen zijn perigee volle maan of een perigee nieuwe maan. Perigee betekent dichtbij de Aarde. Laten we eerlijk wezen: supermaan is een superduidelijke en supermakkelijke term.

Gemiddeld komen supermanen vier tot zes keer per jaar voor.
 
Maan & bloedmaan

De term ‘bloedmaan’ of ‘blood moon’ in het Engels vindt zijn herkomst in een boek uit 2013 van John Hagee, genaamd ‘Four Blood Moons: Something is About to Change’. In dit boek wordt de naam bloedmaan gegeven aan een reeks van vier totale maansverduisteringen, verschijnend met een tussenpoos van zes manen, zonder tussenliggende gedeeltelijke maansverduisteringen.

De naam bloedmaan wordt recentelijk vooral gegeven aan de maan bij maansverduistering. De rossige kleur van de verduisterde maan wordt veroorzaakt door de schaduw van de aarde en de verstrooiing van het licht in de atmosfeer.

Tenslotte kan de naam bloedmaan ook gegeven worden aan de maan die in andere tradities jachtmaan genoemd wordt. Als je er even over nadenkt, snap je wel hoe dat zit.
 
Maan & blauwe maan

Meestal zijn er drie volle manen in hetzelfde seizoen (lente, zomer, herfst, winter). Soms vallen er vier volle manen in hetzelfde seizoen. In een oude Amerikaanse almanak werd de naam ‘blauwe maan’ of ‘blue moon’ gegeven aan de derde volle maan van vier in hetzelfde seizoen. Dit komt niet zo vaak voor: eens in de drie jaar.

Soms wordt de dertiende volle maan in een kalenderjaar (eens in de drie jaar dus) een blauwe maan genoemd. Afhankelijk van de insteek is de eerste of dertiende maan de blauwe maan, of zoals hiervoor uit de almanak waar de derde maan uit de vier in hetzelfde seizoen blauw genoemd wordt. Veel tradities gebruiken de term blauwe maan überhaupt niet.

In een uitgave van het tijdschrift Sky and Telescope uit 1946 verscheen een artikel “Once in a Blue Moon”. (In het Engels betekent dat iets dat niet vaak voorkomt.) De schrijver van het artikel verwees naar de originele definitie, maar hij vereenvoudigde de omschrijving naar ‘de tweede volle maan in een kalendermaand’. De term verschuift hier van maanorigine naar zonnekalender.

Zowel in januari 2018 als in maart 2018 vallen twee volle manen. De tweede volle maan zou je dus ‘blauw’ kunnen noemen. Twee maanden achter elkaar een blauwe maan laat meteen zien dat met deze zonnekalender-definitie het zeldzame aspect van de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’ vervalt.

De maan kan overigens wel een blauwe gloed lijken te hebben. Dit wordt dan veroorzaakt door stof- en asdeeltjes in de atmosfeer na een vulkaanuitbarsting op aarde.
 
Maan & zwarte maan

Vanuit de wicca is de term ‘zwarte maan’ ontstaan. Wat de blauwe maan voor de volle maan is, is de zwarte maan voor de nieuwe maan: de dertiende nieuwe maan in een kalenderjaar, de derde nieuwe maan van de vier nieuwe manen in hetzelfde seizoen of de tweede nieuwe maan in een kalendermaand.

Ook kan de naam zwarte maan gebruikt worden voor een maand waarin geen volle maan of geen nieuwe maan plaatsvindt. Die beurt valt toe aan februari, omdat februari de kortste maand is. Februari 2018 heeft bijvoorbeeld geen volle maan.


Super rode blauwe eclips IJsmaan van 31 januari 2018

Ik hou van de maan. Van nieuwe maan via wassende maan naar volle maan en terug via afnemende maan naar nieuwe maan. Een prachtige cyclus met mooie wassende en afnemende energieën waarop ik mijn leven kan afstemmen en inrichten.

Er zijn veel deskundigen die vanuit hun vakgebied de energieën van zon, maan, planeten en verduisteringen voor je kunnen uitleggen en toelichten. Volg hen en voel welke informatie bij jou past. Laat je niet verleiden door de ‘ongelooflijk sterke zeldzame donkerroodblauwe supermaansverduistering de volgende komt pas in 2514’-roepers. Trek je eigen plan en voel je eigen onderzoek.

De  volgende volle maan, die van 31 januari 2018, heet IJsmaan of Deathmoon of nog iets anders, is een supermaan (staat dichtbij de aarde), is een rode (totale maansverduistering) en een blauwe (tweede maan in dezelfde kalendermaand). Voor ons overigens niet zichtbaar, die maansverduistering (wel voelbaar). Dan weet je het vast.
 
Oh, nog één ding:
Ik vind elke maan een supermaan.

 

CW/20180122, bijgewerkt 20201020

Iets lezen over dertien manen in een jaar?
Ik schreef er een interessant artikel over.


/ | \

spinsels

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle.Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje?Ja. Die.Ongeveer dan.Ik wil je er wel wat meer over…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

De 11 minst gelezen spinsels 2021

In plaats van nog zo'n rijtje met de meest gelezen artikelen, geef ik je dit jaar een overzicht van de minst gelezen artikelen…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Het mooiste servies voor de heilige graal

Als kind las ik graag verhalen met ridders. Ze zwerven door de wildernis, beleven spannende avonturen, houden hun waarden van vriendschap, loyaliteit en…

Spontane ontmoetingen

Na het bezoek aan een oude grafheuvel in Wales raakten we met een Welsh echtpaar aan de praat: als we van steencirkels hielden,…

De 11 minst gelezen spinsels 2023

In plaats van weer zo'n rijtje met de tien meest gelezen artikelen, geef ik je dit jaar een overzicht van de elf minst…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Kleine grote alchemist

Twaalf bloeiende papavers en het is een komen en gaan van de bijen. Het valt me wederom op dat bijen in hun dagelijkse…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

De Toverketel van Wijsheid

Er leefde eens een moeder. Ze had twee kinderen: een mooie dochter en een lelijke zoon. De moeder besloot om toverdrank te maken…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Transforming the maze of the search into a labyrinth of finds

Dit Engelstalige artikel over de kracht van het labyrint schreef ik voor de jaarlijkse almanak van de Groninger Farmaceutische Studentenvereniging Parmaciae Sacrum. Het…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Het leven is een mysterie om geleefd te worden,
geen probleem dat opgelost moet worden

- Soren Kierkegaard