Welkom bij Awen

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo kaal, zo rauw, zo bottig en knokig, uitgemergeld. Tegelijkertijd heb ik weet en voel ik de kracht die in haar lege takken huist; ik weet dat de zachte bladeren, de geurige bloesemschermen en de heilzame zwarte bessen in haar verstopt zitten, wachtend op de winterwende en de zonnestralen die haar zomerkleed op zullen roepen.

Er is veel oude kennis over de Vlier overgebleven. De Vlier werd door Hippocrates zijn 'complete medicijnkastje' genoemd. De Schotse bijnaam is 'boontree' of 'bountry', wat zo veel als 'boom van zegen, voorspoed, heil' betekent. In het Welsh heet de boom 'coed hynaf', wat 'oudste boom’ betekent.

Van de Vlier neemt men nooit zo maar hout zonder toestemming te vragen. Verbranden van Vlier is helemaal uit den boze: 'Elder is the Lady’s Tree, burn it not or cursed ye be.'

Voor de Vlier neemt men zijn hoed af. Want de Vlier is de verblijfplaats van godin Holle, ook wel de Witte Dame of de Zwarte Grootmoeder genoemd. Holle is een wintergodin, aan ons doorgegeven vanuit pre-christelijke en misschien zelfs uit pre-keltisch/germaanse tijden.

Volgende week komen de deelnemers aan 'Dryade als gids in het labyrint' voor de laatste keer samen. Met midwinter zullen ze begeleid worden door de dryade van de Vlier. We zullen onze hoed voor haar afnemen.
 

CW/20171215


/ | \

spinsels

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Bomen boekenlijst

/ | \ Patrice Bouchardon: Bomen en hun genezende krachtenFranse bomenman met o.a. praktische oefeningen om in het bos te doen. Fred Hageneder:…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Meteen gaan genieten

Zo stond ik met mijn dochter in een dure telefoonwinkel. Haar zelf-gespaarde kerstcadeau was een nieuwe telefoon die we door allerlei gedachtenkronkels twee…

Cadeautje: Walk as One at 1

De eerste zaterdag van mei wordt Wereld Labyrint Dag gevierd. Deze dag staat de 'Walk as One at 1' centraal. Je loopt in…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vele labyrinten die naar het centrum leiden. De bekendste twee routes naar het centrum…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

De Toverketel van Wijsheid

Er leefde eens een moeder. Ze had twee kinderen: een mooie dochter en een lelijke zoon. De moeder besloot om toverdrank te maken…

Transforming the maze of the search into a labyrinth of finds

Dit Engelstalige artikel over de kracht van het labyrint schreef ik voor de jaarlijkse almanak van de Groninger Farmaceutische Studentenvereniging Parmaciae Sacrum. Het…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Dubbelstaartige meermin - foto's

Meermin ken ik wel, ik weet ook dat er ook verhalen over meermannen zijn. De dubbelstaartige meermin kwam op mijn pad door kennismaking…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Oostenrijkse drempelhoedster foto

Dat is nog eens een mooie drempelhoedsterfoto. Gezien bij de ingang van de Karsegg Almhütte in Grossarltal in Oostenrijk. De deurpost, boven de…

Crowdfunding: 96% - nog twee dagen

Dit ben ik, met mijn bomenleraar en vriend Dusty Miller 13th. Deze Britse bomensjamaan opende mijn hart en blik voor een unieke bomenwereld.…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Er is maar een idee, een seconde, een vriend, een droom, een stap in blind vertrouwen
nodig, om alles voor altijd te veranderen

- The Universe a.k.a. Mike Dooley