Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)
In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan bij onze voorouders. Wist je dat deze tijd van het jaar al heel veel langer en in veel meer culturen de band met de voorouders centraal stelt?
Een van die momenten werd gevierd tijdens het pré-christelijke jaarfeest Samhain (spreek uit: so-wen). Samhain betekent 'eind van de zomer' en markeert voor de Kelten het begin van het nieuwe jaar.
Het is een moment in de tijd waar de Kelten en Germanen hun aandacht aan de voorouders schonken. Zij waren ervan overtuigd dat de sluiers tussen onze wereld en die van de voorouders in deze tijd van het jaar dun waren, waardoor contact met voorouders vergemakkelijkt werd.
Het was een paradoxaal moment: aan de ene kant werden de voorouders vereerd en werden zij om hulp en advies gevraagd. Er werd een extra plaats aan de tafel gedekt voor de voorouders om hen te eren.
Aan de andere kant speelde ook angst een rol: als de sluiers dun zijn, kunnen ook de minder gunstig gezinde wezens onze wereld makkelijker bereiken. Er waren dan ook diverse rituelen om huis en haard tegen hen te beschermen, bijvoorbeeld door melk, brood en honing op een bordje buiten bij de deur te zetten.
Deel 2:
Wanneer wordt Samhain gevierd?
Deel 3:
Een prachtgedicht voor de voorouders
CW/20171027
/ | \