Welkom bij Awen

Papaver, godin van slapen en wakker worden

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in mei 2020 een reeksje over papaver.


1/ Waarom eigenlijk klaproos?

Waarom heet een klaproos eigenlijk klaproos? Ik vond dit op volkoomen.nl:

“Plapperblume, onze klaproos, Fries klaproas, omdat de bloemen kunnen klappen als de bloemblaadjes bovenaan vastgepakt worden tussen duim en wijsvinger waardoor eronder een ruimte ontstaat, door er dan hard op slaan scheurt die met een knal middendoor. De bloembladen geven een knal, een test voor geliefden, dit werd al gedaan door jonge Griekse meisjes. Knalde het met stevig geluid was het een goed teken, zonder geluid of gescheurd, betekende zonder vertrouwen. Vandaar dat ze in Engeland tell-tales heten. Van Griekenland kwam deze liefdestest naar Italië, waar dit nog in gebruik is en naar andere Europese landen. Als een meisje in Zwitserland het blad in haar hand houdt en erover wrijft met haar rechterhand, om een krakend geluid voort te brengen, betekent dit dat haar lief oprecht van haar houdt. Het kraken lijkt op het geluid van een kus. In sommige delen van Duitsland en Nederland zijn de traditionele krachten zo bekend geweest dat ze bekend waren als krakende- of bekentenis rosen.”

Geweldig!


2/ Andere namen

De klaproos kent nog meer prachtige namen: slaapbol, maankop (jawel, die van de maanzaadjes op je broodje), rode korenbloem, rosewiet (wiet=onkruid), heul, oliebus, spokebloem, donderbloem en een hele leuke: kollenbloem (kol is hier etymologisch verbonden aan hoofd, kop, schedel, naar de zaaddoos van de klaproos). Papaver wordt wel verbonden met een oud Grieks woord voor vat, beker.
 

3/ Nog een kollenbloem

Van de klaproos-kollenbloem naar de waterlelie-kollenbloem. Een andere naam voor de witte waterlelie (Nympháéa álba) is kollenbloem, maar hier wordt kol verbonden aan heks, toveres en alf. Bij volle maan dansen de nimfen en alven op de bladeren. Als je het ziet, word je uitgenodigd om mee te doen aan hun reidansen, maar dan zul je uiteindelijk in het water verdwijnen. De waterlelie behoort de watergeest toe, dus je plukt ze niet zonder dat je toestemming van hem/haar hebt.

De kracht van de waterlelie is wortelen in de drek en toch een prachtig zuiver witte bloem ontwikkelen.


4/ Filmpje

Ik heb een kort filmpje van anderhalve minuut gemaakt over de groei van de papaver. Prachtig hoe de opgefrommelde blaadjes zich ontvouwen.


5/ Papavergodin

Godinnelijke beeldjes van klei uit de Minoïsche tijd hebben een zegenende houding en dragen op hun hoofd verschillende symbolen, zoals horens, diadeem, vogels en: papaverzaden. Ontmoet de papaver godin! Ik denk dat ze de vrouwe was van de (genezende en voorspellende) slaap en symbool stond voor slapen en ontwaken, voor dood en wedergeboorte.

Papaver was de Assyrische dochter van de velden, hoorde bij Romeinse korengodin Ceres, en bij Demeter, de Griekse moedergodin.   

 

#vrijdag #freyadag #godinnendag
#friday #freyaday #goddessday
#klaproos #papaver #poppy
#waterlelie #waterlily #lotus
#schoonheid #beauty
#papavergodin #poppygoddess
#kreta #crete
#cawen #drempelhoedster #guardianofthethreshold
#awen #vonkjeinspiratie #sparkofinspiration

 

 

CW/2020mei


/ | \

spinsels

Verdwaald - Lost

Zoals het toe-val dat wil. Ik startte mijn pc om iets te zoeken voor een leuke dinsdag dryadendag post. Het eerste dat ik…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Toverketel van inspiratie

Samhain (soowèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante komt van de oude wijze vrouw, de crone. Over de hele wereld…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

Keep You Safe RuneScript

Dear Friend, Thank you for requesting a copy of our very special ‘Keep you Safe’ RuneScript. This Wyrd-Rune was designed by my father,…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Ketel van de doek (12m+2m)

De laatste jaren, als de eerste herfststormen en de eerste koude nachten komen, wordt mijn aandacht getrokken door the Cailleach. Zij is de…

Minneborre

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de Brusselse Bronnendag. Hans Welens, bronhoeder van de Minneborre in Schaarbeek, heeft ons langs zes bronnen in…

Make time to stop and smell the sleedoorn

Op weg naar mijn afspraak zag ik ‘m staan. Een grote stralende sleedoorn. Ik genoot en herinnerde me dat ik mijn fotocamera bij…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Cadeautje: papieren labyrinten

Vingerlabyrinten om te lopen met je vinger Het spiraliserende pad van het labyrint helpt om tot rust te komen, je evenwicht te hervinden…

Droom van een Staf

Van de droom van vannacht is één beeld het meest helder. Ik droomde van een inwijdingsceremonie en ik kwam aangelopen samen met mijn…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Het aanpassingsvermogen van Elfje Twaalfje

Een van de sprookjes die ik vroeger geweldig vond, was het sprookje van Elfje Twaalfje uit 1969. Het is een verhaal geschreven en…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Ik zie mijn pad, ik weet niet waarheen het leidt
Maar het niet weten waar ik heenga,
is dat wat me inspireert om op weg te gaan

- Rosalia de Castro