Welkom bij Awen

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.
I
n de zomer van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoed(st)ers.

/ | \

💃🏼 Drempelhoedsters 1/4 Cardea

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Een Romeinse dame die deze titel krijgt, is Cardea. Haar naam betekent letterlijk ‘scharnier’, een godin van de scharnieren dus. Leuk om eens na te denken waarom je een godin van de scharnieren zou willen aanroepen. Dichter Ovidus verbindt Cardea aan een nymf genaamd Cranea, wat meteen doet denken aan kraanvogels en hun scharnierende dansende lange poten. Aangezien ik geen afbeelding van Cardea vond, bij deze een mooie foto van dansende kraanvogels.

/ | \

💃🏼 Drempelhoedsters 2/4 Hekate

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Een Griekse (van herkomst uit oudere gebieden) dame met deze titel, is Hekate. Naast o.a. godin van bescherming en magie, is Hekate de godin die wordt aangeroepen tijdens bevallingen (door de levenspoort) en waakt ze over kruispunten, driesprongen, poorten en drempels. Je kunt haar hulp aanroepen voor je op reis gaat; voor je je stap over de drempel zet.

/ | \

💃🏼 Drempelhoedsters 3/4 de Akka's

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Vanuit de Saami zijn er prachtige Akka’s: overgrootmoeders. Maderakka is de moedergodin die de ziel van het kind in een lichaam omkleedt. Ze geeft het aan Sarakka, die het kind in de baarmoeder plaatst. Uksakka is de grootmoeder van de deur, zij helpt bij de bevalling en geboorte. Juksakka helpt het kind door de eerste levensfasen. Zij hebben elk hun eigen plaats in de hut van de Sami: Maderakka onder de vloer, Sarakka in de haard, Uksakka bij de deur en Juksakka aan de achterkant.

/ | \

💃🏼 Drempelhoedsters 4/4 Drempelhoeders

Ook al is het vrijdag godinnendag, in deze maand voor de drempelhoedsters maak ik voor de heren een uitzondering. Want ook de mannen hoeden de drempels.

Denk aan: Osiris, Egyptische god van de onderwereld. Hermes/Mercurius, Grieks/Romeinse god van de wegen, handelaren, reizigers. Janus met de twee gezichten, Romeinse god van de deuren en doorgangen.

Op de afbeelding zie je Dellingr, de Noordse god van de dageraad en drempels. Zijn naam betekent "de dagoorsprong" of "de stralende". Hij is getrouwd met Nott, de Jotun van de Nacht. Samen hebben ze een zoon, Dagr, de Jotun van de dag.
 


CW/2020zomer

/ | \

Kijk op Vrijdag Freyadag voor meer godinnen


/ | \

spinsels

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Lapjesboom geneest

Vele bronnen hebben legenden over de helende krachten van het water. Zieke kinderen die een nacht achtergelaten werden om te genezen of je…

Mile High Labyrinth Club

In september 2023 gaf Tony Christie weer een van zijn inspirerende en boeiende labyrintworkshops in Nederland. Een van de oefeningen was het lopen…

Samhain 2: Wanneer wordt samhain gevierd?

Gisteren heb je kunnen lezen over de betekenis van het aardefeest Samhain. Maar wanneer wordt het gevierd? 1 Datum: woensdag 1 novemberOver het…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Imbolc: the Cailleach wordt Brighid

Imbolc begint voor mij pas echt als ik de eerste sneeuwklokjes gezien heb. En hoera, vanmorgen zag ik dit prachtige groepje! Nog een…

Het Thunacar Not effect

Het Thunacar Knott (not) effect heb ik voor het eerst ervaren tijdens een vakantie in het Lake District in Engeland. Mijn broer en…

Verdwaald - Lost

Zoals het toe-val dat wil. Ik startte mijn pc om iets te zoeken voor een leuke dinsdag dryadendag post. Het eerste dat ik…

Het Einde van de Nacht

Boekentip:Het Einde van de Nacht In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Labyrintwandeling met de volle maan

/ | \ 👣 1 - Maan van de Langste Nacht 🌕 Het is volle maan. Deze maan wordt ook wel de Maan…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje?

Je hebt misschien al eens gelezen over het communicatieproces en dat daar een zender, een boodschap, ruis en een ontvanger in horen. Hoewel…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

Labyrintwandeling met het jaarwiel

/ | \ 👣 I M B O L C 🌱 Begin februari is het imbolc, het aardefestival op de drempel van winter…

Lopen over wortels

In het boek 'How to read a tree' van Tristan Gooley leerde ik over de twee functies van wortels: voor het opnemen van…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Ik zie mijn pad, ik weet niet waarheen het leidt
Maar het niet weten waar ik heenga,
is dat wat me inspireert om op weg te gaan

- Rosalia de Castro