Yin & Yang en balans
Yin/Yang symbool
Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans, dan moet je weten over het Yin/Yang symbool. Het Yin/Yang symbool toont het concept van dualisme.
- De zwarte kant is Yin, en heeft kwaliteiten die horen bij het ontvankelijke principe: compassie, verzorging, samenbrengen. Ook het vrouwelijke, de winter, het noorden, schaduw horen bij Yin.
- De witte kant is Yang, en heeft kwaliteiten die horen bij het actieve principe: handelen, structureren, individualiteit. Ook het mannelijke, zomer, het zuiden, licht horen bij Yang.
Yin en Yang gaan echter niet over tegenstellingen. Als je het symbool verder onderzoekt, beschrijft het hoe schijnbare tegenstellingen of tegenovergestelde krachten juist complementair, verbonden en wederzijds afhankelijk zijn. Dit zie je terug in de twee krachten die langs een vloeiende lijn om elkaar heen draaien. Yin en Yang staan dan ook niet vast: ze vormen een dynamisch proces waarin alles beweegt en verandert. Teveel van het een en het ander zal het indammen. Te weinig van het ander en het een zal het aanvullen.
De cirkel die de twee krachten omhult zegt alles: Yin en Yang horen bij elkaar en zijn zonder elkaar niet compleet.
Bijzonder aan het Yin/Yang symbool zijn de puntjes. Yin heeft een puntje Yang, Yang heeft een puntje Yin. Het donker heeft een puntje licht, het licht heeft een puntje donker. Het donkere puntje is de aanzet tot het licht, net zoals het lichte puntje aanzet tot het donker. Het donker komt voort uit het licht, en het licht komt voort uit het donker.
Yin en Yang tonen een diepe verbondenheid van twee schijnbaar tegenovergestelde kwaliteiten die samen de balans in de wereld herstellen.
Balans
Maar wat IS balans eigenlijk?
Balans is ‘een toestand waar het gewicht zo verdeeld is dat iets of iemand niet valt’.
Balans is ‘in evenwicht zijn’.
Het is een toestand van rust en harmonie.
Ware rust en harmonie vind je binnen in jezelf.
Balans in jezelf vind je daar waar je het gewicht zo verdeelt, dat je niet valt.
En het gewicht dat je verdeelt, dat kan van alles zijn:
- Je werk en privé in balans
- Je acties en rust in balans
- Je binnenste en buitenste in balans
- Je verlangens en tevredenheid in balans
Maar eerlijk gezegd: eigenlijk is er nooit balans. Er is altijd beweging in het leven, die je wegleidt van je balans en daardoor tegelijkertijd de oproep doet om terug te keren naar je innerlijke harmonie. Je zet een koers uit en de wind blaast je uit de richting. Je leert hoe je kunt bijsturen om terug op koers te komen. De gebeurtenissen die je oproepen en verleiden uit je balans te stappen, zijn vaak het tegenovergestelde van wat je wenst of waar je naar zoekt. Ze bieden je een prachtig tegenover om de innerlijke rust en harmonie in je zelf terug te vinden en van daaruit de gebeurtenissen aan te gaan. Dat tegenover is onmisbaar om te kunnen ervaren. Als je meebeweegt, kun je nog beter onderzoeken hoe het is om standvastig te zijn. Als je beide kanten ervaren hebt, kun je in een situatie kiezen welke kwaliteit je het beste zal dienen. Dat geldt niet alleen voor meebewegen en standvastig zijn, maar dat geldt voor alle kwaliteiten en tegenovers in het leven.
Balans is geen vast gegeven.
Balans is beweging, balans is groei.
Als je telkens opnieuw uit balans en in balans beweegt, groei je soms uit je jasje, moet je je huid loslaten. Loslaten zoals een slang of als een plataan. Dan schuier en schuur je net zo lang tot je de losse stukken die niet meer passen, af kunt gooien. Je nieuwe frisse huid wordt je nieuwe ijkpunt voor balans.
CW/2019-09
Dit stuk schreef ik in de herfst van 2019 voor de herfstequinox meditatie van Birgitte Bosch
/ | \