Oliebol
De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het een oliekoek of bakbol. Maar waar komt het gebruik vandaan?
De precieze herkomst van de oliebol is in nevelen gehuld, en vele theorieën worden geopperd, achterhaald en vernieuwd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het een midwintergerecht was, voedzaam en makkelijk te maken met ingrediënten die lang houdbaar waren.
In de middeleeuwen werd in de winter vaak gevast. Niet alleen vanuit religeuze motieven, maar ook om zo veel mogelijk voedsel te besparen en genoeg te hebben om de winter door te komen. Het eten dat buiten de vasten gegeten werd, moest zo veel mogelijk voedzaam zijn en veel energie opleveren.
Een spannende legende verhaalt dat de Germanen vet voedsel aan hun wintergodin Perchta offerden. De bedoeling was dat als ze met haar zwaard straf uit zou delen, haar zwaard zou uitglijden op hun buiken. Vette trick!
CW/jan2019
/ | \