Welkom bij Awen

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van de slinger markeren midzomer aan de ene en midwinter aan de andere kant. Als de pendule recht naar beneden wijst, vind je daar de dagen van de equinox. De heen- en weergaande beweging van de pendule stelt de snelheid voor waarmee elke dag daglicht of nachtduister erbij krijgt of eraf gaat.

We nemen midwinter als startpunt. Op de uiterste uitslag lijkt de slinger stil te staan: midwinter. Op weg naar beneden neemt de slinger langzaam maar zeker in vaart toe. Op weg van midwinter naar de lente-equinox merk je eerst niet zo veel van het lengen van de dagen, maar naar mate je dichter bij de lente-equinox komt, krijgt de dag er steeds meer lichtminuten per dag bij. In de tijd van de lente-equinox, dus onderaan in de kast van de klok, gaat de slinger op zijn snelst. Dan komen er per dag de meeste minuten licht bij. Op weg naar boven, naar de andere uiterste uitslag (midzomer), neemt de slinger weer langzaam in snelheid af. Na de lente-equinox komt er nog steeds daglicht bij, maar niet meer dezelfde hoeveelheid per dag als rond de equinox. En bij de uitslag van midzomer, lijkt de slinger weer even stil te staan alvorens de weg naar midwinter weer aan te vangen.

Best lastig uitleggen, merk ik. Maar heb je het idee te pakken? Met die slinger? Ik vind het in elk geval fijn dat mijn ochtendwandeling nu zo maar al weer na zonsopkomst is.

 

CW/mrt2020


/ | \

spinsels

Venusgodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In het voorjaar van 2020 schreef ik een reeksje over Venusgodinnen…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

Labyrint in de hooiberg

Een lerares geeft me een geheimzinnige tip. In het zuidwesten van Ierland, op het schiereiland Dingle, ligt bij een beroemd oud kerkje een…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

De dochters van Plynlimon

Het informatiebord bij het reservoir verhaalde over drie zusters die in drie rivieren veranderen. Een speurtocht op internet levert de mooie legende op,…

Crowdfunding: 96% - nog twee dagen

Dit ben ik, met mijn bomenleraar en vriend Dusty Miller 13th. Deze Britse bomensjamaan opende mijn hart en blik voor een unieke bomenwereld.…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Kiekemoe!

  CW/20170312 / | \

BoomMaan en Taxus

In de Noordwest-Europese traditie wordt de volle maan van vandaag de boommaan genoemd. We kwamen de boommaan vorige maan(d) tegen bij de volle…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

Kleine grote alchemist

Twaalf bloeiende papavers en het is een komen en gaan van de bijen. Het valt me wederom op dat bijen in hun dagelijkse…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus,…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

En ik ga het bos in,
om mijzelf te verliezen
en mijn ziel te vinden

- Mariah Danu