Welkom bij Awen

Het Einde van de Nacht

Boekentip:
Het Einde van de Nacht

In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd van kunstlicht. In negen deskundig onderlegde hoofdstukken onderzoekt hij de hemel aan de hand van de schaal van Bortle. Deze schaal kwantificeert de zichtbaarheid van de sterrenhemel.
 
Na de inleiding begint Bogard bij Bortle nummer negen, daar waar sterren niet meer zichtbaar zijn door een grote hoeveelheid lichtvervuiling. Natuurlijk start Bogard in Las Vegas, waar je werkelijk geen ster aan de hemel kunt zien. Hij eindigt op de donkerste plekken op Aarde, waar je van horizon tot horizon sterren ziet en in de sterern kunt opgaan. Onderweg schrijft hij o.a. over geschiedenis van verlichting, verschillende soorten lichtvervuiling, genetische bedrading van de mens, (schijn-) veiligheid en hoeveelheid licht, de invloed op het menselijk slaap/waakritme, de aantasting van ecologische systemen, de donkerte van depressie en melancholie en ook van de dood, culturele kijk op donker en licht en het gevoel van onze plaats in het universum in combinatie met het kunnen zien van sterren.

Een leuke kwinkslag is dat Bogard de telling van hoofdstukken omgedraaid heeft. Hij begint met hoofdstuk negen en eindigt met hoofdstuk een. Het boek is doorweven met prachtige poëtische uitspraken van oude schrijvers en nieuwe deskundigen, bevat vele oproepen die wakker schudden en biedt een schat aan informatie om je eigen overtuigingen over kunstlicht, donker en veiligheid onder de loep te nemen.

 

CW/2020-04


/ | \

spinsels

Bzzzzz, de kleine grote alchemist

Moest je bij deze prachtige honingraten ook meteen aan een labyrint denken? Godin Ariadne verbindt bijen en labyrint. In de Griekse mythe gaf…

Oostenrijkse drempelhoedster foto

Dat is nog eens een mooie drempelhoedsterfoto. Gezien bij de ingang van de Karsegg Almhütte in Grossarltal in Oostenrijk. De deurpost, boven de…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Zielenrust

Toen mijn voormalig partner stierf, werd ik enige ouder voor onze kinderen. De eerste periode woog dat besef zwaar op mij. Mij mocht…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Olijfboom als the Circle of Life

Lopend door Assisi (Italië) zag ik dit bronzen kunstwerk. De boomvorm trok me meteen aan, de woorden van de kunstenaar raakten me. Andrea…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

Kijklessen van een blinde hond

In de voorbereiding van een training, persoonlijke sessie of groepsactiviteit gooi ik altijd wat verzoekjes Naar Boven & Naar Buiten. Voor het meest…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Wat is Awen?

Een vonk van inspiratie Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein…

De duif met het gouden stoeltje

Tussen het Thüringerwoud en het Harzgebergte leunde tegen een heuvelhelling een boederij van een godsvruchtige boer. Als het weer Kerstmis werd, sloop de…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Hoe oud is deze sering?

Vijfentwintig jaar oud, is ze, deze sering. Je vraagt je misschien af waarom ze dan niet groter is. Dat komt omdat ze de…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Wiens wil geschiede?

Mijn hart werd en wordt geraakt bij elk bericht over de grote branden in de wereld (2020). In Australië kan je niet meer…

Over Vrouwe Holle: de Vlier

Bron: Godinnen van eigen bodem, facebook 9 december 2015 "De heilige boom van magie en geneeskracht die bij Holle hoort is de zwarte…

Droom van een Staf

Van de droom van vannacht is één beeld het meest helder. Ik droomde van een inwijdingsceremonie en ik kwam aangelopen samen met mijn…

Geen leiderschap maar hoederschap

Afgelopen zomer was mijn man met zijn client voor een begeleidingssessie neergestreken in een hutje midden in de natuur. Ze werkten met klank…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

Shinrin-Yoku:
Ter ontspanning een bezoek brengen aan het bos
Letterlijk: bosbaden

 - Japans zelfstandig naamwoord