Het Einde van de Nacht
Boekentip:
Het Einde van de Nacht
In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd van kunstlicht. In negen deskundig onderlegde hoofdstukken onderzoekt hij de hemel aan de hand van de schaal van Bortle. Deze schaal kwantificeert de zichtbaarheid van de sterrenhemel.
Na de inleiding begint Bogard bij Bortle nummer negen, daar waar sterren niet meer zichtbaar zijn door een grote hoeveelheid lichtvervuiling. Natuurlijk start Bogard in Las Vegas, waar je werkelijk geen ster aan de hemel kunt zien. Hij eindigt op de donkerste plekken op Aarde, waar je van horizon tot horizon sterren ziet en in de sterern kunt opgaan. Onderweg schrijft hij o.a. over geschiedenis van verlichting, verschillende soorten lichtvervuiling, genetische bedrading van de mens, (schijn-) veiligheid en hoeveelheid licht, de invloed op het menselijk slaap/waakritme, de aantasting van ecologische systemen, de donkerte van depressie en melancholie en ook van de dood, culturele kijk op donker en licht en het gevoel van onze plaats in het universum in combinatie met het kunnen zien van sterren.
Een leuke kwinkslag is dat Bogard de telling van hoofdstukken omgedraaid heeft. Hij begint met hoofdstuk negen en eindigt met hoofdstuk een. Het boek is doorweven met prachtige poëtische uitspraken van oude schrijvers en nieuwe deskundigen, bevat vele oproepen die wakker schudden en biedt een schat aan informatie om je eigen overtuigingen over kunstlicht, donker en veiligheid onder de loep te nemen.
CW/2020-04
/ | \