Eeuwen leven de uwen
In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain. We kennen deze boom vaak alleen als een strak gesnoeid hegje en weten niet wat een ongelooflijke woudreuzin deze boom in werkelijkheid is. De foto zegt alles.
De taxus kent een prachtige oude Nederlandse naam. Olivier van Renswoude van Taaldacht schrijft: "De inheemse naam is uw, of eigenlijk uwe [...]. De naam gaat samen met Duits Eibe, Engels yew, Oudengels íw, éow en Oudnoords ýr terug op Oudgermaans *īwō v., *īwaz m." Mooi! Uwe! Veel mooier dan taxus of venijnboom, als je het mij vraagt. (Hier kun je het hele artikel Eeuwen leven de uwen van Van Renswoude lezen)
In het boek Yew schrijft Fred Hageneder een stapje verder over de etymologie. "Iwe, iwa is nauw verwant aan ewi, ewa, dat eeuwigheid betekent" [...] "het Indo-Europese ayu betekent levenskracht" [...] "de oudste overgeleverde naam voor taxus is eya, uit de Hittitische taal." Mag ik de betekenis van uwe dichterlijk samenvatten als eeuwige levenskracht?
Die woorden en hun betekenissen doen me denken aan de verbindende spirituele kracht in de film Avatar. Deze wordt Eywa genoemd. Eywa kan het dichtst bij benaderd worden in de nabijheid van de Boom der Zielen, een boom met lange, wilgachtige takken die koesterend naar beneden reiken. Ik ben zo benieuwd hoe ze aan de naam Eywa gekomen zijn!
CW/okt2021+jan2023
/ | \