Welkom bij Awen

Mijn weg van rouw

'Het is oké'

Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich een wandelende tijdbom, hoewel hij aan vele andere oorzaken zou kunnen sterven voor het überhaupt zo ver was. Ik had wel al eerder afscheid genomen van dierbaren, maar niet eerder iemand zo dichtbij. Daarom wilde ik graag meer weten over het stervensproces, liefst met een brede energetische blik en met aandacht voor pré-christelijke tradities. In de winter van 2018-2019 volgde ik de opleiding tot rouwvrouw van Linda Wormhoudt.

Binnen een jaar legde ik mijn eerste RouwWiel voor een nabije dierbare. Niet voor mijn vader, maar voor de vader van mijn kinderen. Totaal onverwacht stierf mijn voormalig partner. Het aan mijn kinderen moeten vertellen dat hun vader gestorven was, is het moeilijkste dat ik ooit in mijn leven gedaan heb. Die eerste dag was onwerkelijk, onbeschrijflijk. Hoe? Waarom? Wat dan? Wat nu? Aards gezien snapte ik er niks van, waarom dit nou moest gebeuren, tjee, het rauwe verdriet van mijn kinderen. Spiritueel gezien kon ik me enigszins verbinden met het idee dat er ergens een bedoeling voor dit alles was. Dat deel van mij is eigenlijk altijd wel aanwezig.

Die eerste avond herinnerde ik me mijn rouwvrouw opleiding. Ik besloot voor mijn voormalig partner een RouwWiel te leggen. Dat was een fijne daad. Het afstemmen op en leggen van de symbolen op het Wiel gaf mij houvast. Het was fijn hem wensen mee te geven op zijn tocht naar de Andere Kant, op weg terug naar Bron. Tegelijkertijd bracht het mijn aardse ik een stapje dichterbij overgave aan het vertrouwen dat het Grote Geheel weet wat het doet. Als laatste ritueel bij het leggen van het RouwWiel stak ik een kaarsje aan. Terwijl ik dat deed, werd ik me gewaar van zijn energie, dichtbij me. ‘Het is oké,’ liet hij me weten. De rust die over mij kwam, kan ik niet omschrijven. Het zou zwaar worden, ja. Maar om een of andere voor mij onverklaarbare reden was het blijkbaar oké. Wie weet ontdekken we dat in dit leven, wie weet gaan we het pas snappen als wij zelf ook weer Daar zijn.


Ben ik gek?

In de zware weken die volgden, kon ik me verbinden met liefde en kracht, met dankbaarheid en zachtheid, mede geworteld in dat ene moment ‘het is oké’. Voor buitenstaanders zal dat er misschien heel raar uitgezien hebben. Mijn voormalig partner was overleden, maar ik kon vol kracht vanuit liefdevolheid aanwezig zijn voor de dierbaren om me heen. Dat voelde oké. Desondanks begon ik mezelf op een gegeven moment af te vragen of ik misschien iets mankeerde. Dierbaren waren onnoemlijk verdrietig, lamgeslagen, in shock. Ik had dat niet. Waarom kon ik ‘gewoon’ doorgaan? Deed ik iets fout? Was ik een of ander harteloos wezen? Ik voelde geen rouw zoals ik dat bij anderen meende te zien of van verhalen dacht dat het zou zijn. Was ik misschien gek?

Ik zocht hulp bij een dierbare vriend, hij heeft een helder spiritueel lijntje. Hij verzekerde mij dat ik niet gek was. Hij zei me: “Natuurlijk ben je niet harteloos. Zoals jij meeleeft met je kinderen, dan breekt je hart in duizend stukken. En je hebt verdriet om het gemis van deze belangrijke man in je leven. Maar jouw gevoel van liefde is vele malen groter dan het verdriet. Als je in je hart en ziel weet dat er meer hoort bij leven en dood, en als je voelt dat je zielenfamilie bent en erop vertrouwt dat je elkaar weer zult zien, dan wordt het makkelijker om je aandacht op liefde en dankbaarheid te richten. Dan word je niet zo overspoeld door verdriet en rouw.” Zo voelde het inderdaad, voor mij. Het stelde me gerust om die boodschap van mijn vriend te horen.

Rouw volgt bij iedereen haar eigen, unieke weg. Mijn weg van rouw bewandelt paden van liefde en dankbaarheid, van overgave en vertrouwen. Raar of ongebruikelijk misschien, maar het is de mijne.


CW/jul22


/ | \

spinsels

Labyrint gekaapt?

Van alle woorden die je over heel de wereld kunt lezen die trachten het labyrint te omschrijven, raakt mij telkens dat beeld waar…

Midzomergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de zomer van 2024 schreef ik een reeksje over midzomergodinnen…

De Es als boom van imbolc

De Es is een boom van het licht, van de zon, van vuur, van wilskracht en daadkracht. Es is een boom van water:…

Bzzzzz, de kleine grote alchemist

Moest je bij deze prachtige honingraten ook meteen aan een labyrint denken? Godin Ariadne verbindt bijen en labyrint. In de Griekse mythe gaf…

Zomermaan en winterzon

Wow! Dat is interessant! Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd, van die zomermaan en de winterzon. Vrij vertaald: "De bijzondere betekenis van…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Normale afmeting van taxus

Mensen, zo hoort een taxus eruit te zien, he? Dus niet die kleine haagjes, maar dít! Geef hen de vrijheid, de ruimte en…

Recensie Het Laaglandse bomenorakel voor Dryade - OBOD NL

Voor Dryade, het kwartaalblad van de Nederlandse tak van de internationale OBOD (Order of Bards Ovates & Druids) werd ik door redactrice Renske…

Zwerven over zijpaden: notendop

De Hazelaar is de volgende gids in de cyclus van Dryade als gids in het labyrint. Bij de voorbereidingen zwerf ik graag over…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Hoe loop je een labyrint?

Iedereen die een kleine reis ‘naar binnen keren’ wil maken, kan dat doen door een wandeling in het labyrint te maken. Je kunt…

Lapjesboom geneest

Vele bronnen hebben legenden over de helende krachten van het water. Zieke kinderen die een nacht achtergelaten werden om te genezen of je…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Over Vrouwe Holle: the Elder van Dusty Miller 13th

Waarom Holle, waarom Vlier? Mijn aandacht werd op een bijzondere manier door Holle getrokken. Een aantal jaren geleden ging ik op studiereis naar…

Midwintergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de winter van 2023 schreef ik een reeksje over midwintergodinnen,…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Weers- en wintervoorspelling op imbolc

Ergens op internet vond ik het verhaal dat the Cailleach, de Keltische wintergodin, op imbolc hout verzamelt voor de rest van de winter.…

Shinrin-Yoku:
Ter ontspanning een bezoek brengen aan het bos
Letterlijk: bosbaden

 - Japans zelfstandig naamwoord