Welkom bij Awen

Cliff hangers of cliff huggers

Tijdens een prachtige wandeling aan de Engelse kust staan we in het heerlijke bos plotseling oog in oog met een statige beukenvrouwe. Ze tart alle gebruikelijke omgevingsvoorwaarden voor groei en rijst pontificaal vanaf een kale rots de hemel in. Haar wortels omarmen, klemmen zich vast, volgen de rotsvorm, vullen deze aan. Ogenschijnlijk is er geen voeding, maar wortels reiken zoals altijd verder dan het oog, en die van haar grijpen achter en onder de rots in de heuvelwand. De beukenvrouwe voelt niet zo verwelkomend, dus na slechts een kort bezoek vervolgen we onze tocht.

De volgende dag vragen we een vrouw die haar honden uitlaat of ze een suggestie heeft wat we zouden moeten zien in dat gebied. Deze Schotse dame in Engeland wordt onmiddellijk enthousiast: we moeten beslist naar Harrison’s Rocks. Haar vreugde werkt aanstekelijk en we volgen haar advies blindelings op. Even later vinden we Harrison’s Rocks in een mooie vallei in een van de bossen van het Engelse High Weald. De zandstenen van de heuvels zijn door de eeuwen heen blootgelegd en door regen en wind voorzien van prachtige vormen. Zo is midden in het bos een bijzondere rotswand ontstaan die in trek is bij wandelaars en rotsklimmers.

 

Bos op rotswand, dat vraagt om overlevingskunst. We zien bomen die ons aan de beukenvrouwe van onze kustwandeling doen denken. Taxus waar de rots onder een ronde wortel afbrokkelt, een andere taxus die een steen innig omarmt, een eik die bijna van de glijbaanrots gaat, twee beuken die elkaar stevig vasthouden, bomen in een spagaat, een eik die een overstap maakt naar de volgende rots. De een trotseert de rotsige elementen nog standvastiger dan de ander. De meest indrukwekkende boom is een eik die zich bijna vloeibaar over zijn rots heeft gedrapeerd. Alsof hij met een slakkenvoet over de rots naar het randje glijdt, vriendelijk uitkijkend over het dal.

Op weg naar de auto mijmeren we over de combinatie boom en rots. Mijn man ziet een symbiose, een goede samenwerking, een mooie balans tussen rots en boom. Ik word geraakt in een ander beeld: vastklampen, worstelen, overleven. Zin om los te laten en gewoon te vallen. Het past bij wat er in ons leven gebeurt en hoe moeilijk ik het soms vind om die stormen te trotseren. Het gesprek over onze beelden zet me aan het denken. Een foto van die ene eikenmeester staat op mijn bureau en ik kijk naar zijn wijze gezicht. Volgens mij wil hij mij wel helpen om van gezichtspunt te veranderen, mijn aandacht weer op kracht en vindingrijkheid, op samenwerking en balans. Met zachte vormen over een stevig fundament. Naar het voorbeeld van de eikenmeester.


CW/jun23


/ | \

spinsels

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

Over Vrouwe Holle: de Vlier

Bron: Godinnen van eigen bodem, facebook 9 december 2015 "De heilige boom van magie en geneeskracht die bij Holle hoort is de zwarte…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

The Dryad Lore of Dusty Miller: Meet the Trees

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Make time to stop and smell the sleedoorn

Op weg naar mijn afspraak zag ik ‘m staan. Een grote stralende sleedoorn. Ik genoot en herinnerde me dat ik mijn fotocamera bij…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Ooievaars luiden de lente in

Met een kopje thee in een lang verwacht voorjaarszonnetje op het dakterras. Opeens lijkt de wereld om me heen te veranderen. Er is…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Oostenrijkse drempelhoedster foto

Dat is nog eens een mooie drempelhoedsterfoto. Gezien bij de ingang van de Karsegg Almhütte in Grossarltal in Oostenrijk. De deurpost, boven de…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Het was zo'n dag als deze dat Marco Polo naar China vertrok.
Wat zijn jouw plannen voor vandaag?

- Loesje