Welkom bij Awen

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik staat bekend als dé boom van Engeland, bij olijf denk je vast aan Italië of Griekenland en bij plataan zit je misschien meteen op een dorpspleintje in Zuid-Frankrijk. Lezers van deze vraag stuurden mij mooie en bijzondere inzendingen.


Favorieten en suggesties

Naast suggesties voor dé boom van Nederland deelden mensen verhalen over hun persoonlijke bomenliefdes. 

“Ik ben weg van de Olijfboom en de Ginkgo Biloba”, schreef iemand. Een ander schreef: “Maar mijn lievelingsboom is de tamme kastanje. Een boom die mij (letterlijk) voedt. Als kind ging ik altijd in de herfst tamme kastanjes zoeken met mijn vader. We aten ze gewoon direct van de boom zonder te poffen of zo. Daarna leerde ik dit weer aan mijn kinderen. Ik zoek en eet ze nog steeds. Pure voeding uit de natuur met warme herinneringen aan vroeger.” De Kastanjeboom werd vaker genoemd: “In R., het dorp waar ik ben opgegroeid waren er een groot aantal. Leuk om de vruchten in de herfst te rapen.”

Als suggestie voor dé Nederlandse boom werd de walnotenboom uitgebreid voorgesteld: “Voor haar help en ondersteuning bij veranderingen (bachremedie) en de mooie plaats die ze altijd kreeg bij boerderijen. Mugwerend en met haar citrusgeur verfrissend. En dan natuurlijk haar prachtige vruchten die lijken op ons brein. En waarvan we de heerlijkste gerechten kunnen maken. Brood en taart en walnotenolie. Haar bladeren geven een prachtige afdruk in de ecoprint techniek. Kortom een prachtige boom met karakter.”


Inheemse bomen

Door het onderzoek dat ik deed voor de Op stap met de bomen trainingen leerde ik vooral te kijken naar inheemse boomsoorten. Als het gaat over kastanje, dan wil ik eerst graag weten of je een tamme kastanje of een paardenkastanje bedoelt. De paardenkastanje met zijn mooie 'kaarsen'-bloesem woont nog maar een paar honderd jaar in Nederland, dus met mijn gekleurde bril valt deze als dé Nederlandse boom af. De tamme kastanje woont dan wel al wat langer in onze contreien, maar komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De genoemde walnoot komt van nog verder weg, uit Azië. Tamme kastanje en walnoot zijn tweeduizend jaar geleden met de Romeinen naar het noorden gereisd. Dus wat mij betreft moeten we verder zoeken naar een 'inheemser' boom.

Twee inheemse vermeldingen waren berk en linde. Over de linde werd geschreven: “Ik denk aan de Linde. Waarom? Tsja... Vroeger stond er een hele rij lindebomen aan de start waar mijn basisschool stond. Afgelopen zomer heb ik veel lindebomen gezien. Ach ja, ik dacht gewoon meteen aan de linde.” 

De berk wordt gezien als een godinnelijke boom. Ze wordt wel witte godin of de witte vrouwe van het woud genoemd. Het is een reinigende boom die hoort bij het voorjaarsbegin, bij het verleden loslaten en in beweging komen. Linde is de Germaanse boom waar recht werd gesproken en huwelijken werden gesloten. Ze is gewijd aan Noordse godin Freya en later aan Moeder Maria, godinnen die horen bij de volle kracht van de zomer. Zowel de berk als de linde kennen helende eigenschappen en komen rijkelijk aan bod in de Germaanse, Keltische en Noordse overleveringen. Maar ik was toch nog niet overtuigd dat een van deze bomen het meest geschikt was als mascotte voor ons waterlandje.


Dé boom van Nederland

Maar liefst de helft van de inzendingen sprak over de wilg. Een aantal reacties:

“Ik denk dat de Wilg of populier de Nederlandse boom is, omdat er klompen van gemaakt worden.”

“Voor mij is de boom van Nederland de knotwilg. Misschien niet zo statig als de eik maar zo typisch in het (Brabantse) landschap. Ik word altijd vrolijk van de wilg. Hij is licht, buigzaam en groeit snel. Daarnaast is hij dienend en geneeskrachtig.”

“Voor mij is het de wilg
die zo gewillig is
en zich in ons lage (neder)(water)land
thuis voelt / hoort”

“Ik kan een boom noemen die ik eigenlijk buiten ons eigen mooie land nog niet gezien heb (denk ik): de knotwilg. In ons land langs zo veel slootjes en sloten, en die kan je in iedere provincie tegenkomen.”

Ik sluit me aan bij deze inzendingen voor de boom van Nederland. De wilg wordt gezien als de koningin van het water. Het element water is verbonden aan inspiratie en dromen, meegaan met de stroom en terugkeren naar de bron. De Wilg staat symbool voor buigzaamheid, flexibiliteit en groeikracht. Met wilgentakken kan eindeloos gevlochten worden en van wilgenhout worden inderdaad klompen gemaakt. 

In mijn overwegingen wat dé boom van Nederland zou zijn, was ons waterrijke land een belangrijke factor. Dat ik de wilg in elke provincie zag staan, gaf de doorslag. Treurwilgen met hun lange takken strelend in het water of gekortwiekte knotwilgen wachtend op nieuwe loten. Wat mij betreft is onze nationale boom deze koningin van het water, de Wilg.

/ | \

Toevoeging over de Tamme Kastanje en de Zwarte Els

Zoals het universum dat dan wil, deed ik nog geen week na het uitsturen van dit artikel over dé boom van Nederland twee ontdekkingen.

Ik ontving de nieuwsbrief van Olivier van Renswoude, van Taaldacht. Je hebt zijn werk al vaker bij mij als (inspiratie)bron ontmoet. Dit keer schreef hij over de tamme kastanje. Van Renswoude stelt dat deze boom ten tijde van de laatste ijstijd ook in noordelijke gebieden toevluchtsoorden kende. Dat betekent dat de tamme kastanje hier al wortels aan de grond had ruim voordat de Romeinen kwamen. Het is blijkbaar niet zoals ik dacht een uitheemse boom, maar een inheemse oude vriend. Van Renswoude eindigt zijn artikel met het aanreiken van een mooie inheemse naam voor de kastanje. Hij komt op erp (met de betekenis bruin, kastanjebruin), met erpels als de naam voor de noten. Staat inderdaad prachtig in de rij met berk, esp, iep, erp en eikel, erpel (en dan ook beukeltjes?).

Verder was ik op stap in Nationaal Park de Meinweg in Limburg, een speciale bomendag onder begeleiding van bomenwijze Maja Kooistra. We liepen door een uniek stukje zwarte elzen bos en Kooistra vertelde over deze boom als heilige boom van onze voorouders. De els toont drie generaties: er zijn de katjes, de groene knoppen en de zwarte elzenproppen. Het laat zien wat was, wat is en wat komen gaat; een symbool van regeneratie. Als vroege bloeier toont de els het nieuwe leven, en geeft vertrouwen dat de winter voorbij trekt en de overvloed van de zomer weer in aantocht is. Ook vertelde Kooistra over de bijzondere kleur hout: als je elzenhout zaagt (niet zomaar doen, he!), kleurt het rood. Rood is de kleur van bloed, van leven. Omdat de magie van bloed aan de vrouw verbonden is, wordt de Els gezien als een heilige vrouwelijke boom.

Ik vroeg Maja Kooistra of zij dacht dat de zwarte els dé boom van Nederland zou kunnen zijn. Dat vond ze zeker, vanwege de zojuist genoemde symboliek. De wilg zou ook wel kunnen, maar in mijn woorden kwam haar antwoord erop neer dat de wilg meer praktisch en de els meer heilig is. Als ik die twee verhalen naast elkaar leg, past voor mij nog steeds de wilg het beste als nationaal symbool. Ik denk dat we als volk behoorlijk praktisch ingesteld zijn, en de vele toepassingen van de wilg (klompen, manden, vlechtwerk voor huizen, etc) passen wel bij onze Nederlandse vindingrijkheid. Ik voel ook zeker wat voor die andere waterkoningin Zwarte Els, maar ik hou het op Wilg. Wat vind jij?


CW/sept2023+okt23


 

spinsels

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Mind, brain, heart

"The Mind of God, the Brain of Man, the Heart of the Shaman" Is dat geen prachtige combinatie? Het is de titel van…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Minneborre

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de Brusselse Bronnendag. Hans Welens, bronhoeder van de Minneborre in Schaarbeek, heeft ons langs zes bronnen in…

The Dryad Lore of Dusty Miller

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Midwintergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de winter van 2023 schreef ik een reeksje over midwintergodinnen,…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle. Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje? Ja. Die. Ongeveer dan. Ik wil je er…

Labyrintwandeling met het jaarwiel

/ | \ 👣 I M B O L C 🌱 Begin februari is het imbolc, het aardefestival op de drempel van winter…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Crowdfunding: 96% - nog twee dagen

Dit ben ik, met mijn bomenleraar en vriend Dusty Miller 13th. Deze Britse bomensjamaan opende mijn hart en blik voor een unieke bomenwereld.…

Suarz samo ein rauon

'Zo zwart als een raaf' - Oudnederlands, 1100Vorige maand was ik in Oostenrijk voor de tai chi week van mijn man. 's Ochtends…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Je bent hier om jouw uitdrukking van Liefde te zijn.
Dat is alles.

 - Anja Steensig