Wat is jouw entrecote?
In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat we absoluut moesten gaan eten in een uniek restaurant. Dit restaurant serveerde één enkel hoofdgerecht, namelijk entrecote, en dat was dan ook de allerlekkerste entrecote van heel Parijs en omstreken. Dus togen wij een van de avonden naar dat restaurant. Het heette geloof ik ook gewoon l’Entrecote. Je kon er niet reserveren en toen wij aankwamen stond er buiten al een rijtje mensen te wachten op een tafeltje. Wij sloten aan, vermaakten ons tijdens het wachten en waren uiteindelijk aan de beurt voor de beroemde entrecote van l’Entrecote, met pommes frites en saus naar geheim recept. Het moet gezegd worden, het was inderdaad de lekkerste entrecote die ik ooit gegeten heb.
Ik denk nog vaak aan dat restaurant. Na mijn eerste verrassing (hoe saai kun je zijn om als restaurant maar één hoofgerecht te serveren?) begon ik meer en meer begrip en respect te krijgen voor deze keuze. Door alle aandacht en zorg aan dat ene hoofdgerecht te besteden, was het resultaat dat elke entrecote die geserveerd werd van topkwaliteit was en de lekkerste in de wijde omtrek. De koks hadden zich gespecialiseerd in het kiezen van de beste kwaliteit vlees en wisten deze met hun ervaring op een perfecte manier te bereiden. De formule werkte zo goed, dat het restaurant niet eens reserveringen aannam en er zo ongeveer altijd wel een rij mensen stond te wachten op een tafeltje.
Vele jaren later ben ik aanbeland in mijn huidige leven, zonder directeur of beurzen, en met een behoorlijke verzameling mooie werkzaamheden. Er is de Schaapshoeve, centrum voor persoonlijke groei en welzijn, dat ik samen met mijn man run. We organiseren daar workshops en lezingen voor en door anderen en geven ook ons eigen werk door. In mijn eigen praktijk Cawen & Labyrinspiratie begeleid ik mensen bij hun vraagstukken, met behulp van wijsheid uit de natuur en van het labyrint. Ik ontwikkel, geef en verkoop trainingen; ik schrijf, deel korte inspirerende filmpjes.
Dat alles bied ik aan met alle aandacht en zorg die ik aan elk onderdeel kan schenken. Soms vraag ik me echter ook wel eens af: zou ik niet beter kunnen entrecotiseren? Mezelf richten op maar één ding en daar dan uitzonderlijk goed in zijn? Wat zou mijn entrecote zijn? Welke onderdelen laat ik dan daarvoor los? Ik vind het een fijne en vaak ook uitdagende vraag om bij stil te staan. Tot nu toe vind ik als antwoord dat drempelhoedsterschap mijn entrecote is, en natuur en labyrint horen als belangrijke ingredienten in de unieke saus naar geheim recept.
Wat is jouw entrecote? Wat hoort er in jouw unieke saus naar geheim recept?
CW/okt2023
/ | \