Welkom bij Awen

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een gammele omgekeerde pot aan de kust. Op een dag vist Mannetje Timpe Te een bot uit de zee. Het blijkt een betoverde prins te zijn, die Timpe Te vraagt om teruggegooid te worden. Mannetje Timpe Te, met zijn goede hart, doet dat. Prins of niet, een sprekende vis vang je niet, die laat je vrij. Als hij thuiskomt en zijn verhaal vertelt, zegt Ilsebil dat hij een beloning had moeten vragen. Timpe Te gaat terug en vraagt namens Ilsebil het botje om een beloning: "Mannetje, mannetje Timpe Te / botje, botje in de zee, / mijne vrouw die Ilsebil / wil niet zoals ik het wil." "Wat wil ze dan?" Ze wil een hutje. “Ga maar heen, het is er al,” zegt het botje.

Ilsebil blijft meer en meer verlangen en vragen: een huis, een slot, dan wil ze koning worden, keizer, paus. Elke keer vindt Mannetje Timpe Te het genoeg, maar elke keer wordt Ilsebil boos en dus gaat Timpe Te terug naar het botje met de volgende vraag. Bij elke vraag wordt de zee woester en woester, maar het botje geeft het gevraagde keer op keer: “Ga maar heen, het is er al” en “Ga maar heen, ze is het al.” Tenslotte stuurt Ilsebil haar man weer naar het botje: ze wil zijn zoals God. Het is de grootste storm ooit en botje zegt: “Ga maar heen, ze zit alweer in jullie oude potje.” En daar zitten ze nog tot op deze dag. 

Anti-sprookje... of niet?

Op internet wordt dit verhaal geanalyseerd als anti-sprookje (zonder ‘ze leefden nog lang en gelukkig’). Voor de visser is het leven voldoende. Ze hebben elkaar, hij heeft een hengel en de zee. De (heil)bot staat symbool voor geluk en overvloed. Ilsebil geeft de menselijke ontevredenheid en hebberigheid weer. Haar hoogmoed wordt afgestraft door de terugkeer naar het potje. Deze verklaring verrast me. Als kind las ik het einde anders. God is tevreden zonder al dat uiterlijke vertoon, God houdt van een omgekeerd gammel potje aan de zee, met een hengel en elkaar. Ilsebil moest dat dan wel nog leren, maar in mijn beleving was dat het hoogste en mooiste dat botje aan Mannetje Timpe Te en Vrouwtje Ilsebil kon geven: in vrede leven in hun potje aan de zee.

“Natuurlijk wilde je een steeds groter huis, dat is toch logisch met zo'n pispottige achtergrond. Logisch, ook, dat je achtereenvolgens koning, keizer, paus, God Zelf wilde worden. Je wilde geen macht, je wilde gewoon het hoogste wat je kon bedenken. Daar hoef je geen materialist voor te zijn; dat heet verlangen. Ik vond dat de hermelijnen mantel en de pauselijke mijter je goed stonden. God werd je niet. Waarom werd het botje zo boos toen je dat vroeg?” - uit ‘Ten grave: Ilsebil’ van Barber van de Pol


Ilsebil is een vorm van Elisabeth en betekent God is mijn overvloed. Waarom je zou moeten kiezen tussen tevreden zijn met wat je hebt en verlangen naar meer? Kan dat niet allebei, en tegelijkertijd? Vreugdevol in het nu en verwachtingsvol uitkijken naar meer kan zo maar nog meer vreugde, schoonheid en overvloed in je leven brengen. Vrouwe Overvloed doet het voor. Ga maar heen, je hebt het al; ga maar heen, je bent het al.

 

CW/jan24


Bronnen:
1. De oproep van Ilsebil, spinsel op Awen.nl, november 2018, CW
2. ‘Ten grave: Ilsebil’ van Barber van de Pol, uit De Gids, jaargang 166, 2003
3. Symboliek van de heilbot / bot
4. Afbeelding: Anton Pieck


/ | \

spinsels

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Keep You Safe RuneScript

Dear Friend, Thank you for requesting a copy of our very special ‘Keep you Safe’ RuneScript. This Wyrd-Rune was designed by my father,…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

De struikeling die me hielp weer rechtop te staan

De natuur houdt je een spiegel voor. Maar dan moet je wel durven kijken. Ik voel een weerstand tegen de ingewikkelde situaties die…

Het mooiste servies voor de heilige graal

Als kind las ik graag verhalen met ridders. Ze zwerven door de wildernis, beleven spannende avonturen, houden hun waarden van vriendschap, loyaliteit en…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Het Einde van de Nacht

Boekentip:Het Einde van de Nacht In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Over Vrouwe Holle: the Elder van Dusty Miller 13th

Waarom Holle, waarom Vlier? Mijn aandacht werd op een bijzondere manier door Holle getrokken. Een aantal jaren geleden ging ik op studiereis naar…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Midzomergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de zomer van 2024 schreef ik een reeksje over midzomergodinnen…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Oostenrijkse drempelhoedster foto

Dat is nog eens een mooie drempelhoedsterfoto. Gezien bij de ingang van de Karsegg Almhütte in Grossarltal in Oostenrijk. De deurpost, boven de…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Meteen gaan genieten

Zo stond ik met mijn dochter in een dure telefoonwinkel. Haar zelf-gespaarde kerstcadeau was een nieuwe telefoon die we door allerlei gedachtenkronkels twee…

An Cailleach Bheara (7m?)

Een werkelijk fabeltastisch filmpje van Cailleach Bheur, de wintergodin! https://www.screenireland.ie/directory/view/7749/an-cailleach-bheara CW/20161221 / | \

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje?

Je hebt misschien al eens gelezen over het communicatieproces en dat daar een zender, een boodschap, ruis en een ontvanger in horen. Hoewel…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

Het labyrint van Chartres - de kathedraal

👣 Labyrint van Chartres - deel 1 Deze zomer duik ik diep in de verhalen van het labyrint in de Notre-Dame de Chartres…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Soms bedenk ik wel zes onmogelijke dingen nog voor het ontbijt!

- toegeschreven aan Pippi Langkous