BoomMaan en Taxus
In de Noordwest-Europese traditie wordt de volle maan van vandaag de boommaan genoemd. We kwamen de boommaan vorige maan(d) tegen bij de volle maan van 15 november, toen die volle maan de naam Tree Moon kreeg in de traditie van Dusty Miller.
Vlak voor de winterzonnewende is deze 13e maan van het zonnejaar natuurlijk niet voor niks een boommaan. Je denkt meteen aan een kerstboom, die met zijn altijd groene kleed symbool staat voor onsterfelijkheid. Versierd met appels en noten voor winterse voeding, lichtjes erin voor de terugkeer van het licht, en glinsterende bollen weerspiegelen aan de verbinding met Zon, Maan en sterren. In de donkere wintertijd beschermen de naaldbomen je op je reis naar binnen, als je op zoek gaat naar je eigen wortels en bron. Tegelijkertijd herinneren ze je aan de wedergeboorte die op de winterzonnewende volgt.
Ook deze boommaan kent een verbinding met taxus. Onze voorouders zagen deze altijd groene boom als symbool van eeuwigheid, regeneratie en wedergeboorte. Als 20e en laatste boom in het bomenogham kondigt taxus die wedergeboorte aan: over een paar dagen begint de cyclus opnieuw. Een nieuwe start, een nieuw begin, een schone lei.
CW/15dec24
/ | \