Welkom bij Awen

1811: bedding, wintergodinnen, hazelaar

welkom bij Cawen

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen

Beste lezer,

In een reading kreeg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan dat het voor mij gemanifesteerd wordt. Op zoek naar een mooie uitspraak over verwachten kwam ik juist het tegenovergestelde tegen: verwachtingen leiden tot teleurstellingen, dus je moet maar niets verwachten. Interessante tegenstelling!

Het doet me denken aan het sprookje waar vrouwtje Ilsebil niet tevreden is en alsmaar meer wil. Uiteindelijk is de moraal van dat sprookje dat je tevreden moet zijn met wat je hebt en dat je maar niets extra's moet verwachten. Toch hoeft streven naar meer of iets verwachten niet verkeerd te zijn. Het zou zo maar vreugde, schoonheid en overvloed in je leven kunnen brengen. Wat zou jij willen manifesteren in je leven?

In deze nieuwsbrief het een en ander dat me inspireert, hopelijk jou ook, natuurlijk iets natuurlijks, en het overzicht van komende activiteiten.

Hartelijke groet,
Carin Wennink

Een snufje Awen

 

Rhein laagwater 2018

Bedding

In oktober liep ik in een droge rivierbedding, waar ik bij een normaal waterpeil totaal onder water zou hebben gelopen. Het was een bijzonder indrukwekkend moment. Ik schreef er een artikeltje over dat je kunt lezen in spinsels, mijn blog. Met foto's natuurlijk! Het begint zo:

"Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk lage waterpeil van de Rijn riep ons op dit met eigen ogen te komen aanschouwen. Als sinds mijn kindertijd kom ik in dit gebied en na 45 jaar is de Mittelrhein mij net zo vertrouwd als mijn broekzak. Met mijn ouders, zus en broer was ik zo'n beetje elke zomer hier te vinden: wandelen, kastelen bezoeken, Italiaans ijs eten, destijds zelfs nog winkelend in de vele kleine toeristische winkeltjes. Mijn klasgenoten vonden dat raar: je ging toch elke keer ergens anders naar toe op vakantie? Telkens naar dezelfde plek was saai. Voor ons niet. Wij maakten er vele herinneringen en maakten dit gebied tot een tweede thuis, later ook voor mijn eigen gezin."
 

Lees verder

 

Loughcrew

Geraakt

De magische synergie die het samenspel van woord, geluid en beeld kwam voor mij tot uiting in dit filmpje. Een superkort filmpje van nog geen anderhalve minuut bracht tranen in mijn ogen.

The Cailleach is geen onbekende godin voor mij, ik deed onderzoek naar haar en ze is een van mijn leermeesters. In 2017 was ik in Loughcrew en had het geluk de grafheuvel van binnen te bezichtigen en op de Hag's Chair te zitten.

Ookal ben jij er niet geweest, het filmpje zal je misschien toch beroeren. Je kunt het hier bekijken.

Uitgesproken


Natuur is niet iets om te bezoeken.
Natuur is ons thuis.

- Gary Snyder

Natuurlijk!

 

Jane Brideson

Jaarwiel: midwinter

We zijn nog in een prachtige, zonnige herfst maar kijken richting het volgende jaarfeest: midwinter. Al sinds mensenheugenis wordt in de donkerste tijd van het jaar de terugkeer van het licht gevierd. Net als in oude tijden ontmoeten we elkaar bij vuur en kaarsen, om samen te zijn en maaltijd te delen.

Midwinter is de tijd van de wintergodinnen, zoals onze eigen Vrouwe Holle, de Noordse Skadi of de Ierse An Cailleach over wie je in het filmpje hierboven hebt kunnen horen. Volgens de legenden is juist de grond die zij in de winter verwoesten, in het voorjaar het meest vruchtbaar. Interessant!
 

Illustratie:
Jane Brideson - 'At the center'

 

Grimm

Sprookjes: de Hazelaar

Opeens zat ik op een herfstavond de hele avond sprookjes uit een oud Grimm boek voor te lezen. Verrassend, want mijn kinderen zijn 14 en 12 en over het algemeen niet bezig met sprookjes. Leuk, want mijn kinderen kregen een intensieve cursus vocabulaire uitbreiden met al die oude woorden. En bijzonder, om te zien hoe de heidense gebruiken een gelovig jasje kregen. Neem deze bijvoorbeeld:

210. De hazelaar

Eens op een achtermiddag had het Kindeke Jezus zich in zijn wiegje neergelegd en hij was ingeslapen; en toen kwam zijn moeder aan de wieg, zag hem vol geluk aan en sprak 'Ben je gaan slapen, kindje? Slaap zacht, ik zal ondertussen naar het bos gaan en een handvol aardbeien voor je zoeken; ik weet wel dat je het heerlijk zult vinden, als je wakker wordt.' Buiten in het bos vond zij een plek met de allermooiste aardbeien, maar toen ze zich bukte om er een te plukken, toen sprong er uit het gras een adder op. Zij schrikte, ze liet de aardbeien staan en snelde weg. De adder schoot haar achterna, maar de Moeder Gods - dat kun je wel denken - wist wel raad, ze verschool zich achter een hazelaarstruik en bleef daar staan tot de adder weer in de grond gekropen was. Toen ging ze weer aardbeien plukken, en toen ze weer de weg naar huis opging, zei ze: 'Zoals de hazelaar ditmaal mijn beschermengel is geweest, zo zal ze het voortaan ook voor alle mensen zijn.' Daarom is sedert oude tijden een groene hazelaarstak de zekerste bescherming tegen adders, slangen en wat er verder op aarde moge kruipen.

Zo hou je je oude gebruiken in ere onder de neus van de dorpspriester. En het is echt waar, van die hazelaar, want Moeder Maria heeft het ook gezegd.

Illustratie:
Anton Pieck

Komende activiteiten

 

Labyrint & steencirkel

Vuurceremonie met steencirkel en labyrint

Deze avond op de Schaapshoeve begint met een korte uitleg over het jaarwiel in het algemeen en midwinter in het bijzonder. Je ontvangt een onderzoeksvraag, die je mee kunt nemen bij je wandeling in het labyrint of bij je verblijf in de steencirkel. 
 
Bij de Vuur ceremonie kun je alles wat je blokkeert of wat je los wilt laten, over te geven aan het Vuur. Het Vuur zal zijn transformerende kracht toepassen om van de blokkerende energie weer voedzame en heilzame kracht te maken.

Je bent hiervoor van harte welkom op donderdagavond 20 december om 20:00 uur op de Schaapshoeve, centrum voor persoonlijke groei en welzijn in Langenboom (N-Br). Aanmelden kan op de website van de Schaapshoeve.

 

Pas op de plaats

NIEUW!
Online jaartraining: Pas op de plaats

In beweging komen door te onderzoeken waar je staat. In deze training onderzoek je waar je staat in verhouding tot je omgeving. Van je lichaam tot het universum, van je achtertuin tot de maan en de sterren. Opnieuw leren waar de windrichtingen zijn, hoe de zon op jou straalt, waarom je de maan soms 's morgens en soms 's middags ziet.

Vooral gaat het erom deze gegevens te verbinden met jou: met je lichaam, met de plek waar je woont, werkt, reist. Je weer onderdeel voelen van de natuur en je verbonden weten met het heelal.

In de volgende mail vertel ik er meer over.

 

Serenity

Online jaartraining: Op stap met Moeder Aarde

In dit jaarwiel wil ik je laten zien hoe de natuur je voordoet hoe je het creatieproces vorm kunt geven. Zij laat je elk jaar zien hoe het patroon van geboorte, leven, dood en wedergeboorte eruit ziet. Tegelijkertijd kun jij ontdekken hoe je jouw plannen tot werkelijkheid kunt laten komen. Acht inheemse godinnen tonen je dit proces.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina van mijn website kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

 

Smile!

Online jaartraining: Op stap met de bomen

In dit jaarwiel leer je over de kenmerken en symboliek van acht inheemse bomen, waardoor geen boswandeling meer hetzelfde zal zijn. De bomen nodigen je uit hun kwaliteiten eens bij jezelf te onderzoeken. Je leert jezelf beter kennen met deze bijzondere gewone bomen als je gids.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina van mijn website kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

Hartelijke groet

 

moi!

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink

 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Al wandelend over het spirituele pad, wordt het breder, niet smaller,
tot je op een dag op het punt komt waar er geen pad meer is

- Ram Tzu