Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2023-Q3

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een kleine ode aan een godin
volg op instagram of facebook

/ | \

- 175 -
2023-07-07 💃🏻 Zeven

Zeven Plejaden, nymfen die Artemis begeleiden op de jacht. Zeven Hyaden, nymphen van de regen die een sterrenopkomst begeleid. Zeven Hesperiden, nymfen van de avond en het gouden licht van de zonsondergang. 

De zeven Karatgurk zusters van Australië werden door Kraai verleid hun geheim van vuur te delen. Matrikas zijn de zeven Hindu hemelse moeders, heerseressen over alle levensvragen. Zeven Lithouwse zusters Deivés Valdytojos; spinster, randenmaakster, weefster, draadbreekster, onruststookster, knipster, wasvrouw. 

Zeven kleuren, zeven tonen, zeven metalen. Zeven zeeën, zeven heuvels, zeven hemelen. Zeven dwergen, zeven geitjes, zeven mijlen. Ik ben in de zevende hemel.

Artwork: Nebra schijf met zon, maan en (Plejaden) sterren 1600BC
Foto: Frank Vincentz

/ | \

14-07-2023 💃🏻 Amaterasu

Amaterasu Omikami, de Shinto godin van de Zon, het symbool van orde, zuiverheid en rechtvaardigheid. Ze is de vrouwe van weven, zijde en het weefgetouw. Volgens sommigen is zij degene die met haar helpsters het weefsel van het heelal weefden. Ook is zij de vrouwe van vruchtbaarheid, van granen en rijst. 

Op 17 juli worden ter ere van Amaterasu door het hele land processies georganiseerd. 

Artwork: Amaterasu, (br)onbekend

/ | \

21-07-2023 💃🏻 Notre-Dame de Sous-Terre

De Notre-Dame van Chartres is gewijd aan Maria. Volgens de reguliere verhalen is dat Moeder Maria en in het bijzonder haar Tenhemelopneming. Na haar dood werd Maria met lichaam en ziel opgenomen in de hemel. Dit staat symbool als de voltooiing van de verlossing van allen. Op deze feestdag (15 augustus) wordt het beeld uit de crypte, Notre-Dame de Sous-Terre (OLV van Onder de Aarde), in een processie door de stad gedragen, gevolgd door een speciale mis. De originele kroon van Notre-Dame de Sous-Terre, getooid met eikenbladeren, verbindt haar met voor-christelijke verhalen van een Vrouwe met Kind. 

Artwork: Notre-Dame de Sous-Terre op 15 augustus 2018, foto Cawen

/ | \

28-07-2023 💃🏻 Notre-Dame du Pilier

Notre-Dame du Pilier (OLV op de Pilaar) in Chartres wordt ook wel de Vièrge Noire genoemd: Zwarte Madonna. Zwarte Madonna’s werden vooral gemaakt in de Middeleeuwen in (het zuiden van) Europa. Meestal zijn ze symbool van Maria, maar soms ook Sint Anna of Zwarte Sara.

Je zou misschien verwachten dat voor deze Madonna’s donker ebbenhout of mahonie gebruikt is. Er is echter lokaal (lichtgekleurd) hout gebruikt, zoals linde of eik. De ware toedracht en betekenis van de Zwarte Madonna’s is al jarenlang een debat tussen wetenschappers en voelenscheppers.

Door het lezen van verschillende boeken over de kathedraal realiseerde ik me dat er een bijzondere drie-eenheid te vinden is. In een van de boeken las ik dat Maria soms ook Hemelvenster genoemd wordt. Dat bracht voor mij OLV van Onder de Aarde, OLV van de Pilaar en de Vrouwe van het Mooie Venster samen in een bijzonder hoedsterschap over de drie Werelden.

Artwork: Vièrge Noire in mei 2013, toen ze nog zwart was; foto Cawen

/ | \

04-08-2023 💃🏻 Jord 

Ze is geboren uit de overblijfselen van Ymir, de ijsreus van het Begin. Zij is de personificatie van de Aarde, van Midgaard, ze is het fundament dat alles draagt. Jord is de vrouwe van vruchtbaarheid en overvloed, van de seizoenen en landbouw. Vraag haar om rijke oogst en goede opbrengst van je land. Jord is de essentie van leven en land. Oh ja, en ze is ook de moeder van Thor.

Artwork: Jord by medievalgodsend

/ | \

11-08-2023 💃🏻 Sfinx

Dit is de tijd van de leeuwenkracht. Op 8 augustus (8-8) komt de heldere ster Sirius na een afwezigheid weer aan de zichtbare hemel op. Deze dag wordt de Leeuwenpoort genoemd. Egypte en leeuw is Sekmet, zonnegodin, strijdster en heler. Zij heeft een leeuwinnenhoofd waarop ze de zonneschijf balanceert. Ze is de godin van hartstocht, van passie, van het innerlijk vuur. Vuur dat reinigt, transformeert en voedt. Egypte en leeuw is ook Sfinx, half mens, half leeuw, soms met vleugels. De Sfinx is de wachter, bewaker van geheimen en aanmoediger om je geheimen te ontsluieren.

Luister naar je leeuwenhart, laat je innerlijk leiden door Sekhmet en de Sfinx, stap door de Leeuwenpoort en maak een nieuwe start.

Bron over de Leeuwenpoort: PetraStam.nl

Foto: ivoren sfinx, 900-700BC, Fort Shalmaneser (Irak)

/ | \

181
18-08-2023 💃🏻 Sulevia

Ze zijn met zijn drieën, de Suleviae, de Sulevi Moeders. Ze worden aanbeden in Oostenrijk, Zwitserland, langs de Rhein in Duitsland. Ook in Britain vind je hen terug. Hun naam betekent ‘zij die goed regeren’.  Ze worden gezien als de Vrouwen die het huishouden in de breedste zin organiseren. Huis en haard, land en vee, opvoeding en sociale contacten. 

Foto: votief van de Suleviae, gevonden in Ashcroft (UK)

/ | \

182
25-08-2023 💃🏻 Sirona

Vrouwe van helende bronnen, van beken en rivieren. Vereerd van Gallië tot de Alpen en daar voorbij, in het bijzonder door de Treveri stam in de Moesel vallei. Sirona, Dirona, Thirona: dat krijg je met oude namen. Het bekent waarschijnlijk toch zoiets als van de sterren of astraal. Ik zie opeens een ster op de aarde als bron van elke bron. 

Ze draagt een lang gewaad, een schaal met eieren, en een lange slang kronkelt om een van haar armen. Op haar hoofd een diadeem met ster. Soms heeft ze een lier bij zich, als verwijzing naar de momenten waarop ze Apollo naast zich heeft. 

Foto: Sirona, door Alexandra Rena

/ | \

01-09-2023 💃🏻 Labyrintvrouwe

Acht jaar geleden startte op deze dag Labyrinspiratie, waar je in het labyrint je inspiratie vindt. De eerste grande dame die kwam hoeden, is Brighid, de vrouwe van Inspiratie, Transformatie en Heling. Voor het labyrint zelf diende vanzelfsprekend Ariadne zich aan, de grote vrouwe die van elk doolhof een labyrint kan maken, met haar bol wol en het zwaard van onderscheidingsvermogen. Twee godinnen uit onze eigen contreien dienden zich aan: Elen of the Ways, hoedster van de landwegen, en Nehalennia, vrouwe van de waterwegen. (Er diende zich overigens ook een grote heer aan: Dellingr, de god van de drempels en de dageraad. En onlangs dook Ullr op, met zijn boog, om de richting van het doel helder te krijgen.) Dankbaar om met deze krachten te werken, in en om het labyrint.

Foto: Sacred Labyrinth by Angela Magic Paintings

/ | \

08-09-2023 💃🏻 Alla

De tempels op Malta en Gozo, eilanden in de Middellandse Zee, zijn meer dan vijfduizend jaar oud. Lokale verhalen vertellen dat het reuzen waren, die deze bouwwerken met grote zware stenen opgericht hebben. De tempels hebben de vorm van een godin, met hoofd, armen/borsten en benen/heupen. De levenspoort voert naar binnen, waar het licht van specifieke zonsopkomsten de gehouwde versiering op de muren verlicht. Diep onder de tempels waren kamers uitgehouwen in de rotsen, waar gezien de akoestiek wellicht met klank geheeld werd. Er zijn vele ‘goddess-shaped’ beeldjes gevonden, waaronder de Venus van Malta. Dat vraagt om de vertaling van godin in het Maltees: Alla

Foto: klassiek labyrint in de vorm van de godinnentempels op Malta door Lutgarde Cleiren

/ | \

15-9-2023 💃🏻 Morgana Le Fay

Ik vind haar het mooiste in de boeken van Marion Zimmer Bradley. Vrouwe verbonden aan de Britse Feeën-Wereld, zij die tussen de werelden kan reizen, zij die hemel en aarde kan verbinden. Soevereine Vrouwe, zij die de koning zijn kroon schenkt. Vrouwe van heling en magie, zij die over Avalon, het appeleiland, hoedt en waakt. Vrouw van liefde en verdriet, van kracht en zachtheid. Morgana le Fay, hier weergegeven in een krachtig beeld waar zij zelf het zwaard Excalibur draagt.

Artwork: Morgan Le Fay by Anette Pirso / anetteprs

/ | \

22-09-2023 💃🏻 Cornucopia

Deze heilige graal is het symbool van overvloed. De Hoorn des Overvloeds of Cornucopia wordt weergegeven als een hoorn of bijvoorbeeld als een (hoornvormige) mand. De cornucopia stroomt over met granen, vruchten, noten en nog meer van wat Moeder Aarde ons in de herfst schenkt.

Vooral godinnen die verbonden zijn aan de Aarde, aan de tijd van oogst, nazomer en herfst worden weergegeven met een cornucopia. Je kunt hen aanroepen voor overvloed, voorspoed, op fysiek maar ook spiritueel gebied. 

Uw godin naar keuze:
Abundantia Akka Annona AsaseAfua Atira Banbha Bhumi Carpo Cel Ceres Cerridwen Cybele Danu Demeter Dheu Eris Etugen Eke Fortuna Freya Gaia Hestia Houtu Idunna Inanna Lakshmi Maia Mokosh Nehalennia Nerthus Ninhursag Pachamama Papa Papahanaumoku Parvati Persephone Pomona Prithvi Terra Zemyna

Artwork: Abundantia van Peter-Paul Rubens, ca 1630

/ | \

 


/ | \

Al wandelend over het spirituele pad, wordt het breder, niet smaller,
tot je op een dag op het punt komt waar er geen pad meer is

- Ram Tzu