Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2024-02

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een kleine ode aan een godin
volg op instagram of facebook

/ | \

- 214 -
05-04-2024 💃🏼Idunn

Juf Linda zegt over haar:
“Idunna is zo'n 'onbekend maakt onbemind' godin. Ik lief haar, ze is een van de meest bijzondere godinnen. Lentegodin ja, maar ze is ook de nomadische godin die zorgt voor zaden, noten, en helende planten, en ze verder het wiel in brengt. Ze heeft een innige relatie met de Yggdrasil (en alle bomen) en is van geboorte een van de Alfir.”
Ik lief haar ook. 

Artwork: Idunn by Johan Egerkrans

/ | \

12-04-24 💃🏼 Konohanasakuya-hime

Ze draagt een prachtige combinatie in zich. Deze dame is de godin van Fuji-san (de berg Fuji) en de andere vulkanen van Japan. Ook is zij de bloesemprinses, met het symbool van de sakura (kersenbloesem), de prachtige bloesem die maar zo kort bloeit. Haar naam betekent bloeiende (kersen) boom bloesem prinses: Konohanaskuya-hime.

Er is een elfde eeuwse legende waarin een jongen, Yosoji, voor zijn zieke moeder en dorpsgenoten op zoek gaat naar een geneesmiddel. Een waarzegger zegt hem water te halen uit een klein stroompje bij Fuji-san, maar bij een driesprong weet Yosoji de weg niet. Een jong meisje in wit verschijnt uit het bos en wijst hem de weg. Vijf keer moet hij terugkomen naar de stroom om zijn moeder en de dorpelingen te genezen. Elke keer ontmoet Yosoji het meisje bij de driesprong. Als iedereen genezen is, keert Yosoji terug naar de stroom om dank te zeggen. Maar de stroom is droog en het meisje verdwenen. Yosoji bidt dat het meisje zal verschijnen, want hij wil haar bedanken en weten aan wie het dorp dank verschuldigd is. Het meisje verschijnt en zegt dat het niet belangrijk is wie ze is. Ze zwaait met een tak van de camellia (theeplant) over haar hoofd, er komt een wolk van Fuji-san, neemt het meisje op en ze verdwijnt. Dan realiseert Yosoji zich dat het meisje niemand anders is dan de Godin van Fuji-san.

Artwork: Konohanasakuya-hime wijst Yosoji de weg naar de helende stroom, door Ella Du Cane (1874-1943)

/ | \

19-04-24 💃🏼 Woudmoeders

Woudmoeder Metsaema hoedt in Estland over de bossen. Zij is heerser en beschermvrouwe, schenkster van vruchtbaarheid en vroedvrouw. Beren, wolven en slangen horen bij haar.

Woudmoeder Medeina hoedt in Lithouwen over de bossen. Ze heerst over bossen, bomen en dieren. De haas is haar trouwe metgezel. Medeina wordt wel weergegeven als een begeerlijke, onafhankelijke jaagster.

Woudmoeder Meža māte hoedt in Letland over de bossen. Ze heerst over de bossen en beschermt wilde dieren en vogels. Haar jurk kleurt met het seizoen: van groen, naar gevlekt naar wit in de winter. Bloemen, bladeren en bessen zitten in haar lange haar gevlochten.

Artwork Meža māte met vogels by Marita Grase

 

 


/ | \

Dod yn ôl at fy nghoed:
terugkeren naar een evenwichtige staat van zijn
letterlijk:
terugkeren naar m'n bomen

- Welsh gezegde