Welkom bij Awen

1812 Cawen inspireert: circulair delen, Vrouw Holle, vlier

welkom bij Cawen

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen

december 2018

Beste lezer,

Oh, wat heerlijk, die regen! Planten en dieren hebben nog steeds veel last van de veel te droge bodem van ons kikkerlandje. Ik geloof dat er nog minimaal 30 of 40 cm (!!) hemelwater moet vallen voor we weer een beetje op peil komen.

Ik zei eens over een regenbui: 'Dat is goed voor de natuur" en een vriend antwoordde, met zachte nadruk op elk woord: "En dus voor ons." Ik liet het tot me doordringen. Ja. Voor óns. Wij maken ook deel uit van de natuur. Maak van een regenbui een zegenbui. Sta even stil (mag onder je plu) en zeg tegen jezelf: "Het is goed voor de natuur. En dus voor ons."

In deze nieuwsbrief het een en ander dat me inspireert, hopelijk jou ook, natuurlijk iets natuurlijks, en het overzicht van komende activiteiten.

Hartelijke groet,
Carin

PS
Voor wie mijn blog over de lage Rijnstand heeft gelezen en het weten wil: de Kauber Pegel voorspelt op 7 december 225 cm!

Een snufje Awen

 

allium

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus, aanbieden van hulp, delen van je aanwezigheid. Zij benoemt twee manieren van delen.

Ze noemt geven en daarvoor iets terugverwachten een ‘lineaire’ manier van delen. Voor wat hoort wat, eerlijk oversteken, jij doet wat voor mij, ik doe wat voor jou. Niks mis mee. Of… kan het anders…?

De andere manier van delen noemt Leslene della-Madre ‘circulair delen’. Circulair delen is delen omdat het goed voelt vanuit je hart. Het geven geeft de ontvanger een fijn gevoel en tegelijkertijd geeft het de gever ook een fijn gevoel. Gewoon, omdat elkaar helpen en er voor elkaar zijn, een band van gezamenlijkheid en samen-leving schept.

Circulair delen handelt vanuit de vanzelfsprekendheid dat wat je vrij deelt met een ander, op een of andere manier ook weer bij je terugkomt. Waarschijnlijk in een totaal andere vorm en door iemand anders, maar als je het nodig hebt, is er altijd wel iets of iemand die je vooruit helpt.

Dit idee van circulair delen doet me denken aan die bijzondere film ‘Pay it forward’ waarin de jonge hoofdrolspeler de opdracht van zijn maatschappijleerdocent (‘bedenk iets om de wereld te verbeteren’) serieus opneemt en iets slims bedenkt: doe een goede daad voor drie andere mensen, en spreek met hen af dat zij ook drie goede daden voor drie andere mensen doen.

Vooral doet het me denken aan de talloze keren dat ik onbekenden of dierbaren hielp met deuren open houden, heen en weer rijden, verhuizen, burnout, ziekte. Nee, lieve mens, dier of plant, daar hoef ik werkelijk niets voor terug. Want ik werd en word óók geholpen als ik ziek ben, toen ik met burnout kampte, mijn jonge kinderen alleen opvoedde. Ik zou de hulp die ik ontvang geen eer aan doen als ik mijn hulp vervolgens niet net zo vrij zou doorgeven naar daar waar het nodig is. Zo helpen we elkaar op een grootse manier en is de cirkel weer rond.

Circulair delen.
Voelt fijn. 

 

Grimm

Tijd voor een sprookje

Eens in de maand spreek ik een sprookje uit mijn moeders oude sprookjesboek van Grimm in. Ik zet er een aantal foto's bij zodat je ogen ook mee kunnen luisteren.

Als liefster van Vrouwe Holle is het eerste sprookje natuurlijk dat van Haar. Het sprookje van Vrouw Holle duurt 7m:24s. Zet een lekker kopje thee en luister in deze drukke tijd eens naar een sprookje. Het zijn oude verhalen met verborgen wijsheid. Veel plezier.

Illustratie:
Anton Pieck

Uitgesproken


Echte voldoening in het leven vinden kan alleen vanuit het luisteren naar de stroom van je hart. Jouw hartenklop is uniek in het universum, alleen jij weet de weg.

- Uit: De verboden vrouw spreekt, Maria Magdalenda over de liefde;
geschreven door Pamela Kribbe

Natuurlijk!

 

Jaarwiel: de godinnen van midwinter
 

Ken je dit kunstwerkje? Je kunt er een oude vrouw of een jonge vrouw in zien, afhankelijk van hoe je je blik richt.

De wintergodinnen zoals Vrouw Holle, an Cailleach en Perchta worden in legenden of sprookjes vaak weergegeven met twee gezichten. Je ontmoet haar in eerste instantie in haar oude 'lelijke' vorm. In het voorjaar baadt ze in de bron en verandert in een jonge vrouw, zoals de Schotse Cailleach, genaamd Beira. Zij verandert na haar bad in het voorjaar in de zomergodin, die vaak een andere naam draagt. In andere verhalen kijkt de held(in) voorbij de buitenkant en ziet de binnenkant. De held(in) helpt de oude vrouw of kust haar. Dan verandert de oude vrouw in de jonge godinnelijke vrouw.

Vraag de Wintergodin eens jouw blik te richten op dat wat in deze donkere tijd met de terugkeer van het licht voor jou zichtbaar mag worden.

Illustratie:
Duitse tekening uit de 19e eeuw

 

VlierMoeder

Vlier: complete apotheek en drempelhoedster

De tijd van midwinter wordt verbonden aan de Vlier. De vele helende eigenschappen van de vlier deed Hippocrates stellen dat de vlier een 'complete apotheek' is. In het Schots noemt men vlier ook wel 'boontree', van het woord boon, bountry: de boom van zegen, voorspoed en heil.

Vlier staat symbool voor het aan het licht brengen van de schaduwzijde; het brengt brengt licht in donkere tijden. Ze heelt met licht (de crèmewitte bloesem) en heelt met donker (de zwarte bessen).

Een Vlier planten bij de deur geeft bescherming. Als hoedster van de drempel tussen het oude en nieuwe kun je haar vragen jou te beschermen of wijsheid te schenken als je het nieuwe jaar in stapt. Bedank haar voor haar hulp bijvoorbeeld met een lied of een kleine witte ronde kiezelsteen.

Komende activiteiten

 

Labyrint & steencirkel

Vuurceremonie met steencirkel en labyrint

Een avond in het teken van loslaten. Bij de Vuur ceremonie kun je alles wat je blokkeert of wat je los wilt laten, over te geven aan het Vuur. Het Vuur zal zijn transformerende kracht toepassen om van de blokkerende energie weer voedzame en heilzame kracht te maken.

Aansluitend kun je de nieuw gevonden voedzame en heilzame kracht bevestigen tijdens een verblijf in de steencirkel of het labyrint.

Je bent hiervoor van harte welkom op donderdagavond 20 december om 20:00 uur op de Schaapshoeve, centrum voor persoonlijke groei en welzijn in Langenboom (N-Br). Aanmelden kan op de website van de Schaapshoeve.

 

Serenity

Online jaartraining: Op stap met Moeder Aarde

In dit jaarwiel doet Moeder Natuur je voor hoe je het creatieproces vorm kunt geven. Zij laat je elk jaar zien hoe het patroon van geboorte, leven, dood en wedergeboorte er uit ziet. Tegelijkertijd kun jij ontdekken hoe je jouw plannen tot werkelijkheid kunt laten komen. Acht inheemse godinnen tonen je dit proces.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina van mijn website kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

 

Smile!

Online jaartraining: Op stap met de bomen

Geen boswandeling is meer hetzelfde! In dit jaarwiel leer je over de kenmerken en symboliek van acht inheemse bomen. De bomen nodigen je uit hun kwaliteiten eens bij jezelf te onderzoeken. Je leert jezelf beter kennen met deze bijzondere gewone bomen als je persoonlijke begeleiders.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina van mijn website kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

 

pas op de plaats

Pas op de plaats bij Pas op de plaats

De opleiding tot rouwvrouw/zieleman die ik volg is onbeschrijflijk mooi. Ik ervaar het als zeer verrijkend en verreikend, om sterven en dood met zo'n schoonheid te omhullen. Om deze opleiding alle aandacht te geven die het verdient, heb ik besloten om de nieuwe training die ik aan het uitwerken ben, wat uit te stellen.

In de nieuwe training 'Pas op de Plaats' onderzoek je waar je staat in verhouding tot je omgeving. Van je lichaam tot het universum, van je achtertuin tot de maan en de sterren. Ik hou je hier op de hoogte van de lancering van de nieuwe training, ik verwacht in het voorjaar van 2019.

Hartelijke groet

 

moi!

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink

 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Werifesteria:
verlangend door het bos zwerven op zoek naar mysterie

 - Oud-Engels werkwoord