Welkom bij Awen

1901 Cawen inspireert: voornemens, oliebollen, ga je mee naar Ierland?

welkom bij Cawen

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen

januari 2019

Beste lezer,

Mijn nieuwe jaar begon verrassend. Ik werk graag met orakelkaarten en ik trok in de 12 heilige nachten 12 kaarten voor de 12 maanden van het nieuwe jaar. Op nieuwjaarsdag trok ik drie kernwoorden die ik dit jaar met me mee zal dragen.

Het zijn drie mooie nieuwe kernwoorden. Bij het dankzeggen en loslaten van de oude woorden kwam ik tot de ontdekking dat ik aan hen verknocht was geraakt. Ik heb hen mee gedragen, en ik realiseerde me nu: zij hebben mij ook gedragen. Het jaar 2018, waar ik tevreden op terugkijk, inclusief alle hobbels en bochten, werd ik gedragen door schoonheid, toewijding en liefde. Ik hoop dat je met schoonheid, toewijding en liefde kunt terugkijken op 2018.

Het is nog even wennen aan de nieuwe kernwoorden, maar ik weet zeker dat we goede vrienden zullen worden. Ik neem verbondenheid, vitaliteit en helderheid mee door 2019. Ik deel ze graag met jou.

Door welke woorden laat jij je in dit jaar dragen?

Hartelijke groet,
Carin

Een snufje Awen

 

Goede voornemens

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest mislukken en hoe je dat kunt voorkomen. Maar waar komt dat gebruik eigenlijk vandaan?

Een klein speurtochtje op internet vertelt mij dat goede voornemens al millennia uitgesproken worden. Babyloniërs beloofden bij het begin van het nieuwe jaar dat zij geleend gereedschap terug zouden geven en hun schulden aflossen. Romeinen beloofden verbetering aan Janus, de god van begin en poorten. (Inderdaad: de maand januari draagt zijn naam, ianua betekent deur.) In de middeleeuwen vernieuwden ridders hun ede van ridderlijk gedrag.

Goede voornemens zijn natuurlijk niet alleen te nemen op 1 januari. Je kunt het hele jaar door goede voornemens maken. En in gang zetten! Soms kan een drempelmoment, zoals een jaarwisseling of verjaardag, je voornemen extra kracht geven. Je kunt dan een sterkere motivatie voelen om je voornemen tot uiting te brengen in je dagelijks leven.

Iets voornemen alleen is niet genoeg. Je zult jezelf moeten blijven herinneren aan je nieuwe levenswijze, aan je nieuwe koers. Het kan zijn dat je er van afwijkt, door de drukte van de dag en de verleiding van je oude vertrouwde patronen. Geen probleem. Een beetje liefdevol bijsturen en je bent weer terug op je nieuwe koers.

 

'De overgang'

Het leven kent vele overgangen. Ik kom erachter dat er weinig gesproken wordt over de overgang van vruchtbare vrouw naar oude wijze vrouw.

Ik ben 46 en ik merk dat mijn hormonen nieuwe dingen in mijn leven brengen. Het meest duidelijk was een keer het uitblijven van mijn maanperiode. Ik bedacht me dat ik eigenlijk niks wist van wat me te wachten staat en ik las er een boek over. ('De overgang, het no-nonsense handboek' van Jozé Rosenbroek en Jos Teunis)

Dat was maar goed ook, want heel veel kenmerken herkende ik, zonder dat ik wist dat ze te maken hebben met de veranderingen in mijn hormonale ritme. Nachtzweten weet ik aan het eten dat ik at, maar de depressieve gevoelens die ik ervaar(de), daar worstelde ik al langere tijd mee. Nu ik ontdekt heb dat dit ook in verband staat met de wisseling van verschillende hormoonniveaus, brengt me dat rust. Nee, ik word dus niet gek. Ik ben gewoon een vrouw in de overgang.

Weten wat er is, zorgt bij mij voor rust en ruimte, waarin ik oplossingen kan gaan onderzoeken. Heb je vraagtekens bij veranderingen in je lichaam? Voel je je burnout, depressief of heb je juist een kort lontje? Lees eens een boek over de overgang of ga naar een overgangsconsulente. Het kan zo maar zijn dat je daar antwoorden op je vragen vindt. 

Uitgesproken


"Moge je elke dag ervaren als een gezegend geschenk
geweven rond een hart van verwondering"

- John O'Donohue

Natuurlijk!

 

Oliebol

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het een oliekoek of bakbol. Maar waar komt het gebruik vandaan?

De precieze herkomst van de oliebol is in nevelen gehuld, en vele theorieën worden geopperd, achterhaald en vernieuwd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het een midwintergerecht was, voedzaam en makkelijk te maken met ingrediënten die lang houdbaar waren.

In de middeleeuwen werd in de winter vaak gevast. Niet alleen vanuit religeuze motieven, maar ook om zo veel mogelijk voedsel te besparen en genoeg te hebben om de winter door te komen. Het eten dat buiten de vasten gegeten werd, moest zo veel mogelijk voedzaam zijn en veel energie opleveren.

Een spannende legende verhaalt dat de Germanen vet voedsel aan hun wintergodin Perchta offerden. De bedoeling was dat als ze met haar zwaard straf uit zou delen, haar zwaard zou uitglijden op hun buiken. 'Vette trick'!

 

Welk gereedschap zegen jij?

Morgen, de eerste maandag na de 12 heilige nachten, is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk gaan. In de middeleeuwen in Engeland hadden de 'plough boys' vandaag, op 'Plough Sunday', een mooi gebruik: ze vroegen een zegen voor hun ploeg.

Welk gereedschap zegen jij voor het komende jaar? Ik schreef er een kort stukje over. Je kunt het lezen op spinsels, mjin blog.

 

Jaarwiel: Imbolc in zicht
 

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de koudste dagen van de winter moeten nog komen. Toch lengen de dagen, de zonnestralen nemen langzaam aan kracht toe. Eind januari, begin februari zullen de eerste sneeuwklokjes zich al boven de grond laten zien.  

De tijd van Imbolc komt eraan. De tijd van ontwaken na de winterslaap, van zuivering van huis en haard, van inspiratie voor nieuwe plannen en projecten. Mijmer er de komende weken maar eens over.

Komende activiteiten

 

Serenity

Start 31 januari:
Op stap met Moeder Aarde

In dit jaarwiel doet Moeder Natuur je voor hoe je het creatieproces vorm kunt geven. Zij laat je elk jaar zien hoe het patroon van geboorte, leven, dood en wedergeboorte er uit ziet. Tegelijkertijd kun jij ontdekken hoe je jouw plannen tot werkelijkheid kunt laten komen. Acht inheemse godinnen tonen je dit proces.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

 

Smile!

Start 31 januari:
Op stap met de bomen

Geen boswandeling is meer hetzelfde! In dit jaarwiel leer je over de kenmerken en symboliek van acht inheemse bomen. De bomen nodigen je uit hun kwaliteiten eens bij jezelf te onderzoeken. Je leert jezelf beter kennen met deze bijzondere gewone bomen als je persoonlijke begeleiders.

Voor deze training ontvang je informatie en ingesproken visualisaties digitaal. Je maakt zelf een bewuste wandeling om inzichten op te doen. De acht sessies plus de afsluiting kun je individueel vanuit je eigen huis en in je eigen omgeving uitwerken. Op deze pagina kun je je aanmelden en vind je meer informatie. De training kost €72,- voor het hele jaar en start eind januari 2019.

 

Siltrum re-treat week in Ierland

Retraite, retreat, re-treat
Een week voor jou.

Retraite of retreat betekent 'terugtrekken.'
Terugtrekken uit het snelle ritme van de 21e eeuw, uit de vaste patronen van je dag. Loskomen uit wat je zou moeten, terugkeren naar wat voor jou werkelijk van belang is.
Treat betekent trakteren, iets feestelijks, verzorgen.
Re-treat: trek jezelf terug en trakteer jezelf op een week vol verzorging voor jezelf.
 
Vijf dagen geheel verzorgd, met jou in het middelpunt. Reis met Jack en mij als je gidsen langs en door de elementen en hervind je verbinding. Met de natuur en jouw natuur, met bron, ritme en ruimte. Ontdek labyrint, klank, jaarwiel. Herijk en verrijk je lichaam, geest en ziel.

En dat alles in het prachtige Ierland, the Emerald Isle! Vanuit een compleet verzorgd retreat centre in het hart van Ierland, County Tipperary. 's Morgens workshops, 's middags naar plekken die de workshop van die ochtend verdiepen.

Deze reis vindt plaats van zondagavond 14 juli tot en met zaterdagochtend 20 juli 2019. We zetten de laatste puntjes op de i en je vindt het complete programma in de volgende nieuwsbrief. Vast goed om te weten: aanmelden graag voor 15 april.

 

Labyrinspiratie labyrint workshop

Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren van zingeving. Een van die manieren is het lopen van een labyrint. Een labyrint is een oeroud archetypisch symbool dat gaat over het pad naar binnen. Het is een meanderend pad, vaak binnen een cirkelvorm, dat je altijd naar het centrum leidt. Je kunt het labyrint zien als weg naar binnen, naar je innerlijk, naar je hart.

Deze workshop laat je het labyrint ervaren in twee delen: in de ochtend een algemeen gedeelte en in de middag ga je aan de slag met je levenspad. Deze fijne dag geeft je het antwoord op vragen als: Wat is een labyrint? Wat is dan een doolhof? Hoe werkt het? Werkt een boswandeling hetzelfde? Kun je de obstakels in je leven ook als cadeautjes zien? En welke boodschap over het levenspad brengt het eigentijdslabyrint?

Je kunt dit jaar op twee dagen meedoen: zaterdag 18 mei of zaterdag 5 oktober. Meer informatie vind je hier.

 

Samen naar je vraagstuk kijken

En natuurlijk ben je van harte welkom voor een persoonlijke ontmoeting. Samen kijken we naar je vraagstuk en onderzoeken nieuwe invalshoeken om verder te komen in je proces. Je kunt je laten dragen door de natuur tijdens een boswandeling, je laten omarmen door het labyrint of je gehoed weten in een rustige, landelijk gelegen ruimte.

Ik heb een open blik, breng je graag naar de kern, bied een vertrouwelijke en betrouwbare sfeer, inspireer met humor en een sprankel.

Meer informatie over de mogelijkheden vind je op mijn website, op de pagina's over innerlijke reisbegeleiding en over het labyrint

Hartelijke groet

 

moi!

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink

 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Het leven is een mysterie om geleefd te worden,
geen probleem dat opgelost moet worden

- Soren Kierkegaard