Welkom bij Awen

1903 Cawen inspireert: bijen, hunebed, grootse dingen

welkom bij Cawen

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen

maart 2019

Beste lezer,

Wat een prachtig lenteweer hadden we! En dat in februari. Voor je het weet komen de bijen weer tevoorschijn, op zoek naar stuifmeel en pollen. Ze zorgen voor zeker 70% van de voedselgewassen. Misschien is het je de afgelopen jaren opgevallen dat er steeds minder bijen rondvliegen. Vele bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. Door grootschalige landbouw verdwijnen veel planten en bloemen in de natuur, waardoor de bijen geen voedsel kunnen vinden. Hoog tijd om hen op zo veel mogelijk manieren te helpen. Daarom een extra artikeltje gewijd aan de bijen.

Hartelijke groet,
Carin

Bijen, grote kleine alchemisten

 

Zzzzzoem!

Wat je kunt doen:

 • Snoei pas laat in het voorjaar. Sommige bijen overwinteren in holle stengels.
 • Hang bijenhotels op. Maak ze zelf of koop ze bij een tuincentrum.
 • Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Hou je in elk geval ver van chemische middelen.
 • Plant bloemen en planten waar bijen van houden, bijvoorbeeld een vlinderstruik. Ook op de vroege paardebloemen zijn bijen dol. Wil je geen bijen in je eigen tuin, strooi dan zakjes bijenbloemenzaad in het park, plantsoen of langs de rand van de weg.


Top 10 bijenplanten (van het vroege voorjaar tot de herfst):

 • Sneeuwklokje – Galanthus nivalis
 • Botanische krokus – Crocus tomasinianus
 • Ooievaarsbek – Geranium himalayense
 • Klokjesbloem – Campanula portenschlagiana
 • Gewone lavendel – Lavandula angustifolia ‘Rosea’
 • Echte marjolein of orgeano – Origanum majorana
 • Lampenpoetser – Liatris spicata ‘Kobold’
 • Duizendknoop – Polygonum amplexicaulis ‘Firetail’
 • Guldenroede – Solidago gigantea
 • Vetkruid – Sedum spectabile
   

Bron:
https://bijenclub.com/bloemen-voor-bijen/bijvriendelijke-tuin/

Een snufje Awen

 

hunebed Balloo

Hunebed van Balloo

In februari ging ik met een groep wichelaars op onderzoek in Drenthe. We bezochten een steencirkel, een hunebed en een oud kerkje. Nu moet je weten dat Drenthe voor ons twee uur rijden is, dus waarom ging ik voor één middagje wichelen die kant op, vraag je je af.

De reden was het hunebed bij Balloo (romantisch D16 genaamd). Mijn lief en ik waren er in januari en ik vond het daar fijn. Dus een rondje wichelen bij D16 was een prima reden om naar Drenthe te reizen. (En het vooruitzicht heerlijk Sri Lankaans te eten bij Jammra in Rolde was ook niet verkeerd.)

De middag was heel gezellig en aangenaam met fijne ontmoetingen. Het hoogtepunt was toch wel het bezoek aan hunebed D16 in Balloo. Ik had daar iets te ontdekken. Je leest mijn bijzondere ervaring in spinsels, mijn blog.

Tijdloosheid

Hoe ziet tijdloosheid eruit?

Ik denk dat Beth Moon met haar reeks 's nachts gefotografeerde oeroude bomen dicht in de buurt komt.

Kijk zelf maar.

...tijdloos...

Meer foto's uit deze reeks vind je hier.

Beth Moon heeft een boek samengesteld van haar bomen in de nacht foto's, getiteld 'Ancient Skies, Ancient Trees'. Je kunt het vast bij je lokale boekhandel bestellen.

Uitgesproken

"Liefde heeft geen reden nodig.
Ze spreekt vanuit de irrationele wijsheid van het hart.''

- Deepak Chopra

Natuurlijk!

 

ei

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar buiten, wil ontvouwen, wil stralen in haar pracht. En tegelijkertijd zegt Moeder Aarde: 'Rustig aan. Voorzichtig. Er is nog bescherming nodig.'

Een bijzonder voorbeeld van bescherming zie ik in eieren, met de eierschil die het verborgen leven zo kundig beschermt. Dan komt bij mij de uitspraak van Jim Kwik bovendrijven:
'Als een ei door een kracht van buitenaf gebroken wordt, eindigt het leven. Als het ei gebroken wordt door een kracht van binnen, begint het leven. Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit.'

 

tulpenpracht

Evening

Twee bekendere woorden voor dit hemelverschijnsel zijn 'equinox' en 'punt' (lentepunt of herfstpunt). Ik hou van de een beetje ouderwetse woorden, zoals evening. De letters en klanken van 'evening' dragen voor mij die gelijkheid, evenwaardig, balans al in zich. De evening duidt de dag in het jaar aan waarin daglicht en nachtduister even lang duren. Dit jaar valt de lente-evening astronomisch gezien op woensdag 20 maart.

Een balans dag, dus, waar licht en donker even lang duren. Nog even stil staan bij het donker, het donker van de aarde waar al die prachtige voorjaarsbloemen wachten op ontluiken en ontvouwen. En dan op naar licht, het licht dat je voedt en hoedt, in warmte en helderheid, waar je je bloemenpracht kunt laten zien aan de wereld.

Wat ga jij aan de wereld laten zien deze zomer?

Komende activiteiten

 

samen

Behoefte aan een frisse blik?

Heb je een vraagstuk of situatie en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? Ik bied je een open hartelijke blik, breng je graag naar de kern, inspireer met humor. Laat je tijdens ons gesprek dragen door de natuur met een boswandeling, laat je omarmen door het labyrint of weet je gehoed in een rustige, landelijk gelegen gespreksruimte.

Kijk op innerlijke reisbegeleiding of bij het labyrint voor meer inforrmatie of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.

 

centrum van het labyrint

Labyrinspiratie labyrint workshop

Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren van zingeving. Een van die manieren is het lopen van een labyrint. Deze workshop laat je het labyrint ervaren in twee delen: in de ochtend kennismaken met het labyrint; in de middag in en met het labyrint aan de slag met je levenspad.

Je kunt dit jaar op twee dagen meedoen: zaterdag 18 mei of zaterdag 5 oktober. Meer informatie vind je hier.

 

Grange stonecircle

Siltrum re-treat week in Ierland

Reis langs en door de elementen en hervind je verbinding. Met de natuur en jouw natuur, met bron, ritme en ruimte. Ontdek labyrint, klank, jaarwiel. Herijk en verrijk je lichaam, geest en ziel. 's Morgens workshops, 's middags naar prachtige plekken die de workshop van die ochtend verdiepen.

Deze mooie reis vindt plaats van zondagavond 14 juli tot en met zaterdagochtend 20 juli 2019. Hier vind je alle informatie.

Hartelijke groet

 

moi!

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen

 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Het was zo'n dag als deze dat Marco Polo naar China vertrok.
Wat zijn jouw plannen voor vandaag?

- Loesje