Welkom bij Awen

1904 Cawen inspireert: sheela-na-gig, natuurlijke tijd, twee besjes

welkom bij Cawen

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen

april 2019

Beste lezer,

Hoeveel foto's kun je maken? Elk jaar neem ik me voor: nee, ik hoef geen nieuwe foto's van sleedoornbloesem, of van de Japanse kers, of van... . Ik heb er al zo veel! En elk jaar opnieuw ben ik verwonderd en vertederd door de zachte kracht van bloesem, de lichtval, de gloed, het moment. Dus ik heb de afgelopen weken weer een flink aantal foto's aan mijn verzameling toegevoegd.

De camera helpt me kijken, geeft me een kader om het wonderbaarlijke een beetje te bevatten. Kijken met een open blik vol verwondering en betovering. Zet je die bril ook eens op dit voorjaar? (Langer mag ook.) 

Hartelijke groet,
Carin

Een snufje Awen

 

Sheela van Ballyvourney

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn in media en kunst. Sheela-na-gigs zijn dames uitgehouwen in steen, die hun vulva tonen en deze met hun handen openhouden. Ze zijn gemaakt in de middeleeuwen, in de elfde en twaalfde eeuw. Je vindt ze op kerken, kastelen of muren, op prominente plekken zoals boven de ingang of boven een venster. In de tijd dat archeologie een beetje in opkomst was, heerste een grote aversie tegen alles dat met sex te maken had. De sheela-na-gigs werden door (mannelijke) archeologen snel geïnterpreteerd als 'heidens vruchtbaarheidssymbool' en daarmee af.

De laatste decennia wordt steeds meer aandacht gegeven aan het goddelijke vrouwelijke en ook aan de sheela-na-gigs. In een lezing over sheela-na-gigs vertelt Meghan Rice over achtergronden en verschillende nieuwe interpretaties. In haar werk als doula (voor bijzondere ondersteuning bij bevallingen) gebruikt Meghan Rice de sheela-na-gig als symbool om zwangere vrouwen te helpen zich te verbinden met de wijsheid van hun eigen lichaam . De sheela-na-gig laat hen zien hoe openen een intrinsieke vaardigheid is van het vrouwelijk lichaam, het toont de vulva als natuurlijke doorgang, en barende vrouwen kunnen zo het vertrouwen in de kracht en wijsheid van hun eigen prachtige vrouwenlichaam (her-)vinden.

Je kunt de boeiende lezing van Meghan Rice over sheela-na-gig op internet bekijken. Naast geschiedenis en achtergronden kun je tegelijkertijd ontdekken dat de sheela-na-gig in onze huidige tijd nog steeds een krachtig symbool kan zijn, zowel voor vrouwen als voor mannen. De uitzending duurt drie kwartier.

 

tijd

Natuurlijke tijd 

Wat ik zo boeiend vind aan de discussies over het afschaffen van het verzetten van de klok en welke tijd het dan moet worden, is de invloed van de termen wintertijd en zomertijd. Als mensen gevraagd wordt waar hun voorkeur naar uitgaat, wordt grotendeels zomertijd gekozen. Daarbij worden soms redenen genoemd als 'dan is het warmer buiten' en 'dan kan ik later naar bed'. Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als we de termen veranderen in bijvoorbeeld natuurlijke tijd (wintertijd) en onnatuurlijke tijd (zomertijd). Wat heeft dan de voorkeur?

Dit satirische filmpje van Arjen Lubach geeft een idee waarom er zoveel over te doen is. Vanaf 5:20 legt Lubach helder uit hoe tijdzones in elkaar zitten, hoe de tijdzone van Nederland in elkaar zit en hoe enorm groot de verspringing zou worden als we in Nederland zouden kiezen voor de niet-natuurlijke zomertijd. Ook in dit recente filmpje van Marijke Gordijn hoor je waarom de Engelse (West-Europese tijd) het beste is voor Nederland.

Uitgesproken


'Laat zachtheid uit je ogen stromen,
zoals de zon warm naar de aarde staart.'

- Hafiz

Natuurlijk!

 

Sleedoorn

De Twee Besjes

Als dunne kale staakjes geplant in april 2017 bloeide de Sleedoorn in mijn tuin voor het eerst in april 2018. Ik maakte een jaar lang foto's. Het begon met de prachtige zuiver witte sleedoornbloesem. Daarna waren er twee leuke sleedoornbesjes die zich tot ver in het najaar aan hun takken vasthielden.

Van dat jaartje in de Sleedoorn maakte ik een kort filmpje. Eigenlijk is het een kleine ode aan Moeder Natuur. Elk jaar raak ik in verwondering hoe de natuur zich blijft vernieuwen. Weer een frisgroen kleed aantrekt, doorspekt met bloesem en bloemen uit een kleurenpallet waar geen enkele kleurenstaal van welke doe-het-zelf zaak dan ook tegenop kan.

Je vindt het filmpje van de Twee Besjes op mijn YouTube kanaal. Reis een rondje door de Natuur met Sleedoorn. Verwonder. Geniet.

 

Prunus serrulata

Van lente-evening naar beltain

Ondanks dat april doet wat 'ie wil, laten we deze maand de winter definitief achter ons en is de lente werkelijk aangekomen. De dagen lengen maar door, bloemen openen zich, iedereen weer naar buiten. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse woord apirere, dat openen betekent. Dat kun je wel zien deze maand!

Het jaarfeest dat begin mei gevierd wordt, wordt Beltain genoemd. Het is een vruchtbaarheidsfeest: vruchtbaarheid voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Daarmee vind ik Beltain ook een feest van relaties. Je hebt immers een samenwerking nodig om tot deze nieuwe geboorten te komen. Ik denk dan overigens niet alleen aan de relatie tussen mensen, maar ook aan de relatie tussen jezelf en je innerlijke bron. Dat is een verbintenis waaruit vele wonderlijke creaties kunnen ontstaan.

Hoe is het met de relatie tussen jou en jouw innerlijke bron?

Komende activiteiten

 

samen

Behoefte aan een frisse blik?

Heb je een vraagstuk of situatie en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? Ik bied je een open hartelijke blik, breng je graag naar de kern, inspireer met humor. Laat je tijdens ons gesprek dragen door de natuur met een boswandeling, laat je omarmen door het labyrint of weet je gehoed in een rustige, landelijk gelegen gespreksruimte.

Kijk op innerlijke reisbegeleiding of bij het labyrint voor meer inforrmatie of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.

 

roos van het labyrint

Labyrinspiratie labyrint workshop

Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren van zingeving. Een van die manieren is het lopen van een labyrint. Deze workshop laat je het labyrint ervaren in twee delen: in de ochtend kennismaken met het labyrint; in de middag in en met het labyrint aan de slag met je levenspad.

Je kunt dit jaar op twee dagen meedoen: zaterdag 18 mei of zaterdag 5 oktober. Meer informatie vind je hier.

 

St Peacaun

Siltrum re-treat week in Ierland

Reis langs en door de elementen en hervind je verbinding. Met de natuur en jouw natuur, met bron, ritme en ruimte. Ontdek labyrint, klank, jaarwiel. Herijk en verrijk je lichaam, geest en ziel. 's Morgens workshops, 's middags naar prachtige plekken die de workshop van die ochtend verdiepen.

Deze mooie reis vindt plaats van zondagavond 14 juli tot en met zaterdagochtend 20 juli 2019. Hier vind je alle informatie.

Hartelijke groet

 

moi!

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen

 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Van ale paden die je in het leven kiest,
zorg ervoor dat er een paar ongebaand is

- John Muir