Welkom bij Awen

2004 Cawen inspireert: donker als je vriend, verzetten van de tijd, schoonheid

welkom bij Cawen
Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding
individuele begeleiding - workshops - velddagen
april 2020
Beste lezer,

Gekke tijden, gewone nieuwsbrief. Met een onderwerp dat me na aan het hart ligt: de sterrenhemel. Verder kun je een nieuw werkboekje bestellen om je eigen bijzondere verbindende labyrintwandeling te maken. Mooi: de schone wijsheid van de prunus.

Leuk om te weten:
Volg je me al op instagram? Daar inspireer ik regelmatig uit het dagelijks leven, de natuur en het universum. Je vindt me via cawen23.

Hartelijke groet,
Carin
 
'n Snufje Awen
  End of Night - Paul Bogard
Boekentip:
Het Einde van de Nacht


In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd van kunstlicht. In negen deskundig onderlegde hoofdstukken onderzoekt hij de hemel aan de hand van de schaal van Bortle. Deze schaal kwantificeert de zichtbaarheid van de sterrenhemel.
 
Na de inleiding begint Bogard bij Bortle nummer negen, daar waar sterren niet meer zichtbaar zijn door een grote hoeveelheid lichtvervuiling. Natuurlijk start Bogard in Las Vegas, waar je werkelijk geen ster aan de hemel kunt zien. Hij eindigt op de donkerste plekken op Aarde, waar je van horizon tot horizon sterren ziet en in de sterern kunt opgaan. Onderweg schrijft hij o.a. over geschiedenis van verlichting, verschillende soorten lichtvervuiling, genetische bedrading van de mens, (schijn-) veiligheid en hoeveelheid licht, de invloed op het menselijk slaap/waakritme, de aantasting van ecologische systemen, de donkerte van depressie en melancholie en ook van de dood, culturele kijk op donker en licht en het gevoel van onze plaats in het universum in combinatie met het kunnen zien van sterren.

Een leuke kwinkslag is dat Bogard de telling van hoofdstukken omgedraaid heeft. Hij begint met hoofdstuk negen en eindigt met hoofdstuk een. Het boek is doorweven met prachtige poëtische uitspraken van oude schrijvers en nieuwe deskundigen, bevat vele oproepen die wakker schudden en biedt een schat aan informatie om je eigen overtuigingen over kunstlicht, donker en veiligheid onder de loep te nemen.
 
  Donker als je vriend
Het donker als je vriend

In het licht van het zojuist genoemde boek van Paul Bogard, Earth Hour in het laatste weekend van maart en mijn Pas op de plaats training schreef ik een artikel over lichtvervuiling. Luchtvervuiling? Nee, LICHTvervuiling. Over wat het is, over zien in het donker, over wat je zelf kunt bijdragen, over vriendjes worden met het donker, over je verbinden met jouw plek in het universum door de sterren te zien.

Je kunt het hier lezen.
 
Meer satellieten dan sterren

Heb jij ze al gezien? Die nieuwe satellieten die 5G mogelijk moeten maken? Ik heb ze inmiddels gezien en werd er erg verdrietig van. Er zullen maar liefst 20.000 (!!) satellieten om onze Aarde gezet worden. Dat zijn meer satellieten dan je ooit sterren zult kunnen zien. Als je de kans krijgt om je stem tegen 5G uit te brengen, doe dat. Al is het alleen maar om het behoud van de sterrenhemel. Voor jezelf en voor iedereen die na ons komt.
 
  klok op de Notre-Dame de Chartres
Opfrissen: wintertijd, zomertijd, eigentijd

Even opfrissen. Hoe zat het ook al weer met wintertijd en zomertijd?

Leg de grapjes die je niet waardeert naast je neer en luister naar de heldere uitleg van Lubach over het afschaffen van wintertijd/zomertijd en welk van de twee (of is er nog een derde optie?) het dan zou moeten worden.

Luister naar het verhaal van chronobioloog Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen) over wintertijd, zomertijd en die derde optie.

In oktober 2019 heeft het RIVM een literatuuronderzoek uitgebracht naar gezondheidseffecten van verschillende tijdsinstellingen. Hun conclusie? "Voor de volksgezondheid zou het zelfs nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt; dat is 1 uur vroeger dan onze standaardtijd. De huidige standaardtijd voor Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog wettelijk ingesteld, hoewel het geografisch gezien in de zone van de nulmeridiaan ligt."
 
Uitgesproken

Ook het idee van duister en licht als los van elkaar is vaak anders. Zwart is niet altijd slecht, wit niet altijd goed. De twee brengen elkaar in balans. Het is een yin-yang situatie. 

- Joseph Bruchac, in The End of Night van Paul Bogard
 
Natuurlijk!
  Sakura
Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best een snoeibeurt gebruiken. De buurtvrouw vond het best een aardig boompje, maar merkte ze op: het bloeide maar zo kort. De rest van het jaar was er eigenlijk niks aan.

Het boompje in kwestie is een prunus, een kersenboom. Het staat pal voor mijn voorraam en als het in april in bloei staat, laat ze het voorjaar in zachte golven van prachtig roze licht mijn huiskamer binnenstromen. Toen ik het huis betrok, kreeg ik het boompje als dun staakje cadeau van mijn peetouders. Nu, vijftien jaar later, zijn de jonge zijtakken net zo dun als het stammetje van toen.

In Japan wordt juist dit boompje, de sakura, gezien als de oproep om vol overgave van het leven en van schoonheid te genieten. Prachtig vind ik dat en ik ben dankbaar dat mijn sakura me elk jaar weer in herinnering brengt om overal schoonheid te blijven zien. Waar zie jij schoonheid?
 
  appelbloesem
Jaarwiel: winst van het licht, op naar beltain

De dag waarop licht en donker gelijk waren, 21 maart, ligt achter ons. De duur van licht neemt zienderogen toe en - hoewel fris - hebben we na een lange bewolkte winter weer kunnen genieten van zonovergoten dagen.

We gaan richting de meifeesten van beltain. Deze worden vaak op 1 mei gevierd of - voor de handigheid - in het weekend dat er het dichtste bij valt. Feesten om de Green Man binnen te halen en het komende seizoen van vruchtbaarheid en overvloed op te roepen.

Tot die tijd: eerst nog een april vol schoonheid om van te genieten, vol bloemen in alle kleurschakeringen en met bomen en struiken die voorzichtig hun frisse groene zomerjurken weer aantrekken.
 
Komende activiteiten
  Drieluik
Labyrinspiratie Drieluik

Een klein werkboek met grootse inhoud. Maak een pas op de plaats terwijl je in beweging blijft in het labyrint. Onderzoek gaan, ontvangen en delen. Ga creatief aan de slag om je inzichten uit het labyrint vorm te geven. Ontdek hoe je kunt delen met het labyrint als verbindingsmiddel. 

Het boekje is in drie delen opgebouwd, zodat je bijvoorbeeld drie dagen achter elkaar een onderdeel kunt onderzoeken. In het werkboek zijn vier vingerlabyrinten opgenomen die je kunt gebruiken bij je labyrintwandelingen.

Deze Labyrinspiratie Drieluik kost €9,- en je kunt het bestellen door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen. 
 
  Velddagen
 • Labyrinspiratie workshop
  op vrijdag 3 april gaat niet door
   
 • Bomendag:
  Leren kijken met de ogen van een bomensjamaan, energiewerk met bomen, kennismaken met dryades, op woensdag 27 mei. Kosten €80,- inclusief koffie/thee/soep en digitale syllabus.
   
 • Midzomer zonnewende viering:
  Stilstaan bij licht, stilstaan bij donker. Met een mooie Aarde ceremonie, donderdagavond 18 juni. Kosten €20,- inclusief koffie / thee / cake en materialen.
   
 • Stenendag:
  Een dagje spelen en ontdekken in de steencirkel van de Schaapshoeve, zondag 5 juli. Kosten €80,- inclusief koffie / thee / cake / soep en digitale syllabus.

Bij vragen over voortgang van workshops, neem gerust contact op.
 
  samen
Persoonlijke ontmoetingen

Samen eens kijken naar waar jij een ster in bent? Onderzoeken waar jij schoonheid vindt of hoe jij kunt delen? Heb je een vraagstuk of situatie en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? 

Ik bied je een open hartelijke blik, breng je graag naar de kern, inspireer met humor. Laat je tijdens ons gesprek dragen door de natuur met een boswandeling, laat je omarmen door het labyrint of weet je gehoed in een rustige, landelijk gelegen gespreksruimte. Ook een online gesprek behoort tot de mogelijkheden.

Kijk op innerlijke reisbegeleiding of bij het labyrint voor meer inforrmatie of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.
 
  moi!
Hartelijke groet,

Als je vragen of opmerkingen hebt, mail of bel me dan gerust.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten of in een persoonlijke ontmoeting. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen / Labyrinspiratie / Awen
Cawen - Labyrinspiratie - Awen
www.CarinWennink.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 11
58 72 04
 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Wat je ziet, hangt af van waar je zit in de kring

- via Sig Lonegren