Welkom bij Awen

2011 Cawen inspireert: Maria Labyrint van Abingdon, ruimte om te kiezen, toverketel

welkom bij Cawen
Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegeleiding

individuele begeleiding - workshops - velddagen
met natuur, cosmos en labyrint
 
november 2020
Beste lezer,

De natuur brengt mij de laatste maanden precies wat ik nodig heb. Het weerbericht voorspelde al de hele week storm en regen, maar op de dag dat ik het nodig had, was het windstil, strakblauw en stond er een stralend zonnetje. Een kwartier na het winterklaar maken van de tuin kwam een vriendelijke stortbui om de net verplante boompjes water te geven. Excuus als ik je picknick verwaterd heb, graag gedaan als je genoten hebt van die onverwacht zonnige zondag!

Hartelijke groet,
Carin
 
'n Snufje Awen
  Abingdon labyrint
IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Ergens op facebook vroeg iemand naar de naam van een labyrint. Het was het Abingdon Labyrint. Het ritme van de paden van dit labyrint raakte me, het voelde fijn. Ik ging op onderzoek en ontdekte dat het origineel gevonden is in een manuscript uit de elfde eeuw. In de paden van het labyrint is een vreugdevol gedicht geschreven waarin Maria ten Hemelopneming bezongen wordt. In de vertikale as staat ‘Assumpta Est Maria’ (Maria is opgenomen) en de horizontale as wordt aangeduid als ‘Ad Caeletia Atta’ (naar de hemelse Vader). Ergens anders las ik de interpretatie ‘Assumpta est Maria ad Caelestia, Alleluia!’ (Maria is ten hemel opgenomen, halleluja!). Het is bijzonder dat een vrouw in dat mannentijdperk deze erepositie in het labyrint kreeg.

Och, ik wilde dat ik zo’n manuscript kon ontcijferen! Het intrigeert me dat in alle vier de richtingen de letter A op twee manieren groot geschreven is, met een vijfde A in de ingang. De grotere letters zijn los te lezen en passen ook in de regels van het gedicht. Leuk hoe de ingang tot het labyrint aan de bovenkant gelegen is. Ik wenste dat de est (zij is, zij wordt) in het midden ook ik ben betekende. Dan was het in de elfde eeuw geschreven dat je in het centrum je Ik Ben aantreft. Helaas had er dan in het Latijn sum geschreven moeten staan. Ach, het maakt ook eigenlijk niet uit. Voor mij leidt elk labyrint naar mijn centrum, naar mijn Ik Ben.
 
 
Ruimte om te kiezen

Ik stuurde een uitnodiging aan een aantal mensen. De reacties waren verschillend. De eerste wees hard en veroordelend af, een volgende was zeer enthousiast. Het liet me zien dat hoe oprecht mijn uitnodiging ook verstuurd was, iedereen altijd vanuit zijn of haar eigen gezichtspunt ontvangt, verwerkt en reageert. Wat het me verder liet zien, was mijn eigen reactie. Het gebeurt eigenlijk nooit dat iemand zo boos reageert op mijn werk. Ik was er wel een beetje door overdonderd en ook geïrriteerd. Zit ik mijn best te doen om het voor iedereen goed te doen, is het weer niet goed! Toen daarna de positieve reacties kwamen, voelde ik me gezien en zakte mijn boze bui.

Al met al voelde mijn reacties op het gebeuren niet oké. Ik sta achter mijn werk, ik doe dat consentieus en trouw aan mijn waarheid. Hoe de ander reageert, is trouw aan de waarheid van die ander. Als dat anders is dan mijn waarheid, dien ik ervoor te zorgen dat dat mij niet van mijn stuk brengt. Daar ligt een keuzemoment. Stephen R. Covey schreef: 'Tussen stimulus en respons ligt een ruimte. In die ruimte ligt onze vrijheid en kracht om onze respons te kiezen. In onze respons ligt onze groei en vreugde." Daar ga ik eens extra op letten, op die ruimte, zodat ik weer helder kan kiezen wat bij mij past. Hoe kies jij je reacties?
 
Spinsels
 • Een nieuw artikel in Spinsels, mijn blog: IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon, een labyrint gevonden in een manuscript uit de elfde eeuw (zie hiervoor) 
 • Een oud spinsel (zie hieronder over de toverketel): Ik schreef het verhaal van Cerridwen en haar toverketel, of is het eigenlijk het verhaal van Gwion Bach? Leuk voor bij je kop thee.
 
Uitgesproken

Voor de mens is de herfst een tijd van oogst, van verzamelen.
Voor de natuur is het een tijd van zaaien, van verspreiden.


- Edwin Way Teale
 
Natuurlijk!
Ochtendwandeling

Al anderhalf jaar beginnen mijn zoon en ik de dag met een ochtendwandeling. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we het missen als we niet gaan. Een van de voordelen van een wandeling in de ochtend is het cadeau van de zonsopkomst. Zoals deze.
 
 
Toverketel van inspiratie

Samhain (soowèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante komt van de oude wijze vrouw, de crone. Over de hele wereld vind je haar: Slavische Baba Yaga, Native American Spiderwoman, Griekse Hekate, Indiase Kali, Germaanse Holle, Welshe Cerridwen.

Cerridwen is een gedaanteverwisselaarster en tovenares. Ze wordt afgebeeld met haar toverketel, symbool van transformatie, magie, wijsheid, wedergeboorte en inspiratie. Ik ontdekte onlangs dat haar ketel Awen genoemd wordt. Awen betekent goddelijke inspiratie en om een of andere reden ben ik jaren geleden verliefd geworden op dat woord. In 2002 registreerde ik www.Awen.nl en daar vind je nog steeds elke maand de maandinspiratie. Verder zijn daar mijn blog spinsels en de Cawen nieuwsbrieven ondergebracht.

Wat leuk dat Cerridwen's toverketel - ik ben dol op toverketels! - nu juist Awen heet. En nog meer leuks: een aantal kunstenaressen verbindt het labyrint aan Cerridwen. Mijn labyrint leraar Sig Lonegren vertelde ons eens het verhaal van Cerridwen en haar toverketel. Hij stelde zich voor hoe zij in haar ketel roert, terwijl ze met haar lepel het pad van een labyrint volgt. Vooral in de soep volgt ook mijn lepel vaak het pad van het labyrint. Dan voel ik me even een tovenares die haar voedsel extra smaak en kracht geeft. Smakelijk!
 
Mogelijkheden & activiteiten
Komende activiteiten
 • 99x Winter Labyrinspiratie Wandeling (online):
  Online overwinteren in het labyrint. Twaalf brieven verspreid over veertien winterse weken. Op reis in door met en naar het labyrint. Start op maandag 2 oktober en kost €27,-. je kunt nog instromen hoor!
  Vanaf dit jaar ook beschikbaar in het Engels.
   
 • Bomen met het bos
  Samen het bos in en het bos van een andere kant bekijken. Vanuit de traditie van o.a. Dusty Miller 13th, de Britse bomensjamaan. Kosten: €15,- Op woensdagochtend 4 november 2020 en zaterdagochtend 12 december 2020.
   
 • Avondwandeling
  Een fijne avondwandeling in het labyrint of de steencirkel. Kosten: €15,-. Volle jachtmaan op maandagavond 30 november.
   
 • Midwinterviering
  Zondagavond 20 december stilstaan bij het donker, stilstaan bij de terugkeer van het licht. Samen vieren met een Vuur ceremonie en daarna tijd voor jezelf in het labyrint en/of de steencirkel. Kosten: €20,- inclusief eventuele materialen.
   
 • Avondwandeling
  Een fijne avondwandeling in het labyrint of de steencirkel. Kosten: €15,-. Volle maan van de langste nacht op woensdagavond 30 december.
   
 • Op 1 februari starten de online trainingen weer! Je kunt kiezen uit Op stap met Moeder Aarde, Op stap met de bomen versie I of II en Pas op de plaats. Ze kosten €72 per training met acht of negen modules, over een jaar verspreid.
 
  samen
Individuele begeleiding

Jouw Ik Ben vinden in het labyrint? Of wil je de ruimte voor jouw keuze onderzoeken? Heb je een vraagstuk of situatie en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? 

Ik bied je een open hartelijke blik, breng je graag naar de kern, inspireer met humor. Je bent van harte welkom voor een gesprek in een traditionele setting, tijdens een wandelconsult of in het labyrint. Ook een online gesprek behoort tot de mogelijkheden.

Kijk bij drempelhoedster of bij het labyrint voor meer inforrmatie of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.
 
  moi!
Hartelijke groet,

Mail of bel me gerust, bij vragen of opmerkingen of als je gewoon eens iets wilt delen. Ik vind het leuk om van je te horen wat jij zoal in jouw dagelijks leven ontdekt. Misschien wel naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

Graag tot ziens in een persoonlijke ontmoeting of bij een van de activiteiten. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen - Labyrinspiratie - Awen
www.CarinWennink.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 11
58 72 04
 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Het leven is een reis en als je verliefd wordt op de reis, zal je altijd verliefd zijn

- motive_to_motion