Welkom bij Awen

2110 Cawen inspireert: verlangen, verduisterde steden, eeuwig de uwen

welkom bij Cawen

Cawen - Labyrinspiratie - Awen
persoonlijke begeleiding - training - workshops - velddagen

 
oktober 2021
Beste lezer,

Moet ik het er wel over hebben, moet ik het er niet over hebben? Al anderhalf jaar dub ik elke nieuwsbrief weer. Elke keer koos ik ervoor om mijn nieuwsbrief tot een neutraal gebied uit te roepen. Een gebied waar het om natuur en inspiratie draait, waar je even los kunt zijn van buiten, waar je naar binnen kunt keren. Dit keer ga ik wel iets zeggen.

Iedereen is bij mij welkom.

Verder, in deze oktober nieuwsbrief een verse portie inspiratie voor je komende maand. Heb je wat leuks te delen, iets inspirerends uit natuur of een mooi boek dat je las: geef het door! Aan je vrienden of je buren, je familie of een vreemdeling op straat. Schenk een glimlach aan je naaste en zorg voor elkaar.

Hartelijke groet,
Carin
 

'n Snufje Awen
 
 
Als de sterren het je toebedelen

Door een e-mailgesprek werd ik nieuwsgierig naar de etymologie van verlangen. Ik kwam ook bij het Engelse desire, de sidere: van de sterren. Verlangen betekent dus zoiets als 'als de sterren het je toebedelen'. De sterren bedelen het ons nog niet toe om de Schaapshoeve uit winterslaap te halen. Plannen zijn er nog steeds en ze kosten tijd. In de tussentijd missen we de Schaapshoeve, ons werk daar en vooral de ontmoetingen met onze gasten en vrienden.

Een automatische herinnering op facebook wist mij te vertellen dat ik op 27 september 2015 deze foto postte met de tekst: "In de stilte van de Schaapshoeve na een prachtig weekend." Het was het weekend waarin onze vriend Tony Christie voor de tweede keer in Nederland een bijzondere labyrintworkshop gaf. De vol-ledigheid van de foto raakte me. De leegte vol vrijheid en gastvrijheid, waar zo veel mooie mensen zich thuis gevoeld hebben, waar zo veel mensen hebben kunnen ontspannen, opladen, leren en delen.

Kom op, sterren! Bedeel het ons toe. Open de weg. Wij verlangen.
 

Verduisterde Steden

Parijse fotograaf Thierry Cohen heeft een reeks fotokunstwerken gemaakt onder de titel 'Villes Enteintes' (Verduisterde Steden). In zijn foto's toont Cohen een bekende stad bij nacht, minus de lichtvervuiling. Dat levert prachtige beelden op van hoe de nachtelijke hemel er mét sterren uit ziet, zoals deze van Amsterdam:

 
Thierry Cohen - Amsterdam

Meer over het werk van Thierry Cohen vind je op zijn website of ga direct naar andere beelden uit de Darkened Cities reeks.
 

Spinsels
 • Over de dode tak die verrassend de weg wees
 • In plaats van lineair delen kun je ook circulair delen
 • Oriah Mountain Dreamer over de keuze het leven te zien als doolhof of labyrint
 • Bekijk het korte filmpje dat we maakten om de CenterSelf tai chi week in Oostenrijk te promoten. Misschien wil je volgend jaar wel mee?
 • Bekijk een nog korter filmpje over een feestje in de klimop #verwilder
 
Uitgesproken

"Denk minder. Voel meer. Vraag een keer. Bedank vaak. Verwacht het beste. Waardeer alles. Geef nooit op. Maak het leuk. Ga."

- The Universe a.k.a. Mike Dooley
www.tut.com
 
Natuurlijk!
 
 
Het oude nieuwjaar

Onze verre voorouders kenden twee seizoenen: eentje van donker en eentje van licht, winter en zomer. Net zoals een nieuwe dag na zonsondergang begon, startte het nieuwe jaar met het donkere gedeelte van het jaar. de avond voor samhain (spreek uit: sooh-wèn), was oudjaarsavond. Het valt begin november.

Samhain was een tijd waarin contact gezocht werd met voorouders voor hun wijsheid om goed met de winterse dagen om te gaan. Van de natuur en de goden werd een zegening gevraagd over de voedselvoorraad, zodat de hele gemeenschap de winter goed door zal komen.

Waarover wil jij een zegening vragen om de winter goed door te komen?
 
  Eeuwen leven de uwen

Eeuwen leven de uwen

In de online training Op stap met de bomen I koos ik voor de taxus als boom voor de tijd van samhain. We kennen deze boom vaak alleen als een strak gesnoeid hegje en weten niet wat een ongelooflijke woudreuzin deze boom in werkelijkheid is. Zie de foto, waar behalve ikzelf in het blauwe shirt er nog twee bomenmeisjes tussen de takken verstopt zitten.

De taxus kent een prachtige oude Nederlandse naam. Olivier van Renswoude van Taaldacht schrijft: "De inheemse naam is uw, of eigenlijk uwe [...]. De naam gaat samen met Duits Eibe, Engels yew, Oudengels íw, éow en Oudnoords ýr terug op Oudgermaans *īwō v., *īwaz m." Mooi! Uwe! Veel mooier dan taxus of venijnboom, als je het mij vraagt. (Hier kun je het hele artikel Eeuwen leven de uwen van Van Renswoude lezen)

In het boek Yew schrijft Fred Hageneder een stapje verder over de etymologie. "Iwe, iwa is nauw verwant aan ewi, ewa, dat eeuwigheid betekent" [...] "het Indo-Europese ayu betekent levenskracht" [...] "de oudste overgeleverde naam voor taxus is eya, uit de Hittitische taal." Mag ik de betekenis van uwe dichterlijk samenvatten als eeuwige levenskracht?

Die woorden en hun betekenissen doen me denken aan de verbindende spirituele kracht in de film Avatar. Deze wordt Eywa genoemd. Eywa kan het dichtst bij benaderd worden in de nabijheid van de Boom der Zielen, een boom met lange, wilgachtige takken die koesterend naar beneden reiken. Ik ben zo benieuwd hoe ze aan de naam Eywa gekomen zijn!
 
Mogelijkheden & activiteiten
 
 • Meer weten over donker? Bestel het werkboekje 'Vriendjes met het donker'. Het bevat informatie over kijken naar het donker, gevolgd door uitleg en opdrachten uit de rubriek Vriendjes met het donker van de online training Pas op de plaats. Kosten werkboekje: €9,-
   
 • Woensdagochtend 27 oktober 2021: Bomen met het bos
  Ga mee het bos in en bekijk het bos van een andere kant. O.a. vanuit de traditie van Dusty Miller 13th, de Britse bomensjamaan. Dit keer onderzoek je samhain in de natuur. Kosten: €25,-

   
 • start dinsdag 2 november 2021: Winter Labyrinspiratie Wandeling
  Maak kennis met het labyrint, reis langs verschillende vormen, overwinter in de paden van vertrouwen en inspiratie. Een veelzijdige online workshop, voor beginners en gevorderden. Ook in het Engels te volgen. Kosten: €27,-

   
 • Maandagavond 20 december 2021: Midwinter viering
  Stil staan bij de zonnewende, van het donker weer terug naar het licht. Met vuur, steencirkel en hopelijk labyrint. Kosten: €20,-

   
 • Boek: Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen
  Een labyrint lopen is een manier van reizen die je van een roerige buitenwereld naar je binnenwereld brengt. Wegwijs in het labyrint bevat vele verhalen en verklaringen, is rijk geïllustreerd en mooi vormgegeven, en kost €21,50.

   
 • Vast om over na te denken voor volgend jaar:
  Doe je mee met een van de online trainingen? Op stap in je eigen omgeving, onderzoek naar je eigen natuur. Met creatieproces en godinnen, bomenwijsheid in twee smaken of onderzoek land & zwerk. Starten allemaal in februari 2022.
 
  samen
Individuele begeleiding

Wil je eens kijken wat de natuur jou in dit jaargetijde spiegelt? Zou je vriendjes willen worden met het donker? Heb je een vraagstuk of situatie en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? 

Je bent van harte welkom voor een gesprek, bijvoorbeeld tijdens een wandelconsult of een sessie in het labyrint. Kijk voor meer informatie bij drempelhoeden, natuurtolk of bij het labyrint. Of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.
 
  moi!
Met een hartelijke groet

Mail of bel me gerust, bij vragen of opmerkingen of als je gewoon eens iets wilt delen. Ik vind het leuk om van je te horen wat jij zoal in jouw dagelijks leven ontdekt. Misschien wel naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

Graag tot ziens in een persoonlijke ontmoeting of bij een van de activiteiten. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen & Labyrinspiratie

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Heling is een reis, geen ingreep

- Alberto Villoldo