Welkom bij Awen

2202 Cawen inspireert: mantel, ontluiken, zegeningen

welkom bij Cawen

Cawen - Labyrinspiratie - Awen
drempelhoedster met natuur en labyrint

 
februari 2022
Beste lezer,

Buiten stormt het. Over het dak boven mijn hoofd hoor ik eksters huppen, op zoek naar eten of kwajongensgrappen. Af en toe zit er een op de reling achter mijn raam om scherp naar binnen te turen om te zien wat ik aan het doen ben. Binnen zie ik twee huiskatten die languit over de verwarming liggen te bakken.

Ook al is het een maand van voorjaarschoonmaak en van reiniging, ik vind dat deze februari toch echt uitnodigt om in de warmte te blijven. Ik geloof dat ik daar gehoor aan geef en dit nieuwe jaar nog langer ondergrondse rijpingstijd gun voordat ik verder in actie kom. Hoe is jouw jaar begonnen?

Hartelijke groet,
Carin
 
'n Snufje Awen
 
  Edna Mode #geencape
Faoi bhrat Bríde shin
onder de beschermende mantel van Brigida

Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin / St Briget de heilige uit Ierland. Dit jaar werd ik geraakt door de Ierse zegen faoi bhrat Bride shin; oftewel moge je beschermd worden door de mantel van Brighid.

Er gaat een verhaal van St Brigid dat ze een koning om een stuk land vraagt zodat ze haar abdij kan bouwen. Hij antwoordt haar sluw dat ze net zo veel land kan krijgen als onder haar mantel past. Ze werpt haar groene mantel over vruchtbaar land en haar mantel groeit en groeit zo groot, dat ze voldoende land heeft om haar abdij te bouwen. De koning houdt zich aan zijn woord en geeft haar het land.

Er zijn nogal wat mantels in verhalen oud en nieuw. Mantels die bedekken, omhullen, verhullen, onthullen. Profeten, koningen, druïden, zieneressen, helers, sprookjesfiguren, helden: zij dragen mantels. De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter en de magische mantel van Marvel's Dr Strange. De Mantel Madonna of die van Sint Maarten. De dikke zone tussen de aardkern en de aardkorst, een schoorsteenmantel, een dekmantel, de mantel der liefde of eentje om uit te vegen. Ik draaf even door.

Uiteraard komt ook Edna Mode in mijn gedachten voorbij, de ontwerpster uit Pixar's The Incredibles. Voor het ontwerp van een nieuw superheldenkostuum roept zij na de opsomming van een reeks fatale cape-problemen luidkeels uit: 'Geen cape!' Oké Edna, geen cape. Maar moge je in tijden van nood toch beschermd worden door de mantel van Brighid.

 
 
  Zeerslag
Zeerslag, een poëziemuseum

Voor wie kennis wil maken met het werk van Monica Boschman, vertel ik graag over haar online kunstproject Zeerslag. Het is prachtig poëziemuseum.

Via de foto´s op het startscherm stap je de wereld van Monica's dichtbundel Zeerslag binnen. Daar kun je de gedichten lezen, ernaar luisteren, de foto's bekijken, en je kunt zelf schrijven. Bij elk gedicht horen schrijfoefeningen die je helpen het betreffende gedicht nader in jezelf te onderzoeken. Een ode aan de gelaagdheid van poëzie, zegt Monica zelf over dit hartverwarmende project.

 
 
Spinsels
Lees een spinsel uit het archief, bijvoorbeeld
 • De bijzondere gedaanteverwisseling van de wintergodin naar de zomergodin, middels een reinigend bad in de bron.
 • Berk is de boom bij uitstek die bij het begin van het jaar hoort, bij reiniging en bij Brigida. Bekijk dit leuke filmpje van Wolf-Dieter Storl (5m) over de berk. Ik vond het toen ik de eerste Op stap met de bomen reeks schreef.
 • Kraaien wonen in de winter, zei ik onlangs. Weet jij waarom ze zwart zijn? Lees dit bijzondere verhaal van de Native Americans over Rainbow Crow.
 
Uitgesproken
"Waar je naar op zoek bent, is al in jou...
Je bent al alles waar je naar zoekt."


- Thich Nhat Hanh
 
Natuurlijk!
 
  Ontluiken
Imbolc, de tijd van ontluiken

Dit is de tijd waarop de eerste tekenen van de lente zichtbaar worden. Sneeuwklokjes bloeien in het schoonste wit, de toverhazelaar wekt met zijn warmgele bloesem het verlangen naar zomerse zonnestralen en de bomen mengen met hun zwellende knoppen lichte schakeringen op het donkere kleurenpallet van de winter.

In de meeste verklaringen wordt het Oudierse woord imbolc vertaald als 'in de buik', met een verwijzing naar zwangere ooien, zo vlak voor het lammeren begint. In dezelfde hoek vind je een verklaring van oimelc, ooi-melk, maar daar zijn ze het nog minder over eens. Een andere mogelijkheid is imb-fholc, dat jezelf wassen of reinigen betekent. Een etymologisch spoor van imb-fholc leidt naar een proto-Indo-Europees woord dat zowel melk als reiniging betekent en naar het proto-Keltische embibolgon, dat ontluiken betekent.

Dat laatste spoor kende ik nog niet. Hoe passend! Of de onderzoekers ooit een stempel 'zeker weten' zullen zetten, betwijfel ik ten zeerste. Ik vind het bijzonder hoe de essentie van imbolc, ooit gesmeed in eeuwen en misschien nog wel vele malen langer geleden, terug te vinden is in de woorden en hun betekenis zoals we vandaag de dag gebruiken.

Hoe staat het met jouw ontluiken in dit nieuwe seizoen?

 
 
  de nacht van Brighid
Beannachtaí lá Fhéile Bhríde
Zegeningen op de dag van Brigida

Brighid is een godin van inspiratie en heling. Een oude volkstraditie vertelt dat zij in de nacht voor haar feestdag op 1 februari, over het land en door de dorpen zwerft. Je kunt Brighid die avond vragen of zij haar helende kracht in bepaalde bezittingen over wil brengen. Je legt dan bijvoorbeeld een lap stof, een zakdoek of een deken op de vensterbank, om ze Brighid te laten zegenen. Het geeft wat extra's om als je ziek bent onder een gezegende deken te kruipen, je neus te snuiten in een helende zakdoek of een gezegend Brigida-blauw doekje over je ogen te leggen bij een hoofdpijnaanval.

Je kunt natuurlijk ook andere zaken die je voor heling van jezelf of van anderen wilt gebruiken op je vensterbank leggen. Ik leg dit jaar mijn pen ook maar eens buiten, om met Brighid's zegen inspirerende verhalen te schrijven. Wat leg jij op je vensterbank?

PS
Het is niet per se een vaste datum, maar eerder een periode. Astronomisch gezien valt imbolc dit jaar bijvoorbeeld op 3 februari. Stem je af op Brigida's zegening en leg je zakdoek op de vensterbank. Deze eerste week van februari zit je wel goed, denk ik!

 
 
Mogelijkheden & activiteiten
 
 • De online natuurtrainingen zijn op 1 februari gestart. Je kunt nog instromen! Op stap in je eigen omgeving, onderzoek naar je eigen natuur. Met creatieproces en godinnen, bomenwijsheid in drie smaken of onderzoek land & zwerk. Kosten: €99,- per training per jaar.
   
 • Maan moment - dinsdagavond 15 februari 2022
  Stilstaan in de natuur, verbinden met de kwaliteiten van de maan. In de steencirkel of met een houten labyrintbord op je schoot. Deze keer: volle ijsmaan. Kosten: €15,-

   
 • Bomen met het bos - woensdagochtend 22 maart 2022
  Ga mee het bos in en bekijk het bos van een andere kant. Vanuit de traditie van o.a. Dusty Miller 13th, de Britse bomensjamaan. Dit keer onderzoek je de lente-equinox in de natuur. Kosten: €25,-

   
 • Open Praktijkdag Uden - zondag 10 april 2022
  Kennismaken met mijn praktijk en mij op deze open dag in Uden. Zet de datum in je agenda en kom ook langs!
 
  samen
Individuele begeleiding

Wil je samen kijken naar waar jij wakker voor wilt worden? Naar hoe wil jij ontluiken? Naar welke reiniging of gedaantewisseling jou goed zou doen? Heb je een vraagstuk en is het fijn als er eens iemand met je meekijkt? 

Kom even los van je dagelijkse omgeving. Laat de natuur en het labyrint je een nieuwe invalshoek bieden. Een uniek kijkje in jezelf waarmee je verder kunt. Kijk op de website bij de natuurtrainingen of het labyrint. Of bel me gewoon even. Het nummer is 06 11 58 72 04.
 
  moi!
Met een hartelijke groet

Mail of bel me gerust, bij vragen of opmerkingen of als je gewoon eens iets wilt delen. Ik vind het leuk om van je te horen wat jij zoal in jouw dagelijks leven ontdekt. Misschien wel naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

Graag tot ziens in een persoonlijke ontmoeting of bij een van de activiteiten. Ik kijk er naar uit.

Carin Wennink
Cawen & Labyrinspiratie
 
Cawen - Labyrinspiratie - Awen
persoonlijke begeleiding - training - workshops - velddagen

www.CarinWennink.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |  06 11 58 72 04

Cawen inspireert nieuwsbrieven

Abracadabra betekent
ik creëer wat ik zeg