Welkom bij Awen

2402 Cawen inspireert: Elfjes, Ilsebil, Merlijn, Vrouw Holle, Brighid

welkom bij Cawen

Cawen - Labyrinspiratie - Awen
drempelhoedster met natuur en labyrint

Read in English
 
februari 2024

  moi!
Beste lezer,

Sprookje komt van het woord spreuk en spreken. Sprookje betekent een (gesproken) verhaal met bovennatuurlijke gebeurtenissen. Ik lees voor de tweede keer het boek van Annine van der Meer over Vrouw Holle en ben weer helemaal onder de indruk van het ontcijferen van de diepere lagen in deze bijzondere vertellingen. Je vindt er van alles over terug in deze nieuwsbrief. Zet er maar een potje thee bij, het is dit keer een lange geworden. Volgende keer weer een korte.

En: Ach, een rare hersenkronkel! Het is chocolaatje en dus natuurlijk ook jaarlaatje met een t en niet met een d. Ik had het heel consequent fout gedaan in de vorige nieuwsbrief. Op mijn website heb ik die laatjes aangepast, hoor!

Fijne februari!
Carin Wennink

/ | \

'n Snufje Awen
 
  2021
In memoriam:
Selma, de vrouwe van de dubbelstaartige meermin


In januari ging ze op haar laatste reis: Selma Sevenhuijsen ging door de sluiers naar de Andere Wereld. Ze heeft haar leven gewijd aan de kracht en wijsheid van vrouwen. Eerst de academische strijd voor de vrouw en gelijke zorg, later in haar leven onderzocht Selma de spirituele kracht van vrouwen. Zij vond wijsheid in het labyrint en deed onderzoek naar de wortels van de dubbelstaartige meermin. Selma schreef meerdere boeken, o.a. over het labyrint, Mathilda van Canossa en de sirena.

In 2014 reisden Jack en ik spontaan naar Italië voor de opening van het hartlabyrint aan de voet van het kasteel van Mathilda van Canossa. Het was een verdieping van onze vriendschap met Selma. Later ontwikkelden we het houten labyrintbord voor Selma's hartlabyrint. Ik was vereerd toen Selma mij in 2021 vroeg of ik haar rol als gastdocent voor werken met het labyrint aan het Jungiaans Instituut (nu Academy Depth Psychology) in Nijmegen wilde overnemen. 

Selma zal voor mij altijd een van de parels zijn die ik in het hart van het labyrint vond. 

/ | \

  PickWick
Sprookjes

Het kwam allemaal door zo'n label aan een theezakje. Daar werd de vraag gesteld: Welk sprookje zou jij weleens willen beleven? Al mijmerend over verschillende sprookjes werd ik steeds benieuwder naar lagen achter de lagen. Dat het goddelijk-vrouwelijke uit de sprookjes verdwenen is, weet ik. Neem het sprookje van Vrouw Holle. Ze wordt geschetst als lelijke oude heks, maar de speurtocht naar haar wortels brengt je naar een oeroude godin. Vrouw Holle is schepster van de wereld, hoedster van de natuur, inwijdster door alle levensfasen. Waar heb ik facetten van andere lievelingssprookjes nog meer voor lief genomen?

/ | \

Er was eens...

Annine van der Meer schrijft op bladzijde 93: "De oude voorouderfiguren worden geschematiseerd, de historische samenhangen vallen weg en de historische basis van het sprookje vervaagt en vervluchtigt tot een tijdloze wereld: 'Er was eens...'."

Een handreiking bij het onthouden en opschrijven van dromen is om je droom in de tegenwoordige tijd te schrijven. Met welke woorden zou jij een sprookje laten beginnen om het aan het hier en nu bewustzijn te verbinden?

Laat het me weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik kijk er naar uit! 


/ | \

  Martine Bijl
Het aanpassingsvermogen van Elfje Twaalfje

Een van de sprookjes die ik vroeger geweldig vond, was het sprookje van Elfje Twaalfje uit 1969. Het is een verhaal geschreven en gezongen door Martine Bijl. Elfje Twaalfje is het kleinste en de dikste van alle elfjes. Ze kan niet goed vliegen, zingen en dansen. Daarom sluiten de andere elfjes haar buiten. De dieren in het bos leren Elfje Twaalfje vliegen, zingen en dansen. Als Elfje Twaalfje een voorstelling geeft, beseffen de andere elfjes dat ze onaardig zijn geweest. Voortaan is iedereen lief voor Elfje Twaalfje en ze hoeft nooit meer verdrietig te zijn.

Ik voelde me erg verbonden met Elfje Twaalfje. Hoe heerlijk om je niet buitengesloten te voelen! Als ik nu wat dieper nadenk over wat er werkelijk gebeurt, word ik opstandig. [...]

Verder lezen, inclusief een heerlijk gedicht van Monica Boschman over nog een ander elfje, kan hier in spinsels, de blog op mijn website.

/ | \

  Anton Pieck
De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. [In het artikel op mijn website vertel ik kort de inhoud van het sprookje]. Op internet wordt dit verhaal geanalyseerd als anti-sprookje (zonder ‘ze leefden nog lang en gelukkig’). Voor de visser is het leven voldoende. Ze hebben elkaar, hij heeft een hengel en de zee. De (heil)bot staat symbool voor geluk en overvloed. Ilsebil geeft de menselijke ontevredenheid en hebberigheid weer. Haar hoogmoed wordt afgestraft door de terugkeer naar het potje. Deze verklaring verrast me. [...]

Verder lezen, inclusief een link naar een prachtige ode aan Ilsebil van Barber van de Pol, kan hier in spinsels, de blog op mijn website.

/ | \

Maak van je leven een sprookje

Wat klopt er aan jouw deur? Wat heb je nodig om op jouw reis van de held te gaan? Welke toverschatten helpen jou je beproeving te doorstaan?
Ontdek het met een wandeling in de veilige omarming van het labyrint of in de wijsheid van de natuur. Ik begeleid je op je weg.

/ | \

  Dag Dagelijks Huis met Merlijn
Dag Dagelijks Huis met Merlijn

Dag Dagelijks Huis was een facebook-actie van Jos van Hest in het voorjaar van 2020. We kwamen virtueel bij elkaar op visite door een foto te delen van een alledaags voorwerp. Dat was elke dag genieten. Eerst verlangend uitkijken naar het woord van de dag en dan verzinnen hoe ik daar een leuke draai aan kon geven. Vervolgens plezier beleven aan het kijkje in het huis van anderen en nog meer plezier aan de grote creativiteit die de deelnemers lieten zien. Zo gingen we bij elkaar op visite en tegelijkertijd was het heel leuk om op deze manier mijn eigen huis nieuw te ontmoeten.

Naast de gewone foto's die ik in deze groep deelde, had ik een schaduwproject. Hierin speelde tovenaar Merlijn, gehaakt door mijn moeder, de hoofdrol. Ik hoop dat je net zo veel lol hebt bij het kijken naar dit filmpje (3:44) als ik gehad heb bij het maken van de foto's. Zet een kopje thee erbij en veel plezier!

/ | \

Spinsels Videospinsels

/ | \

Natuurlijk!
 
 
De duif met het gouden stoeltje

Tussen het Thüringerwoud en het Harzgebergte leunde tegen een heuvelhelling een boederij van een godsvruchtige boer. Als het weer Kerstmis werd, sloop de jonge boer heimelijk naar buiten, de akker op en maakte de rondgang door zijn tuin, zoals hij het zijn gestorven vader had zien doen. Hij schudde aan de appelboom, hij rukte aan de perenboom en sprak dan de oude spreuk die zijn voorvader al had gezegd: “Boompje word wakker, Vrouw Holle komt!” daarna hoorde hij geruis van het struikgewas en als een soort douche ritselde de wind naar beneden door de hele boom, van kruin tot wortel. En er staken winden op als vleugelslagen en Vrouw Holle verscheen in het verenkleed van een witte duif. Zij zweefde over de verborgen knoppen in de kroon, cirkelde dan om de heel oude tuin en breidde haar vleugelslag uit over het hele golvende akkerland. En waar ze vloog, daar bewoog zich een zegen naar beneden op het rijke land, verzonk in de sluimerende wortels en knollen onder de met sneeuw bedekte aardschollen, zodat ze weer vruchtbaar werden en kiemen deden ontluiken in het komend jaar. De boer ontwaarde een gouden stoeltje aan haar voet. Daarop streek de duif neer wanneer zij moe was van de verre reis. En waar ze rust hield, kwamen daar het volgend voorjaar de mooiste bloemen en planten op. Dan wist iedere boer: in dit uur heeft  Vrouw Holle weer haar ommegang gehouden en heeft zij de oude aarde gezegend. 

Zoals aangehaald door Annine van der Meer in 'Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in sprookjes', blz 110.

/ | \

 
Freundliche Vision

Niet in de slaap heb ik het gedroomd 
Op klaarlichte dag zag ik het prachtig voor me
Een weide vol margrieten
Een wit huis beneden omringd door groen struikgewas
Godenbeelden lichten op uit het loof
En ik ga met iemand die mij lief heeft
Een rustig gemoed in de koelte
Dit witte huis, zo vredig
Dat vol schoonheid wacht dat we komen
En ik ga met iemand die mij lief heeft
In de vrede vol schoonheid

Uit 'Irrgarten der Liebe' van Otto Bierbaum en Richard Strauss. Ik moest opeens aan het huisje van Vrouw Holle denken, jij?

/ | \

Voor jou

Ontdek de bomen in de online natuurtraining Op stap met de bomen, ga mee met de creatiegodinnen in Op stap met Moeder Aarde of voel je thuis op Aarde en tussen de sterren in Pas op de plaats. Start in februari 2024. Negen praktische en inspirerende modules om te ontdekken in je eigen tempo. 

/ | \

 
Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in de zomergodin. Soms hebben ze een eigen naam, zoals wintergodin The Cailleach na haar bad uit het water rijst als zonnegodin Brighid. Soms zie je deze gedaanteverwisseling ook in sprookjes. Je ontmoet de godin in eerste instantie in haar oude, lelijke vorm. De held(in) durft voorbij de buitenkant te kijken en ziet de binnenkant. De oude vrouw wordt door de held geholpen of gekust, en daardoor verandert de oude vrouw in de jonge vrouw.

Imbolc is een zuiveringsfeest, lichtfeest en een feest van wakker worden na de winter. Brighid is een van de godinnen die bij deze tijd hoort. Zij gaat over inspiratie, heling en als beschermvrouwe van de smidse hoedt zij transformatieprocessen. Word wakker, neem een bad in jouw heilige bron en voel in welke gedaante jij uit je bad zult rijzen.

/ | \

 
Mogelijkheden & activiteiten
 
  samen
Van nature met kracht en vreugde

Verbeter de kwaliteit van je leven door los te laten wat niet meer dienend is: automatisch gedrag, saboterende patronen, belemmerende angsten, verlammend verdriet. Laat toe wat je leven ondersteunt: vreugde, kracht, wijsheid, liefde. Laat je ondersteunen door de drempelhoedster, met natuur, het labyrint of frequentie.

Bel me voor een kennismaking of om te overleggen wat op dit moment bij jou zou passen. Het nummer is 0611587204.

/ | \

  Dellingr & Sarakkah
Speciale vermelding:
Creatie - Kracht - Dag

 

Elk leven kent overgangsmomenten, keuzemomenten, momenten waarop het fijn is jezelf te herijken. Een ritueel of ceremonie kan zo’n moment voor je bekrachtigen. Je zou zelfs kunnen spreken van een overgangsrite: daar waar je het oude loslaat, daar waar je je met je innerlijke kracht verbindt en daar waar je je vrij en vol vertrouwen op je nieuwe pad stapt.
 

De reconsecration of the womb biedt vrouwen de mogelijkheid bewust stil te staan bij zo’n moment. Je pauzeert op de drempel, je verbindt je met je kracht en je gaat vol vertrouwen de drempel over om je (nieuwe) weg te volgen.


Wil jij het oude loslaten, ben je op zoek naar innerlijke heling en verlang je naar een nieuwe start? Dan is deze dag met Hanny en Carin voor jou: vrijdag 22 maart a.s.

  Carin en Hanny

Hanny (rechts op de foto) en Carin gaan al jaren samen het pad van de moedergodin en haar natuur. Ze hebben gewerkt met en zijn ingewijd door Jên Miller, priesteres van Gaia in Kent. Ook hun training tot levenspriesteres wordt op deze dag ingezet.
 

Deze twee drempelhoedsters putten uit ruim 100 jaar ervaring: niet alleen hun eigen levenservaringen zoals je in de 21e eeuw kunt aantreffen, maar ook kennis van o.a. energetisch werk, boomenergie, labyrintwerk, Somatic Experience, traumaheling, psycho-sociale therapie.


Graag delen Hanny en Carin met jou hun liefde voor kracht, macht en zacht van het goddelijke vrouwelijke op deze bijzondere dag met rituelen, heling en een prachtige zegening tot zelfbekrachtiging.

Meer informatie over de inhoud van deze bijzondere dag kan op de website


/ | \

Voor in je agenda

/ | \

 

Tip: Helen met de Tibetaanse klankschaal

Niks alleen maar tegen een schaal aanslaan. Er zit veel meer achter het werken met een klankschaal! Leer over vasthouden, verschillende kloppers, slaan en draaien (of niet) (of hoe), leer over achtergronden en filosofie. Op zaterdag 17 februari kun je bij Jack Peters van CenterSelf leren hoe je met een Tibetaanse klankschaal werkt. 
 

Centraal in deze praktische workshop staat het leren werken met de klankschaal ter ondersteuning van je eigen gezondheid en welzijn. Je leert meer over de achtergronden van de klankschaal en je leert het juiste aanslagmateriaal kiezen en gebruiken. Verschillende manieren en technieken om de klankschaal te bespelen en wat daar de uitwerkingen van zijn, komen ook aan bod.

Meer lezen en aanmelden kan via Jack: CenterSelf Klankbeleving.


/ | \

bekijk het hele programma in de
agenda
bekijk alle producten in de
shop

/ | \

Uitgesproken

Het belangrijkste ingrediënt voor succesvolle magie ben je zelf


 - Patricia Telesco

/ | \

Cawen - Labyrinspiratie - Awen
persoonlijke begeleiding - training - workshops

www.CarinWennink.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |  06 11 58 72 04
 

Cawen inspireert nieuwsbrieven

En ik ga het bos in,
om mijzelf te verliezen
en mijn ziel te vinden

- Mariah Danu