Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q3

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram of telegram

/ | \

01-07-2022 πŸ’ƒπŸΌ Nehalennia

Bij een oversteek tussen het Europese vaste land en Groot-Brittannië schenk ik mijn aandacht aan Nehalennia. Deze Keltisch-Germaanse (?) godin van de Noordzee wordt door zeelui, handelaren en reizigers geëerd en gedankt bij voorspoedige overtochten. Ze wordt weergegeven op de boeg van een schip of gezeten op een troon, met een hond aan haar zijde en een mand appelen op haar schoot.

Artwork: Nehalennia by Christopher Bretz

/ | \

08-07-2022 πŸ’ƒπŸΌ Veleda / Völva

De naam van Coldrum long barrow komt van het oude woord ‘galdrum’ dat betoveringen betekent. Galdor of galdr is een - meestal gezongen - spreuk. Die galdr vind je leuk genoeg nog terug in nachtegaal en gillen.

De veleda (Keltisch/Gallisch) of völva (Noords) is de vrouwe uit de stam die als sjamanka en seidkona liederen zingt, bezweringen uitspreekt en voorspellingen doet. Ze bezit kennis van seidr, spá en galdr en draagt o.a. een staf, een magische spinrok. De veleda reist rond, van stam naar stam, om haar kennis beschikbaar te stellen.

Artwork: Völva by Maartje van Dokkum

/ | \

15-07-2022 πŸ’ƒπŸΌ Coventina

Meer dan dertienduizend muntjes en ook vele sieraden, bewerkte stenen en votiefaltaren werden gevonden in de bron gewijd aan Coventina in Carawburgh in Engeland. We kennen deze naam doordat ze zo gedankt en geëerd wordt op de votiefaltaren. Daar is ze weergegeven als waternymf bij de bron, met een vat waaruit ze water giet. Een bronvrouwe gaat over overvloed, zuivering, vernieuwing, een nieuw begin.

Artwork: Coventina by Babypixie

/ | \

22-07-2022 πŸ’ƒπŸΌ Maria Magdalena

Vandaag is de feestdag van Maria Magdalena.

Maria Magdalena is voor mij een ingewijde vrouwe in een lange lijn van Liefde. Opgevoed door ingewijde moeders en opgeleid door ingewijde leraressen. In mijn beleving voert die lijn via Isis terug naar Lady Venus, Vrouwe van Liefde en Compassie.
En nee, ik vergeet de mannen niet, want hun rol is net zo waardig.

Vandaag ga ik op mini-pelgrimage naar haar kapel. Een kaarsje voor Haar, voor hen die in haar nabijheid zijn en voor hen die haar nabijheid kunnen gebruiken.

Wat betekent Maria Magdalena voor jou?

Artwork: Love Called My Name by Shiloh Sophia McCloud

/ | \

29-07-2022 πŸ’ƒπŸΌ Nimuë

(zie 15-7: Coventina)

Je zou een mooie etymologische verbinding kunnen maken: Coventina - Vivienne - Niniane - Nyneve - Nimuë. Nimuë, de Vrouwe van Heilige Bronnen en Wateren, the Lady of the Lake uit de legenden van Koning Arthur en Tovenaar Merlijn. Nimuë, de ware hoedster van Excalibur (Caledfwlch, ‘harde breuk / kloof / barst’, het zwaard van soevereiniteit en onderscheidingsvermogen.

Artwork: The Lady of Shalott by John William Waterhouse, 1894

/ | \

5-08-2022 πŸ’ƒπŸ» Sirona

De Keltische godin Sirona of Thirona wordt gezien als vrouwe van heling. Offers worden gegeven aan Apollo Grannus en Dea Sirona. Haar naam lijkt verbonden te zijn met het woord voor ster en soms wordt ze ook weergeven met een ster op haar hoofd. Een slang wikkelt zich om haar arm, een teken van heling. In haar andere hand draagt ze een patera, een offerschaaltje, soms met eieren of appels.

Art: Sirona van Hochscheid

/ | \

12-08-2022 πŸ’ƒπŸ» Negen Golf Jonkvrouwen

Aegir en Rán zijn Noorse zeegod en zeegodin. De namen van hun negen dochters zijn verbonden aan de kwaliteiten van golven: zandbreker, schuimgolf, furie, verdrietbrenger, rijzende, koele, brekende, naar-de-hemel-brengende, giller. Deze Negen Dochters van de Zee zorgen voor de WereldMolen die de seizoenen laat draaien. Met Odin als partner zijn ze de negen moeders van Heimdallr, de wachter van de Regenboogbrug.

Art: Wave Maidens by DarkLiminality

/ | \

 


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"En ik ga het bos in,
om mijn geest te verliezen
en mijn ziel te vinden."

- John Muir