Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q4

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram of telegram

/ | \

07-10-2022 💃🏻 Asteria

Titaanse godin Asteria, ‘van de sterren’ of ‘brandende ster’, is de godin van (vallende) sterren. Over haar schoonheid wordt gezegd dat deze is als de sterren: stralend en onbereikbaar. Deze standvastige dame weerstaat de avances van Zeus, door zich te vermommen als kwartel en daarna als eiland in de Egeïsche Zee. Je zou Asteria kunnen zien als de vrouwe van waarzeggen door voorspellende dromen en door astrologie.

Artwork: Asteria by sn0wcake

/ | \

14-10-2022 💃🏻 Leto

Vermommen als eiland in de Egeïsche Zee? Godin van de sterren Asteria (zie vorige week) deed het om aan Zeus te ontsnappen. Haar zus Leto ontsnapte echter niet aan Zeus en raakte zwanger van hem. Alleen het bijzondere eiland Delos (Asteria in vermomming) nam Leto in bescherming en bood haar een plek om te bevallen. Leto beviel van de goddelijke tweeling Zonnegod Apollo en Maangodin Artemis.

Artwork: Latona met haar kinderen Apollo en Diana
Anton Raphael Mengs, 1769

/ | \

21-10-2022 💃🏻 Brizo

Op het Griekse eiland Delos (Asteria in vermomming, zie de vorige twee afleveringen) speelt Brizo (mogelijk een andere naam voor Asteria) een rol. Brizo of Britomartis is de behoedster van boten, hun vissers en zeevaarders. De vrouwen lieten kleine bootjes met offergaven (geen vis!) voor haar los op zee.
Brizo betekent sluimeren, dutten, in slaap vallen. Na het raadplegen van haar orakel, stuurt Brizo je het antwoord via voorspellende dromen tijdens je slaap.

Artwork: title unkown, by Diane Özdamar

/ | \

28-10-2022 💃🏻 Hekate

Hekate is vrouwe van de kruispunten, drempels, doorgangen. Vrouwe van nacht, magie, maan. Van kruiden, gif en geesten. Vrouwe van de Hemel, de Aarde en de Zee.
En hoewel ze van origine misschien uit Griekenland, Egypte of uit Anatolië komt, in een van de Griekse verhalen is zij de dochter van Asteria. (zie vorige afleveringen)

Artwork: Hekate by Cindy Brennan

/ | \

04-11-2022 💃🏻 Cerridwen

Het werk van Welshe godin Cerridwen is duidelijk zichtbaar in deze tijd van het jaar. Ze herinnert ons eraan dat het het donker is waaruit nieuw leven ontspruit en nieuwe ideeën ontstaan. Cerridwen is dan ook hoedster van de Ketel van wedergeboorte, wijsheid en transformatie. Als vrouwe die tussen de werelden kan reizen, kun je haar ook om hulp vragen contact te maken met voorouders en dierbaren aan de andere kant van het Gordijn.

Artwork: Cerridwen (’s cauldron), found at Touchstone Pottery

/ | \

11-11-2022 💃🏻 sirena

In haar oudste vorm wordt de dubbelstaartige meermin niet alleen weergegeven met twee staarten, maar ook met twee vleugels. Zo verbindt deze sirena water en lucht als elementen van schepping en geest. Ze is een symbool van de antieke moedergodin, bewaakster van de levenscyclus en hoedster van de tijd.
Je vindt de sirena op overgangsgebieden, zoals op een sarcofaag, bij drempels en in tempels. Om haar heen tref je symbolen van vruchtbaarheid, overvloed en kracht.

Artwork: la sirena bicaudata, ca. 500BC
Museo Etrusco, Volterra

/ | \

18-11-2022 💃🏻 Pasiphaë

De moeder van Ariadne (de dame van het labyrint) heet Pasiphaë. Ze wordt geschetst als een dochter van zonnegod Helios en oceaanvrouwe Perse of Kriti, de deva van het eiland Kreta. Haar rol in de wereld van de verhalen werd verminderd tot een overspelige koningin, met een stier, nota bene. Ik word verdrietig van het artwork dat ik vind met haar naam: allemaal gefocussed op het verhaal met de stier.

Pasiphaë betekent ‘voor iedereen licht’. Er waren meer grote vrouwen met Pasiphaë als aanroeping. De Pasiphaë van Kreta is een grote godinnelijke vrouwe. Zij is degene die de rituele dans met de koe en de stier mocht uitvoeren. Ze heeft weet van magische en helende werking van kruiden en wordt aangeroepen als orakel. Er is een verbinding tussen haar en de maan.

Artwork: Dance with the bulls, 1000 voor Chr ?
Uit Knossis, nu in Heraklion

/ | \

25-11-2022 💃🏻 Ariadne

Een van de titels van Ariadne is Vrouwe van het Labyrint (Laburinthos Potnia). Ariadne is degene die de held de oplossing voor het labyrint aanreikt, namelijk de kluwen wol. De draad kun je zien als de verbinding met het vrouwelijke, de intuïtie. Ariadne geeft aan Theseus een zwaard mee. Dat staat symbool voor het mannelijke, de daadkracht. Het zwaard en de draad zorgen er samen voor dat Theseus zijn doel kan bereiken. Beide heb je nodig op je levensweg om zelf moeilijke opdrachten te volbrengen. Zo geeft Ariadne niet alleen Theseus, maar ons allemaal de sleutel om van een doolhof een labyrint te maken.

Uit: Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen

Artwork: Ariadne by Julie DIllon

/ | \

 


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

Spelen is de opperste manier van onderzoek doen.
 
- Albert Einstein