Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q2

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram of telegram

/ | \

1-4-22 πŸ’ƒπŸΌ Cawen

Verstopt in de stoffigste archieven achterin het internet deed ik een geweldige ontdekking. Wist je dat Cawen ook een godin is? Haar naam betekent de zuivere en vrije vriendin. Ze wordt vaak weergegeven in vrolijk gekleurde kleding, niet ver uit de buurt van een boom of een labyrint. Cawen houdt een kop thee in haar hand, een fotocamera of wellicht een roos. Je kunt haar aanroepen voor heling, een goed gesprek of een fijne wandeling.

Beeld: Cawen

#Cawen #1april #knipoog

/ | \

08-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Aditi

Aditi, Sanskriet voor grenzenloos of eindeloos, is een godin uit de Indiase Vedas. Ze is godin van de aarde, de hemel, het verleden, de toekomst, de ruimte en mystieke spraak. Zij is de hemelse moeder van elke bestaande vorm en elk wezen. Aditi staat voor de eeuwige cyclus van wedergeboorte van de hemelse essentie. Ze vliegt op haar feniks door de grenzenloze hemel, en draagt een zwaard en een drietand.

Artwork: Aditi Divine Mother
artist unknown, please comment for credits

/ | \

15-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Aya

In de voorbereiding van Vrijdag Freyadag word ik soms op een diepe laag geraakt door een godinnennaam. Zoals me twee keer overkomt bij een godin van de dageraad. Ze is de vrouw van de zonnegod en ze worden gezamenlijk aanbeden (toch?). Een van haar titels betekent gouden gloed. Ze is de Hemelse Bruid, vrouwe van schoonheid en charme. Op zegels wordt zij weergegeven in een kleed dat haar rechterborst vrij laat.

Haar naam?
Haar Akkadische naam is Aya.
Haar Soemerische naam is Sherida.

Artwork: Born Free by Freydoon Rassouli

/ | \

22-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Gaia

Vandaag, 22 april, is het Earth Day. Natuurlijk is het elke dag Earth Day, maar het is goed om eens bewust stil te staan bij onze Moeder Aarde. Een beeld dat ooit bij me opkwam, is dat Zij ons draagt, altijd en overal. Dat ontroerde me en het beeld raakt me nog steeds. En dan toe-vallig voor vandaag dit kunstwerk vinden.

Artwork: Gaia Sacred System by Cristina McAllister

/ | \

29-04-2022 πŸ’ƒπŸΌ Olwen

Welshe Olwen of Olwyn draagt een vuurrode zijden mantel, en om haar nek een roodgouden torc gezet met robijnen en smaragden en ze draagt vele gouden ringen. Haar haar is geler dan brem, haar huid is witter dan het schuim op de golf en haar handen en vingers zijn mooier dan de bloesem van het bosanemoontje. Haar blik is scherper dan die van een havik, haar borst is stralender dan de borst van een witte zwaan en de blos op haar wang is roder dan de roodste roos.

Olwen (gouden wiel) is een gouden godin van de Zon, die in de zomer de Aarde met haar gouden mantel verwarmt. Olwen (witte voetafdruk of wit spoor) is een witte godin van de Melkweg, die in haar zachte voetstappen een spoor van witte klavertjes achterlaat.

Je kunt haar aanroepen voor het volbrengen van een moeilijke taak, voor transformatie bij het ontkiemen van innerlijke zaadjes of voor de moed om een nieuwe weg te bewandelen.

Artwork: Sun Goddess by Kylene Mok

/ | \

06-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Blodeuwedd

Blodeuwedd of Blodeued - gezicht van bloemen - is in het leven getoverd door de tovenaars Math en Gwydion, met bloemen van mooie brem, helende spirea en machtige eik. Het verhaal van haar verplichte huwelijk en haar escapade met een vrijer eindigt in haar verandering in een uil.

Ze is een deel van het Land, godin van emoties, hoedster van bloemen en vrouwe die helpt bij de transformatie van universele energiën in doelgerichte levenskracht. In haar gedaante als uil wordt ze verbonden met de maan, magie en initiatie.

Artwork: Blodeuwedd by Jenny Dolfen

/ | \

13-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Gwena

Het woord gwener is Welsh voor de planeet Venus, schijnen, glimlachen en vrijdag. Ode voor de soevereine godin van de liefde, de Britse Venus: Gwena. Oorspronkelijk was Gwenhwyfar (Guinevere) de drievoudige godin, de feeënkoningin, dochter van de zonne- of zomerkoning. De Vrouwe die koning Arthur zijn koningschap schonk en de Ronde Tafel (symbool van het sterrenjaar) als bruidschat bracht. Godin-Koningin Gwenhwyfar, als partner, geliefde, mentor, inspiratrix. Godin van Liefde.

Artwork: Guinevere by Penny Golledge

/ | \

20-05-2022 πŸ’ƒπŸΌ Embla

Iep of Olm trok de afgelopen weken mijn aandacht en deed mij denken aan haar verschijning in een Noords scheppingsverhaal. Nadat de wereld geschapen is, vindt Odin met zijn twee broers twee boomstammen op het strand. Ze hadden een menselijke vorm, maar waren levenloos en zonder kracht. De goden gaven hen önd (adem, geest), óðr (inspiratie) en lá (meestal geduid als vitaliteit en gezondheid). Ook kregen ze namen: Ask voor hem (askr, de es boom) en Embla voor haar (iep, slingerplant of waterpot). Ask en Embla kregen Midgaard om in te wonen en werden vader en moeder voor het mensenvolk.

Artwork: titel onbekend, door Dega Karilyan (?)

/ | \

 


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Heling is een reis,
geen ingreep."

- Alberto Villoldo