Welkom bij Awen

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat, waarom? Een van die plekken die ik dolgraag wilde bezoeken, is Stonehenge. Nadat ik daar in 1991 voor het eerst was, wilde ik er nog meer meer bezoeken en onderzoeken. Op reizen door Groot-Brittannië, Ierland en Bretagne stonden de megalitische (megas is groot, lithos = steen) bouwwerken centraal op de routeplanning. Ook onze rijke Nederlandse geschiedenis werd niet vergeten. Denk maar aan de prachtige hunebedden in Drenthe en wist je dat er duizenden prehistorische grafheuvels in Nederland zijn?

Er zijn zo veel verschillende soorten: dolmen, tumulus, grafheuvels, hunebedden, cairns, menhirs, standing stones, stenen rijen, steencirkels. Sommige overlappen qua bouwstijl, andere zijn net weer anders. Ze kunnen duizenden jaren ouder zijn dan de piramides. Draagstenen of staande stenen van honderden kilo's tot dekstenen van wel veertigduizend kilogram. Ze zijn door verschillende volkeren gebouwd en door verschillende volkeren gedurende honderden of duizenden jaren in gebruik geweest. Gedecoreerd met rock art, zoals in de Boyne Valley en Gavriniz, of meestal niet. Uitgelijnd op de zon, de maan, de sterren of het omringende landschap.

Het zijn verwonderlijke plekken: hoe zijn ze gemaakt, waar zijn ze voor bedoeld? Het zijn niet alleen plekken waar overledenen begraven of gecremeerd worden. Dat is net zoiets als stellen dat een kerk alleen een begraafplaats is. Er ligt vaak wel een begraafplaats bij de kerk, maar in de kerk gebeurt nog veel meer: vieringen, huwelijken, doop, etc. De megalitische bouwwerken worden steeds vaker gezien als een tempel, een ceremoniële plek.

Op mijn reizen bleken het bijzondere en fijne plekken te zijn. Ik ervoer een verbinding met hemel en aarde, een deel uitmaken van het Grote Geheel, die me goed deed. Mijn man besloot dat het tijd werd voor een steencirkel op het weiland naast ons centrum voor persoonlijke groei en welzijn.

/ | \

Een Nederlandse steencirkel

We gingen op een jarenlange speurtocht naar grote stenen. Want waar vind je in moerassig en zanderig Nederland grote stenen? De reis ging van Drenthe naar Zuid-Limburg, over de grens naar Duitsland. Uiteindelijk werd ons op onze thuisplek de Schaapshoeve de verbinding gebracht: we werden verwezen naar een steengroeve in de Achterhoek. Daar hadden ze grote stenen die uit de Nederlandse bodem opgekomen zijn.

Na een geweldige bijdrage van zo'n vijftig donateurs konden de stenen werkelijk gaan komen. We hebben in afstemming het midden van de steencirkel gewicheld. Daar omheen kwamen op een winterse dag eind november 2017 de negen stenen van de steencirkel, met als bonus de outlier die het geheel verankerde. De steencirkel heeft een doorsnede van negen meter en de stenen staan, net zoals o.a. in Carnac, met de laagste stenen in oosten en de hoogste stenen in het westen. De belangrijkste uitlijning hebben we gericht op de midwinter zonsopkomst. Het midden is gemarkeerd met een (platte) steen, zoals we in Ierland wel gezien hebben.

En wat heb jij in het weekend gedaan?
Oh, ik heb met mijn man een steencirkel aangelegd!

De volgende dag leek het alsof de steencirkel er altijd al gestaan had.
In de loop van de tijd kreeg de steencirkel de naam De Negen.

/ | \

De reis van de Negen

Soms maakt zelfs een steencirkel een reis. De Schaapshoeve moest verhuizen en steencirkel ging natuurlijk mee. We kregen een nieuwe plek aangeboden waar de stenen mochten wortelen. Daarna was het wachten op voldoende lang droog weer om de stenen te verhuizen zonder het land kapot te rijden.

Wederom in alle afstemming met het land en de hoeders, de stenen en de bomen, is in juni 2021 de steencirkel naar zijn volgende plek gereisd. De stenen staan daar goed. We zijn dankbaar.
 


Welkom in de Negen (2017, 42sec)

 


De uitlijning van de Negen

  1. Poortwachter; markeert met steen 9 de ingang op het noordoosten
  2. Lente/Herfst equinox: punt van zonsopkomst aan de horizon; dit punt ligt op het Oosten
  3. Winterzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon; bij de boswal zie je nog een zgn. outlier steen; deze outlier markeert voor ons het belangrijkste punt in de steencirkel: de zonsopkomst bij de winterzonnewende
  4. Zuiden
  5. Winterzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
  6. Lente/Herfst equinox: punt van zonsondergang aan de horizon; dit punt ligt op het Westen
  7. Zomerzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
  8. Noorden
  9. Zomerzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon;
    + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten

Het centrum is gemarkeerd met een lage, platte steen.

Aan de rand van het bos ligt de outlier steen op de lijn van de midwinter zonsopkomst.

/ | \

Uitlijning van de Negen

Neem bij je volgende bezoek aan de Schaapshoeve een gratis steencirkel-ansichtkaart mee. Op de achterkant van de kaart vind je de uitlijning kort uitgelegd.
 


Verdere informatie over hoe je de steencirkel kunt bezoeken, vind je op de website van de Schaapshoeve.
 

CW/20200706+20210613


/ | \

spinsels

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Griekse dryaden

Etymologie:mythologisch wezen dat eruitziet als een mooie, jonge vrouw dat in bomen leeft in een bos of een woud; boomgeest; boomnimf; bosnimf; woudnimf…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Kelk met levensboom

De tentoonstelling ‘Uit het paradijs’ knoopt religie, de reis van de held en het labyrint aan elkaar. Dit is een object uit de…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Overdagse sterren

Eergisteravond was het bewolkt, maar ik zag tussen de wolken de sterren (en de mooie uitlijning van planeten). Gisteravond was het helder en…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Midzomergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de zomer van 2024 schreef ik een reeksje over midzomergodinnen…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein, woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn…

Uit de nieuwsbrieven

dinsdag-dryadendag 18 juni 2024 Blij! Ik maak nog steeds rondedansjes en er verschijnt een blije twinkeling in mijn ogen als ik aan het…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Keep You Safe RuneScript

Dear Friend, Thank you for requesting a copy of our very special ‘Keep you Safe’ RuneScript. This Wyrd-Rune was designed by my father,…

Het donker als je vriend

Sta vanavond bij dat uur lichten uit van Earth Hour meteen eens stil bij lichtvervuiling. Nee, niet LUCHTvervuiling, maar LICHTvervuiling. Die overdadige lichten…

Midwintergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de winter van 2023 schreef ik een reeksje over midwintergodinnen,…

Je bent hier om jouw uitdrukking van Liefde te zijn.
Dat is alles.

 - Anja Steensig