Welkom bij Awen

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoort
een verhaal uit de Alsace

- onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren -


Lang geleden, op een winterse dag in de donkere weken voor kerst, brak een vogeltje zijn vleugeltje. Hij kon niet meer vliegen en hij moest in het besneeuwde bos op zoek naar een plekje om te schuilen. Met veel pijn scharrelde het vogeltje naar de eik om daar tussen de droge herfstbladeren een veilig plekje te maken. Maar de eik wilde niet helpen en joeg het vogeltje weg. Het vogeltje scharrelde van boom tot boom, maar niet één boom waar hij kwam, wilde helpen. De beuk, de berk, de acacia… Ze joegen hem allemaal weg.

Uiteindelijk bleef het vogeltje radeloos en uitgeput liggen in de sneeuw, klaar om te sterven. Opeens hoorde hij een stem. “Kom, kleintje, kom maar hier!” zei de stem. “Je kunt tussen mijn naalden schuilen, ik zal je warm houden en je kunt mijn zaden eten.” Het vogeltje keek op en zag een grote sterke spar naar hem zwaaien. Met zijn laatste krachten sleepte het vogeltje zich naar de boom. “Kom maar bij mij,” zei de spar, “ik zal je beschermen.” Verkleumd tot op zijn kleine botjes kroop het vogeltje tussen takken en nestelde zich in de holte van een stevige tak. Dankbaar voor de hulp van de spar en de warmte van de naalden, viel het vogeltje in een diepe slaap.

Toen het kerstavond werd, raasde er een hevige storm door het bos. Het duurde de hele nacht en het ging verschrikkelijk tekeer. De bomen zwiepten wild heen en weer en de struiken klampten zich stevig vast aan Moeder Aarde. De volgende ochtend zat er niet één blaadje meer aan een boom. Zelfs het allerkleinste en allerlaatste blaadje was weggeblazen. De bomen stonden met kale takken in het bos. Behalve de spar. De spar stond nog prachtig groen en krachtig in het bos. De storm had gezien dat de spar het vogeltje hielp, en als dank besloot de storm dat de spar zijn naalden mocht behouden.

In de bescherming van de spar genas het vogeltje voorspoedig. Bij de eerste zonnestralen van het nieuwe jaar vloog het weg, op zoek naar verse wormen en een nieuw nestje. Vanaf die winter werd de spar de vrijgevige en beschermende koning van het bos genoemd. En dit is de ware reden waarom sparren in de winter groen blijven en waarom er in elke kerstboom een klein vogeltje hoort te zitten.
 

Dit is een verhaal van de grootvader van Vincent Michel, uit de overlevering van de Alsace, de streek waar in de 17e eeuw de mooiste kerstbomen vandaan kwamen. Vertaling en vertelling door Carin Wennink. Foto van de spar en de kleine steenuil is van Vincent Michel. CW/2020-12
 

Je kunt het verhaal ook beluisteren, in een door mij gemaakt en ingesproken filmpje.


/ | \

spinsels

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Wiens wil geschiede?

Mijn hart werd en wordt geraakt bij elk bericht over de grote branden in de wereld (2020). In Australië kan je niet meer…

Venusgodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In het voorjaar van 2020 schreef ik een reeksje over Venusgodinnen…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Wat vooraf ging aan the Cailleach Beira

Dit is een (lang) artikel met diverse doorkijkjes naar wat er vooraf ging aan Schotse mythes en legenden over de Cailleach, soms ook…

Lopen over wortels

In het boek 'How to read a tree' van Tristan Gooley leerde ik over de twee functies van wortels: voor het opnemen van…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Dusty Miller, the wand makers

De BBC maakte de documentaire "Harry Potter, a history of magic", waarin ze op een prachtige wijze allerlei magische aspecten uit de boeken…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Kiekemoe!

  CW/20170312 / | \

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Maak er (g)een punt van

Je vindt punten over de hele wereld. Het alchemistische symbool voor zon en ook voor goud is een cirkel met een punt in…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Het Einde van de Nacht

Boekentip:Het Einde van de Nacht In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Heling is een reis, geen ingreep

- Alberto Villoldo