Welkom bij Awen

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen voor de toekomst te smeden. Na anderhalf uur is er een wegensprong ontstaan, en twee van de wegen lijken breed en helder voor ons klaar te liggen. Van het ene op het andere moment stokt ons gesprek. In stilte staren we naar het voorbijstromende water. Na een paar minuten haal ik twee labyrintbordjes uit de tas.

Ik stap blanco het labyrint in. Zonder specifieke vraag, of misschien heb ik er toch wel een. Het verlangen om even te hergroeperen, mijn kracht te verzamelen, te verbinden met mijn innerlijke bron. Ik geniet van het beukenhouten pad onder mijn vinger, de warme zon op mijn hand, de frisse wind op mijn gezicht. Er zitten scherpe en zachte wendingen in het klassiek labyrint en ik blijf heen en weer wiegen in de zachte overgang van het pad van het hart naar het pad van de kosmische verbinding. Het is voor mij een ontdekking dat juist daar een zachte wending zit. Al wiegend voel ik dat we nog steeds in een overgangsfase zitten en dat het proces nog niet afgerond is. Dat voelt geruststellend: we hoeven nog niets te kiezen, te doen. We mogen gewoon nog even voortdobberen op de stroom.

Mijn lief stapt het labyrint in met een vraag: welk van de twee brede wegen op de wegensprong is het beste? Uit gewoonte ligt het labyrint met de ingang onderaan. In gedachten bewandelt hij een van de twee wegen. Dat pad voelt moeilijk, stroef, zwaar, stroperig, tegen de stroom in. Als de wandeling klaar is, krijgt hij de ingeving om het labyrint om te draaien. In deze nieuwe setting wil de tweede weg onderzocht worden. Met de ingang bovenaan, valt mijn lief het labyrint in. Vol overgave, vol gemak. De stroming van het pad is wiegend, omhoog omlaag, heen en weer, gedragen door de stroom. Mijn lief zegt vrolijk dat hij vanaf nu altijd het labyrint met de ingang naar boven zal starten.

Voorlopig blijven we nog even dobberen op de stroom, terwijl we langzaam vast wat aan de tweede brede heldere weg zullen timmeren. We volgen the resonance of ease, zoals onze Ierse vrienden zouden zeggen.


CW/2021-07


/ | \

spinsels

Labyrint gekaapt?

Van alle woorden die je over heel de wereld kunt lezen die trachten het labyrint te omschrijven, raakt mij telkens dat beeld waar…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Reisbeschermsters

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In augustus 2020 schreef ik een reeksje over godinnen die beschermen…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Weers- en wintervoorspelling op imbolc

Ergens op internet vond ik het verhaal dat the Cailleach, de Keltische wintergodin, op imbolc hout verzamelt voor de rest van de winter.…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Bijen en godinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de herfst en winter van 2024 schreef ik een reeksje…

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Midzomer: zonnegodin Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Er zijn verschillende mythen en…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

De Negen is verhuisd

Uit: de Schaapscourant - editie juni 2021 Goed nieuws! De Negen, de steencirkel van de Schaapshoeve, is verhuisd! Al heel snel nadat bekend…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Over de titel

De titel die ik dit Laaglandse bomenorakel gaf, is Op stap met de bomen, het Laaglandse bomenorakel. Waar komt dat vandaan? Op stap…

Crowdfunding: 96% - nog twee dagen

Dit ben ik, met mijn bomenleraar en vriend Dusty Miller 13th. Deze Britse bomensjamaan opende mijn hart en blik voor een unieke bomenwereld.…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Een overvloed van zijn voedt de ziel

- Paardenkastanje
Tree Angel Oracle, Fred Hageneder