Welkom bij Awen

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een aanvoerder raasden gewelddadig gestorven mannen, vrouwen en kinderen al joelend en schreeuwend over het land en door de lucht. Omgeven door jachthonden jaagt de stoet op Fenrir, de wolf die de zon verslond en daardoor nacht en donker bracht. Soms werd een toeschouwer in de jacht meegezogen, die dan jaren moest meetrekken. De aanvoerder was Odin, Wodan, Nicolaas van Myra (Sinterklaas!), Sint Maarten, Cernunnos, Fionn mac Cumhaill, Karel de Grote, Koning Arthur, Koning Radboud, Roland. Of een aanvoerster: Vrouw Holle, Perchta, Heriodias.

Het bijzondere aan de verwoestende kracht van de Wilde Jacht is dat daar waar de Jacht alles vernield had, het land in het nieuwe lenteseizoen juist zeer vruchtbaar was. Wat zou jij wel verwoest willen zien, zodat je daar in het voorjaar vruchtbare aarde vindt?

 

Artwork: Asgardsreien by Peter Nicolai Arbo, 1872

CW/nov2021


/ | \

spinsels

Venusgodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In het voorjaar van 2020 schreef ik een reeksje over Venusgodinnen…

Kort en krachtig?

In het onderdeel ‘Raadgevingen van de dryaden’ in Op stap met de bomen, het Laaglandse bomenorakel, geeft elke boom een kort en krachtige…

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

De 11 minst gelezen spinsels 2022

In plaats van nog zo'n rijtje met de tien meest gelezen artikelen, geef ik je dit jaar een overzicht van de elf minst…

The Dryad Lore of Dusty Miller

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Crowdfunding: 0% - start Op stap met de bomen dryadenkaarten

crowdfundings campagne Op stap met de bomen dryadekaartenhet Laaglandse bomenorakelLees mijn campagne opvoordekunst.nl Er is niks mis met het hebben van een boom…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Aril-kleurig

Begin augustus kwam ik tijdens een wandeling een taxus tegen, met vroege arillen (‘bessen’). Op een of andere manier was ik geraakt door…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Kijklessen van een blinde hond

In de voorbereiding van een training, persoonlijke sessie of groepsactiviteit gooi ik altijd wat verzoekjes Naar Boven & Naar Buiten. Voor het meest…

De Draad van Ariadne

De draad van Ariadne in het labyrint Het pad waarover je loopt in het labyrint, wordt de draad van Ariadne genoemd. Het is…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

De struikeling die me hielp weer rechtop te staan

De natuur houdt je een spiegel voor. Maar dan moet je wel durven kijken. Ik voel een weerstand tegen de ingewikkelde situaties die…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Heksenverklaring

Geweldig land, Cornwall. Vol mythen en legenden; geweldige steencirkels, menhirs en dolmens; prachtige stranden en rotsige kusten. Dit is de Giant's Rock, ooit…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Het aanpassingsvermogen van Elfje Twaalfje

Een van de sprookjes die ik vroeger geweldig vond, was het sprookje van Elfje Twaalfje uit 1969. Het is een verhaal geschreven en…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Dubbelstaartige meermin - foto's

Meermin ken ik wel, ik weet ook dat er ook verhalen over meermannen zijn. De dubbelstaartige meermin kwam op mijn pad door kennismaking…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Wat vooraf ging aan the Cailleach Beira

Dit is een (lang) artikel met diverse doorkijkjes naar wat er vooraf ging aan Schotse mythes en legenden over de Cailleach, soms ook…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

Van ale paden die je in het leven kiest,
zorg ervoor dat er een paar ongebaand is

- John Muir