Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2020-Q2

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

- 9 -
3-4-20 💃🏼 Lalitha

Godin Lalitha: godin van spelen en creatie. Ze is een Moeder Godin die omschreven wordt als ‘Zij die het Universum herschept’, waar Ze in een eeuwigdurende staat van perfecte harmonie en compassie voor alle wezens is. Haar boodschap voor ons is om onze gelukzaligheid te vergroten. Richt je aandacht met dankbaarheid op het positieve om je heen, want elke dag is een gift. Ben je bewust van datgene dat je vreugde en gelukzaligheid brengt. Breng je tijd ‘creërend’ door… in een tuin, met een kunstwerk, een maaltijd, bakken, muziek maken, welke scheppende bezigheid ook, maar dat wat je vreugde brengt en wat voelt als spelen. Dat is gelukzaligheid!

Woorden en kunstwerk van Claudia Olivos

/ | \

10-4-20 💃🏼 Maria Magdalena

Paaseieren hebben een heidense oorsprong, maar in de Russisch-orthodoxe Sint Nicolaaskerk in Amsterdam wordt dat ontkend. Daar wordt verteld hoe Maria Magdalena op audiëntie ging bij keizer Tiberius. Ze had een roodgeverfd ei meegenomen, als relatiegeschenk. Aan de hand van dat ei vertelde ze over de wederopstanding. Net als een vogel was Jezus tweemaal geboren. Zoals een kuiken eerst uit de kip komt en dan uit het ei, zo kwam Jezus eerst uit de maagd en vervolgens uit zijn graf. De keizer was diep onder de indruk en zou Pilatus, die voor de kruisiging verantwoordelijk was, bestraft hebben.

Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pasen~b7fbbb7e/ 6april1996

/ | \

17-5-20 💃🏼 1/ April - Aphrodite

April wordt etymologisch wel eens verbonden aan Aphrodite, de Griekse godin van liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid. Haar Romeinse zuster heeft de naam Venus gekregen, die we begin april zo stralend aan de westelijke avond zagen. Wiki schrijft o.a.: “Aphrodite staat door haar geboorte en afkomst in relatie tot de drie delen van het heelal. Haar oorsprong bevindt zich in de hemel, zij is geboren uit de zee en de aarde heeft haar ontvangen met al de pracht en heerlijkheid, die de lente kan geven.” Ze is een heuse aprilvrouwe!

Art: de Geboorte van Venus door Sandro Botticelli

/ | \

24-4-20 💃🏼 2/ April - Astarte

Aphrodite vindt haar wortels in Astarte, een Fenicische godin van de vruchtbaarheid, seksualiteit en oorlog. Ze regeerde dus eigenlijk over alles. Astarte was het regeneratievermogen van de natuur, een maangodin en voor de Egyptenaren een 'dochter van Ra'. Bij Astarte horen leeuw(in), paard, sfinx, duif en planeet Venus. Haar priesteressen werden qadishtu genoemd: heiligen, toegewijden. Zij worden nu nogal denigrerend tempelprostituees genoemd, maar seksualiteit werd door hen gezien als inwijdingsweg.

/ | \

1-5-20 💃🏼 3/ April - Ishtar

Astarte vindt haar wortels in Ishtar, een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië. Ook Ishtar is godin van vruchtbaarheid, liefde en oorlog en ze is goddelijke personificatie van de planeet Venus. Zij werd vaak afgebeeld zittend op de troon van de Hemel, stond in voor het Hiëros gamos en bepaalde wie koning werd. In gebeden en bezweringen werd Ishtar o.a. aangeroepen als de brenger van levenskracht. Ishtar houdt hier twee shen ringen vast, die iets betekenen als eindeloze tijd, eeuwigheid, oneindigheid, het al, alles.

/ | \

8-5-20 💃🏼 4/ April - Inanna

Isthar vindt haar wortels in Inanna, de grootste godin uit de Soemerië. Als Ninanna was ze hemelvrouwe, als Ninsianna de godin van Venus. Inanna is godin van hemel, vruchtbaarheid, liefde; godin van oorlog, beschermster van wilde dieren; godin van wijsheid, erotiek, hieros gamos. Ze is bewaarster van de Me (wetmatigheden over de kosmische en maatschappelijke orde) en ze maakte een reis door de onderwereld. De Soemerische tempelvrouwen heten naditu, zij waren zelfstandige rechtspersonen, schrijfsters, adviseurs.

/ | \

15-5-20 💃🏼 5/ April - VenusDames

     

Aphrodite, Astarte, Ishtar, Inanna. Dan zijn we beland in 3500 voor Christus. Dat is al vijf en een half duizend jaar geleden. Ging er nog iemand aan Inanna vooraf? Drie mooie oude dames om je hersens nog wat op te schudden. De ivoren Venus van Brassempouy (24.000 en 22.000 jaar v.Chr.), de kalkstenen Venus van Willendorf (24.000 en 22.000 v.Chr.), de mammoetivoren Venus van Hohle Fels (35.000 tot 40.000 jaar v.Chr.). Deze dames staan bekend onder de naam Venus kunst. Hoewel totaal anders dan de Venussen uit de Griekse of Romeinse tijd, vind ik het erg leuk dat ze, net als Aphrodite, Astarte, Ishtar en Inanna, onder de hoede van Venus staan.

/ | \

22-5-20 💃🏼 PapaverGodin

  

Deze godinnelijke beeldjes van klei uit de Minoïsche tijd beeldjes hebben een zegenende houding. Daarnaast dragen ze op hun hoofd verschillende symbolen, zoals horens, diadeem, vogels en: papaverzaden. Ontmoet de papaver godin! Ik denk dat ze de vrouwe was van de (genezende en voorspellende) slaap en symbool stond voor slapen en ontwaken, voor dood en wedergeboorte. Papaver was de Assyrische dochter van de velden, hoorde bij Romeinse korengodin Ceres, en bij Demeter, de Griekse moedergodin.

/ | \

29-5-20 💃🏼 Loreley

Ik vroeg me af welke godin ik het eerst in mijn leven ontmoette. Maria is zeker de eerste grande-dame, en denk ik dat Loreley bijna net zo lang in mijn leven aanwezig is. Al naar gelang de legende is Loreley een sirene, tovenares, nimf, fee of heks die op of aan de Loreley-rots aan de Rhein woont. Ze wordt meestal afgebeeld met lange blonde haren en met ofwel een harp ofwel een kam. Ze staat nu het meest bekend om haar schoonheid en gezangen, die de schippers afleidt en hen op de klippen laat varen. Hoewel ik niet zeker ben of de dame op deze afbeelding ((br)onbekend) Loreley is, vind ik het wel leuk dat er een ‘ster’ prominent aanwezig is. Zou het Venus zijn?

/ | \

5-6-20 💃🏼 1/ Drempelhoedsters - Cardea

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist. Een Romeinse dame die deze titel krijgt, is Cardea. Haar naam betekent letterlijk ‘scharnier’, een godin van de scharnieren dus. Leuk om eens na te denken waarom je een godin van de scharnieren zou willen aanroepen. Dichter Ovidus verbindt Cardea aan een nymf genaamd Cranea, wat meteen doet denken aan kraanvogels en hun scharnierende dansende lange poten. Aangezien ik geen afbeelding van Cardea vond, bij deze een mooie foto van dansende kraanvogels.

/ | \

12-6-20 💃🏼 2/ Drempelhoedsters - Hekate

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist. Een Griekse (van herkomst uit oudere gebieden) dame met deze titel, is Hekate. Naast o.a. godin van bescherming en magie, is Hekate de godin die wordt aangeroepen tijdens bevallingen (door de levenspoort) en waakt ze over kruispunten, driesprongen, poorten en drempels. Je kunt haar hulp aanroepen voor je op reis gaat; voor je je stap over de drempel zet.

/ | \

19-6-20 💃🏼 3/ Drempelhoedsters - Akka's

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist. Vanuit de Saami zijn er prachtige Akka’s: overgrootmoeders. Maderakka is de moedergodin die de ziel van het kind in een lichaam omkleedt. Ze geeft het aan Sarakka, die het kind in de baarmoeder plaatst. Uksakka is de grootmoeder van de deur, zij helpt bij de bevalling en geboorte. Juksakka helpt het kind door de eerste levensfasen. Zij hebben elk hun eigen plaats in de hut van de Sami: Maderakka onder de vloer, Sarakka in de haard, Uksakka bij de deur en Juksakka aan de achterkant.

/ | \

26-6-20 💃🏼 4/ Drempelhoeders

Ook al is het vrijdag godinnendag, in de maand voor de drempelhoeders maak ik voor de heren een uitzondering. Want ook de mannen hoeden de drempels. Denk aan: Osiris: Egyptische god van de onderwereld. Hermes/Mercurius: Grieks/Romeinse god van de wegen, handelaren, reizigers. Janus: Romeinse god van de deuren en doorgangen, met de twee gezichten. Op de afbeelding: Dellingr, de Noordse god van de dageraad. Zijn naam betekent "de dagoorsprong" of "de stralende". Hij is getrouwd met Nott, de Jotun van de Nacht. Samen hebben ze een zoon, Dagr, de Jotun van de dag.  Dellinger is een drempelgod.

/ | \
 


/ | \

Ik voed de vreugde en de vreugde voedt mij

 - Carin gebaseerd op Deepak Chopra