Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2020-Q3

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

- 22 -
3-7-20 💃🏼 Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Áine betekent helderheid, gloeien, vreugde, stralen. Ze heeft een zuster genaamd Griane, wat letterlijk ‘zon’ betekent. Er wordt gedacht dat aangezien Áine met de midzomer rituelen verbonden wordt, dat haar zuster Graine verbonden is met de midwinter zon. Zo staan deze twee dames symbool voor lichtkant van het jaar en de kracht van de stralende zomerzon en donkere helft van het jaar en de kracht van de bleke winterzon. Op dit prachtige kunstwerk wordt Áine weergegeven zoals in een van haar verhalen: wonend op de bodem van het mysterieuze meer Lough Gur, alwaar zij onder het water en onder de boom het groene laken breit.

Artist: Katherine Soutar

/ | \

10-7-20 💃🏼 Dodola

Dodola is een Slavische godin van regen. Ze wordt gezien als vrouw van Perun, god van de donder. Als Dodola haar hemelse koeien melkt, regent het op Aarde. Elk voorjaar vliegt Dodola over de wouden en velden, waar ze lentegroen en lentebloesem brengt.

Artwork: The Fool van Zuzanna Jasser

/ | \

17-7-20 💃🏼 Meermin

Op zoek naar een mooie godin voor vandaag werd mijn aandacht getrokken door The Mermaid Tarot met kaarten gemaakt door Julie Dillon. Een meermin stapt uit de zee, de kaart de Dwaas. Een mooie synchroniciteit na de kaart van vorige week! Verhalen over de meermin bestaan al zevenduizend jaar. Van de half mens half vis van de Babyloniërs en de Soemeriërs, via de Griekse sirenen (eigenlijk vogelvrouwen), de middeleeuwse verhalen van Melusine (eigenlijk een slangenvrouwe), de meermin van Edam tot aan De kleine zeemeermin en De snikkende sirene. Ze worden als zingende en verleidende wezens getoond, terwijl hun boodschap van o.a. het heilig huwelijk en het sacrale vrouwelijke meestal wordt overgeslagen.

Artwork: The Fool, by Julie Dillon

/ | \

23-7-20 💃🏼 Sopdet

In deze tijd van het jaar komt heldere ster Sirius net voor de Zon op. In Egypte betekende dat feest: het is het einde van de droge periode en het stijgen van de water in de Nijl. Oud-Egyptische Sopdet is de godin die hoort bij Sirius. Zij draagt een vijfpuntige ster op haar hoofd, hoort het levenbrengende water en het nieuwe vruchtbare seizoen. Later wordt Sopdet met Isis samengebracht, soms als Isis-Sopdet of Isis-Sothis.

Artwork: Sopdet by Yliade

/ | \

31-7-20 💃🏼 Sweet Compassion

Voor hen die het nodig hebben
Sweet Compassion
Moge Zij je in Liefde begeleiden

Artwork: Shiloh Sophia McCloud

/ | \

7-8-20 💃🏼 1/ Reisbeschermsters - Epona

Keltische en Romeinse godin Epona is een paardengodin en beschermster van reizigers. Ze wordt vaak afgebeeld met een paard of een veulen, een drinkschaal en een cornucopia. Soms heeft ze ook een sleutel bij zich: ze kan de toegang tot de andere wereld ontsluiten. Daarmee is Epona ook beschermster van de ziel op reis naar de Andere Wereld.

Afbeelding: beeldje van Epona, 2e eeuw nChr, gevonden in Boppard (D)

/ | \

14-8-20 💃🏼 2/ Reisbeschermsters - Abeona en Adeona

Een bijzonder duo: de Romeinse Abeona en Adeona. Abeona betekent ‘vertrekken, heengaan’ en zij is de godin van het reizen. Ze beschermt reizigers en reizende kinderen in het bijzonder. Adeona betekent ‘aankomen, bezoeken’ en zij is de godin van de veilige thuiskeer. Ze beschermt de reizigers die op hun thuisreis zijn. Ook hoedt zij de ouders en kinderen die het huis uit gaan. Of ze een combinatie van god en godin zijn, of twee godinnen, of twee gezichten van Juno, daar zijn de meningen over verdeeld. Voor deze reeks stem ik op twee godinnen. Wat jij?

Afbeelding: Juno, grote koningin, beeldje uit 2e eeuw nChr, gevonden in Leutersdorf (D).

/ | \

21-8-20 💃🏼 3/ Reisbeschermsters - Elen of the Ways

Elen of the Ways is een nieuwe oude godin. Elen wordt afgebeeld met een gewei en een hert, vaak een staf, soms een lamp. Er is niet veel over haar te vinden, maar dat ze er was, is en zal zijn als Vrouwe van de Wegen, voelt helder. Elen is de vrouwe die de kuddes hoedt: rendier, hert. Rondtrekkende kuddes op zoek naar eten, gevolgd door mensen op zoek naar hún eten, maakten de eerste wegen. Elen hoedt je op je weg, in binnen- en buitenwereld. Voor mij is ze daarmee ook de Noordwest-Europese Vrouwe van het Labyrint.

Artwork: Cristina McAllister, 'Shaman'

/ | \

28-8-20 💃🏼 4/ Reisbeschermsters - Nehalennia

Onze eigen Nehalennia, godin van eigen bodem. Honderden votiefaltaren uit de 2e eeuw, gevonden in provincie Zeeland, gewijd aan Nehalennia. Deze Vrouwe wordt afgebeeld zittend op een troon, onder een schelp, met een hond, een mand met appels, soms een scheepsroer. Nehalennia beschermt je op je reizen over de Noordzee.

Beeld: votiefaltaar uit 2e eeuw, gevonden in Zeeland

/ | \

4-9-20 💃🏼 the Cailleach

Deze week ontvangen, de prachtige kaartenset van Jane Brideson: The Wisdom of tbe Cailleach. Een scheppingsgodin van de Ierse en Schotse (ei)landen. Ze schept het Land, hoedt de kuddes, scheurt de draden door. Ik lief Haar. De beelden ontroeren me. Stiekem ook beetje bij dat de eerste kaart die ik zag, The Beloved was. Voelde als Haar zegening.

/ | \

11-9-20 💃🏼 Brighid

Oude godinnen in nieuwe jasjes. Brighid is er zo eentje. Godin van de Ierse eilanden, de verhalen over haar gaan mythologisch ver terug. In haar nieuwe rol heet ze Saint Bridget, de vrouwe van Kildare uit de 5e, 6e eeuw. Deze mural in Dundalk toont een prachtige samenvloeiing van Brighid en Bridget.

Art: Friz
Foto: Swedish Ginger Photography

/ | \

18-9-20 💃🏼 Pomona

21 september, herfstpunt, oogsttijd! Tijd om je aan een Mediterrane oogstgodin voor te stellen: Pomona (met klemtoon op de á). Haar naam betekent wellicht iets als van een fruitboom geplukt. Deze bosnimf werd als godin aangeroepen voor vruchtbare overvloed, vrouwe van fruitbomen, boomgaarden en tuinen. Ze was niet zo zeer godin van het fruit, maar de hoedster van de bomen en hun vruchtbaarheid.

Artwork: Alexander Bogslavsky, sigarettenkaartje uit 1924

/ | \

25-9-20 💃🏼 Oshun

Oshun is een belagnrijke riviergodin van de Yorùbá in Nigeria. Ze is godin van goddelijkheid, het vrouwelijke, vruchtbaarheid, schoonheid en liefde. De Abèbè, een ronde waaier, hoort bij Oshun. Ze is meegereisd naar de Afro-Braziliaanse religies, waar ze de orishá (bovennatuurlijk wezen) van zoetwater rivieren en watervallen, van voorspoed en rijkdom, van liefde en schoonheid is.

Artwork: (br)onbekend

/ | \
 


/ | \

Je hoeft alleen maar in het centrum te staan van wie je bent

- uit het boek Bezield leven van Pamela Kribbe