Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2023-Q1

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een kleine ode aan een godin
volg op
instagram of facebook

/ | \

- 155 -
06-01-2023 💃🏻 Ambet, Cubet en Borbet


Heb je dat wel eens gezien, die gekrijte letters en de datum 6 januari + jaartal op de deurpost boven de deur? Misschien een keer toen je op reis was in Duitsland of de Alpenlanden? Er wordt gezegd dat deze zegening staat voor Christus Mansionem Benedicat, Christus zegene dit huis. Of voor de Drie Koningen, Caspar, Melchior en Balthazar.

Andere bronnen spreken over de drievoudige godin, in haar hoedanigheid van de drie gezegende vrouwen, de drie Bethen: Ambet, Cubet en Borbet. Later werden zij Catharina, Margaretha en Barbara genoemd. Deze laatste drie dames worden afgebeeld met een wiel, draak en toren. De van oudsher godinnelijke dames zijn Aarde-, Maan- en Zonnegodin; ze staan voor leven geven, levensloop, dood&wedergeboorte; ze geven vertrouwen, hoop en liefdadigheid.

Het is zes januari. De rooknachten zijn voorbij.
Hun zegen over jouw huis.

Artwork: Die drei Beten von Andrea Poegl

/ | \

13-01-2023 💃🏻 Freya


Op vrijdag de 13e ode aan Freya, Noordse godin van liefde, vruchtbaarheid en magie. Haar naam betekent vrouwe, meesteres en ze wordt gezien als grote geefster. Deze mooie Wanen vrouwe heerst over de vier elementen, beoefent seidr, is krijgster. Bij haar horen mantel, spinrokken, boskat, zwijn. Zij die gestorven zijn in de strijd maken eerst hun opwachting in haar Hal. Freya kiest de helft en stuurt de rest door naar Odin’s dodenrijk Valhalla.

Artwork: Freya by Amanda Lindupp

/ | \

20-01-2023 💃🏻 Frigga


Sommige etymologische sporen brengen Vrijdag naar Frigg’s Dag, niet Freya’s Dag. Wellicht was er ooit een overstapje door het Latijnse Venus Dag. Sommigen stellen dat Wane Freya (zie vorige week) en Aesir Frigga in oorsprong dezelfde Vrouwe zijn. Anderen zeggen van niet. Frigg betekent vrij, lief, geliefd; Freya vrouwe, meesteres. Beide klinken als naam en eretitel.

Geliefde Frigga is maakster van het sterrenstelsel, weefster van het lot en beschermster van huis en haard. Met haar sleutelbos ontsluit Frigga de deuren van wijsheid.

Artwork: Frigg by Ksenia Sherbinina

/ | \

27-01-2023 💃🏻 Sunna


 

Een weekje later dan vorig jaar, maar mijn verlangen is nu net zo sterk als toen. Sunna, oh, Sunna, wanneer kom je ons Lage Landse zwerk weer vullen met je gouden licht?

Sól (Noords), Sigel (Oud-Engels), Sunna (Germaans). Haar oeroude naam betekent zon en haar gouden lokken stralen als het zonlicht. Elke dag reist deze zonnevrouwe door het zwerk, in haar strijdwagen getrokken door de gouden paarden VroegWakker en HeelSnel. Waar Sunna gaat, brengt ze licht, vriendelijkheid en gaven.

Rune Sowilo (de zon) staat voor warmte, licht en groei; voor vuurkracht, zonnekracht, daadkracht; voor overwinning, succes en voorspoed. Moge het over ons allen stralen.

Artwork: Sunna, carved on linden wood
by medievalgodsends.com

/ | \

03-02-2023 💃🏻 Brighid

Ze kwam al voorbij met zwanen, bijen en vuur, in een oude en een nieuwe vorm en met haar naam als hoge eretitel. Voor mij persoonlijk is ze schutsvrouwe, door haar gift van inspiratie (imbas of awen) en haar aanwezigheid bij overgangen en drempels. Zonnegodin van dageraad, vuur en transformatie; vrouwe van inspiratie, wijsheid en poëzie; hoedster van bronnen, wijsheid en heling.

Faoi bhrat Bríde shin
moge je beschermd worden door de mantel van Brighid

- Ierse zegen

Artwork: Brighid’s Mantle by Jen Delyth

/ | \

10-02-2023 💃🏻 Brigantia

De Romeinen hadden de neiging lokale godinnen Romeinse namen te geven. Zo kreeg Brigantia maar liefst drie Romeinse godinnennamen: Minerva (heling), Fortuna (voorspoed) en Victoria (overwinning).

Brigantia (de hoge, de verhevene) wordt gekoppeld aan de Brigantes, een inheemse stam uit Noord-Engeland. Ze wordt weergegeven met een kroon van vuur of licht of een helm, een speer en een globe van overwinning. In een van haar tempels brandde een altijd brandend vuur. Ook hoort ze bij het helende water, deze Brigantia. En doet ze je aan een andere grote dame denken?

Artwork: gevleugelde Brigantia, met het hoofd van een gorgon op haar borst, gepluimde helm met kroon; speer en globe in de handen; schild en omphalos-achtige steen naast haar
2e eeuw, nu in the Natural Museum of Scotland

/ | \

17-02-2023 💃🏻 Hekate Ergatis

Een van de oude titels van Hekate is Ergatis, dat de Activerende betekent. Zie daar
Hekate als Anima Mundi, wereldziel, Hekate als bron van alle schepping. Uit haar baarmoeder stroomt ergatis, de vurige energie die de essentie is van alles. De ergatis-kracht stroomt door het vroegste voorjaar, waar de wereld wakker wordt en de kracht van mogelijkheden sterk is. De vuurkracht van Hekate verwijdert blokkades zodat we met authentieke kracht in de lente uit kunnen komen.

Artwork: Flame Art Fire Flower - (br)onbekend

/ | \

24-02-2023 💃🏻 Fosta

Ze loopt over ons land van Aarde en Water, vol scheppingskracht en levenskracht. Ze is beschermvrouwe van land- en tuinbouw en hoedster van bronnen en het helende water. Ondanks (of dankzij?) haar boog en pijlen is ze vredelievend van aard en waakt ze over rechtvaardigheid. Ze is blank van huid en heeft blauwe ogen. Haar naam? Ze is Fosta, de godin die hoort bij Friesland en de Waddeneilanden.

Artwork: beeldje van Fosta en Weda (wie is wie?)
nu in het Rijksmuseum

/ | \

03-03-2023 💃🏻 Baba Marta

Grootmoeder Maart is de Bulgaarse godin van de lente. Ze is de hoedster van zowel de eerste tekenen van het voorjaar als de laatste winterstormen. Het zijn de krachten tussen tussen binnen en buiten, donker en licht.

Wikkel op 1 maart (of 3 maart, mag vast ook wel) rode (levenskracht) en witte (zuivering) draden om je pols en draag het tot je de eerste zwaluwen of een fruitboom in bloei ziet. Maak je martenitsa los en offer het aan Baba Marta, in stromend water of onder een steen aan de rivier, voor haar zegen.

PS
Drie keer raden wat er gebeurt als ze bij de voorjaarsschoonmaak haar matras opschudt!

Artwork: Martenitsa van www.BalkanFolk.com

/ | \

10-03-2023 💃🏻 Maria

Maria, een kunstwerk van Guido Dettoni della Grazia. Vanuit elke hoek een andere godin. Mantelmadonna, Vrouwe met de kruik, vruchtbare Vrouwe, Vredesduif. We zagen het in de Santa Maria delle Rose in Assisi, Italië.

Lees erover in spinsels, mijn blog. Daar vind je ook een filmpje dat ik van het kunstwerk maakte.

Artwork: CaWen

/ | \

17-03-2023 💃🏻 Artemis

Godin van de jacht, wildernis en wilde dieren, de natuur en vegetatie. Zoals met al die oude namen, is de betekenis in nevelen gehuld. Het kan verbonden zijn met de beer cultus, met haar kundigheid als boogschieter of de wortels zijn nog ouder en betekenen hoog, geweldig, heilig. Artemis, de heilige grote moeder van de wildernis.

In de Griekse verhalen werden haar gouden boog en (zilveren?) pijlen gesmeden in de smidse van Hephaestus, die meer magische voorwerpen voor de goden maakte. Vanuit haar kracht, op haar doel af.

Artwork: Artemis
detail Atheense krater uit de vijfde eeuw voor Christus
gevonden op Theoi.com

/ | \

24-03-2023 💃🏻 Breksta

Soms is de vrijdagse speurtocht een internetgrapje. Van de vijftien websites die ik las, zeiden er veertien letterlijk: "Brėkšta is een godin van de nacht en dromen, die tussen zonsondergang en zonsopgang over de wereld waakt."

De vijftiende voegde daaraan toe: "Er wordt gesuggereerd dar ze een aspect zou kunnen zijn van Vakarinė, de Avondster."

Welterusten! Dat ze maar over je moge waken, vannacht.

Artwork: Breksta by Sarah Zalan

/ | \

31-03-2023 💃🏻 Nehalennia

Wind! Storm! Nehalennia, stormvrouwe van de Noordzee.

Deze Romeins / Germaans / Keltisch (leuk als ze zo veel wortels hebben, he?) godin werd bekend door de vele vondsten in Zeeland. Honderden votiefaltaren gewijd aan Nehalennia, voor een goede overtocht over de Noordzee. Ze hoedt de scheepvaart en handel; de reders, de reizigers, de handelaren.

Moge haar westenwind je voorspoedig naar overvloed waaien.

Artwork: Mazu by Hardibudi
Mazu (voormoeder, grootmoeder, moeder) is een Japanse zeegodin;
want ik vond het artwork dat ik nu van Nehalennia vond niet zo stormachtig

/ | \


/ | \

Wat je ziet, hangt af van waar je zit in de kring

- via Sig Lonegren